Carmen Belcin, o specialistă în Științe Economice, a reușit să-și transforme visul în realitate după ce s-a mutat la Brașov. Pentru că postul ei a fost desființat, a luat decizia de a se întoarce în industria floristică. A găsit un spațiu adecvat și a pornit o afacere cu flori chiar în centrul orașului. 

 

Cu o diplomă de Economie și un „job monoton în domeniul economic”, viața lui Carmen Belcin părea a urma un curs previzibil. Cu toate acestea, începutul anilor 2000 a adus cu sine o schimbare neașteptată în parcursul ei. 

„A fost momentul când industria evenimentelor și-a început ascensiunea. Primii pași în această direcție au fost făcuți de cei care au adus <<viață>> baloanelor și au creat structuri spectaculoase din ele – inimi, arcade, coloane, cifre sau litere. Acesta a fost punctul de pornire al pasiunii mele. Succesul a venit rapid, cu până la 20 de evenimente într-un singur weekend. Lucram din greu, cu sprijinul prietenilor și cunoștințelor mele. Totul se desfășura rapid. Nu exista loc pentru întârzieri sau greșeli. Cu trecerea timpului, internetul și accesul ușor la informații au revoluționat industria. Cerințele clienților s-au schimbat, evenimentele au devenit mai sofisticate, iar totul a trebuit să fie mai elegant, proaspăt, plin de culoare și stil. Era o lume în continuă evoluție, iar eu m-am bucurat să fac parte din această transformare. Cu fiecare nouă provocare și fiecare eveniment de succes, am crescut ca afacere și am reușit să aduc bucurie și culoare în viețile clienților mei”, a explicat Carmen Belcin. 

florarie

„Presiunea de a oferi aranjamente florale perfecte și impresionante era mare”

Așa cum industria evenimentelor din Tecuci, orașul ei natal, evolua și se diversifica, femeia a observat cum florile ocupă un rol din ce în ce mai important în viața oamenilor. 

„Nu mai erau doar buchetele de mireasă, ci florile erau cerute pentru mesele de eveniment, pentru cununia religioasă, pentru decorațiuni auto și chiar pentru locuințele mirilor. Cu toate acestea, la început, eu nu aveam cunoștințele necesare pentru a face față cerințelor tot mai complexe ale clienților, așa că am apelat la colaboratori.

Colaborarea nu a fost întotdeauna ușoară, deoarece existau diferențe semnificative între ceea ce clienții își doreau, ceea ce eu le comunicam colaboratorilor și ceea ce ajungea în cele din urmă la eveniment. Acest proces de transmitere a dorințelor și a viziunii era unul delicat și, uneori, tensionat. Înțelegeam importanța fiecărui eveniment pentru clienții mei, iar presiunea de a oferi aranjamente florale perfecte și impresionante era mare”, a detaliat femeia.

Ea a decis să investească mai mult în perfecționarea pe plan profesional, înțelegând cu adevărat cât de importante sunt florile în crearea unei atmosfere memorabile la evenimente.

„La început, am încercat să învăț de pe YouTube. Am desfăcut și refăcut aranjamente, m-am uitat la mii de poze pentru a-mi dezvolta și scoate la lumină simțul artistic, pentru a învăța despre cromatică, formă, rapoarte corecte, dar mai ales despre florile în sine.Aceasta a fost cu adevărat etapa mea de debut în industria floristică, o perioadă memorabilă, care ar fi rămas doar o amintire frumoasă, dacă nu am fi luat decizia de a ne muta cu toată familia în Brașov”, a declarat ea. 

Începutul carierei la Brașov, o provocare uriașă

Carmen Belcin s-a mutat cu familia în Brașov, unde nu cunoștea pe nimeni, nu avea prieteni, conexiuni sau relații în industria floristică.

„Ne aveam  doar unul pe celălalt și atât (eu și familia mea). Acesta a fost momentul în care întreaga noastră perspectivă asupra vieții s-a schimbat. Soțul meu avea o afacere aici, eu m-am angajat în domeniul economic, iar copilul a început școala. Părea că am intrat pe un drum bine stabilit, dar viața ne-a surprins”, a completat Carmen. 

Continua să organizeze evenimente la Tecuci, dar după câteva luni a devenit copleșitor și aproape imposibil să mențină acest ritm. Astfel încât, în anul următor, a renunțat la această activitate. O schimbare semnificativă în viața ei a venit odată cu o restructurare la locul de muncă. A fost momentul decisiv pentru împlinirea unui vis frumos. 

„A fost impulsul de care aveam nevoie pentru a aduce schimbări majore. Totul a început să se lege frumos. Am decis să mă întorc la evenimente, la flori. Am găsit un spațiu potrivit pe strada Iuliu Maniu, acolo unde am deschis propria florărie <<Flower by Carmen Belcin>>. De-a lungul a 13 ani, am ajuns să îmi petrec aproape zilnic timpul cu drag în acest loc special. Am identificat cel mai bun furnizor de flori, cu care colaborez și astăzi. M-am dedicat perfecționării mele, participând la cursuri, workshop-uri și expoziții în domeniul floristic”, a explicat antreprenoarea. 

flori 6

„Cu fiecare floare și fiecare eveniment, am continuat să cresc și să mă dezvolt”

Iubitoare de flori și de frumos, Carmen și-a dorit mereu să aducă în lumea minunată a florilor cele mai frumoase creații, să atragă cei mai exigenți clienți și să aducă la „viață” cele mai spectaculoase evenimente. Cu pasiune și determinare, a început să construiască acest vis.

„Pe parcurs, am reușit să devin tot mai cunoscută și apreciată în industria floristică. Acest lucru mi-a dat curaj și mi-a ridicat standardele. Cu fiecare floare și fiecare eveniment, am continuat să cresc și să mă dezvolt. Am învățat că în acest domeniu nu există limite pentru creativitate și frumusețe. Cu cât ai mai multă experiență, cu atât viziunea ta devine mai amplă. Astăzi mă simt mândră de ceea ce am realizat. În fiecare zi îmi propun să depășesc așteptările și să aduc frumusețe în ochii clienților”, a detaliat ea.  

Serviciul de „livrare la mașină” 

Florăria este situată în centrul Brașovului. Zilnic, îi trec pragul atât brașoveni, cât și turiști. Pentru că în zona în care este amplasat magazinul nu există loc de parcare, Carmen a reușit să se adapteze și oferă serviciul de livrare la mașină. Acest lucru face experiența de cumpărare mai convenabilă pentru clienți. Prețul unui buchet de flori este cuprins între 200 și 500 de lei. Clienții florăriei sunt răsfățați, astfel că totul se realizează pe comandă, iar procesul este personalizat. La telefon se discută detalii despre modul în care va arăta aranjamentul floral. Este vorba despre cromatică, buget și particularitățile evenimentului și ale persoanei. 

„Einstein a formulat o observație inspirată atunci când a spus că imaginația este fără limite, în timp ce inteligența nu. În lumea noastră, a florilor, ne bazăm pe această putere a imaginației. Este minunat să știm că nu avem limite atunci când vine vorba de a combina flori și culori după bunul plac și gust. Acest lucru ne oferă o libertate absolută, care ne permite să ne desfășurăm aripile creativității”, a mai spus antreprenoarea.

Lăcrămioarele și bujorii, printre preferatele clienților  

Cei mai mulți clienți sunt oameni care iubesc să dăruiască. Adesea, depun eforturi considerabile pentru a transmite tot ceea ce știu despre persoana care va primi florile, încercând cu pasiune să le personalizeze.

„Unii clienți fac acest lucru cu o convingere atât de puternică, încât uneori uită că suntem în august și cer lăcrămioare sau în noiembrie și doresc bujori. Menționarea lăcrămioarelor și bujorilor nu este întâmplătoare. După atâția ani de experiență, pot spune cu încredere că aceste flori sunt printre preferatele tuturor. Poate pentru că nu sunt disponibile tot timpul anului sau poate pentru că sunt atât de spectaculoase și parfumate. Cu fiecare buchet creat, aducem nu doar frumusețe vizuală, ci și arome, și emoții sincere în inimile celor care le primesc”, a adăugat Carmen. 

Primăvara este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, o explozie de culori și miresme, care ne încântă simțurile după o iarnă lungă. Este momentul pe care îl așteaptă toți iubitorii de flori cu nerăbdare. În fiecare sezon, Carmen se străduiește să creeze combinații noi și spectaculoase. 

„Îmi place să încorporez acea subtilitate în culori, să fac tranziții treptate, mai degrabă decât schimbări bruște. De exemplu, combinarea roșului cu alb poate <<rupe> în două un buchet și să-l facă banal. Tranziția graduală între aceste culori subliniază eleganța și adaugă profunzime aranjamentului, în loc să folosesc culorile într-un mod brusc și strident”, a spus Carmen cu încântare. 

Fiecare aranjament este surprins în detaliu cu ajutorul fotografiei, care nu numai că reflectă cu frumusețe pasiunea creatorilor, dar și inspiră și aduce bucurie altora. Un aspect remarcabil în lumea florilor este faptul că rareori își fac loc comentariile negative online. 

„Zilnic, postez una sau două fotografii cu aranjamentele noastre. Scopul principal este să prezentăm publicului ce flori avem disponibile în săptămâna respectivă, dar și să oferim inspirație celor în căutarea ideilor pentru aranjamente florale. Acesta este un mod minunat de a ajunge la potențiali clienți și de a stimula imaginația lor în ceea ce privește florile. Este uimitor cum o simplă poză poate stârni interesul și comanda unui client. Uneori, clienții ne contactează inspirați de o fotografie, chiar dacă nu au un eveniment special, ci doar pentru a face o surpriză plăcută cuiva drag. Acest lucru dovedește că frumusețea florilor poate avea un impact profund în viața oamenilor și poate aduce bucurie în cele mai neașteptate momente”, a completat creatoarea. 

O afacere frumoasă

Carmen se mândrește cu această afacere, pe care o consideră frumoasă. Este bine știut faptul că cifra de afaceri variază de la un an la altul. De exemplu, în 2022, florăria a avut afaceri de aproape 290.000 de lei. De-a lungul anilor, Carmen Belcin a primit numeroase oferte de extindere, fie în Brașov, fie în alte orașe. Cu toate acestea, niciodată nu a vrut să schimbe  locația. Motivul este simplu: iubește vibrația acestei străzi. Aici a dezvoltat prietenii autentice cu vecinii și a creat legături puternice cu oamenii care frecventează toate celelalte locații din zonă. 

Puterea florilor aduce zâmbete și emoții sincere

carmen 1

Creatoarea mărturisește că este cu adevărat fericită cu ceea ce face și se simte împlinită în lumea aceasta colorată și plină de miresme. Nu își poate imagina să facă altceva în acest moment, cu excepția mutării într-un loc însorit, la malul mării. A experimentat de multe ori puterea florilor și un lucru este cert: aduce zâmbete și emoții sincere. 

„Dăruirea este un gest simplu, dar profund, care poate transforma complet o zi sau poate aduce o lumină specială în viața cuiva. Este uimitor să vezi câtă bucurie poate să aducă o simplă floare. Sper că această industrie va continua să prospere, pentru că lumea are nevoie de mai multe momente de frumusețe și bucurie. Continuarea dăruirii de flori este o modalitate minunată de a face lumea mai luminoasă și de a aduce fericire în viețile oamenilor”, a încheiat Carmen Belcin.