Mai țineți minte umbrelele de pe terasele din centrul orașului, cu mesajul „Brașov, probabil cel mai frumos oraș din România”?
Ei bine, nu doar Brașovul este „cel mai frumos oraș din România”; asta, cel puțin, dacă ne uităm pe toată pleiada de topuri care apar zilnic în presa noastră online sau mai puțin online. Și Oradea este „cel mai frumos oraș din România”, și Iași este „cel mai frumos oraș din România”, și… așa mai departe. Nimeni nu a făcut cu adevărat un studiu relevant la nivel național pentru a afla care este, în percepția românilor, cel mai frumos oraș, așa că ne rămâne fiecăruia mândria locală, puțin provincială, că locuim sau muncim în cel mai cel… orice.
Dar, până la urmă, ce mai este Brașovul? Eu am coordonat un studiu, acum ceva vreme, cu profesioniști din domeniul turismului, din care rezulta că Brașovul este perceput drept un oraș frumos, curat, turistic și cu ceva istorie. În afară de aceasta… liniște! Adică, „nu se întâmplă nimic”. Acest „nu se întâmplă nimic” m-a făcut și pe mine, în repetate ocazii, să răspund la admirativul „oooo, sunteți din Brașov” cu „Da; un sat de munte”.
Am făcut acest lucru și pentru că era (este?) parțial adevărat, dar și pentru că doream să văd reacțiile celor cu care vorbeam. Am constatat astfel că Brașovul are o imagine pozitivă, și asta peste tot pe unde am umblat, dar mai ales în sud, sud-est și est (nu la fel de entuziaști sunt cei din Transilvania, unde oamenii sunt mai obișnuiți cu „orașul vechi”, cu aerul curat și curățenia, dar tot cuvinte apreciative capătă Brașovul și din această zonă).
Ceea ce m-a intrigat mereu a fost faptul că toate aspectele pozitive despre care oamenii mi-au vorbit legat de Brașov țineau de „locul” Brașov, de faptul că este între munți și că are o Poiana Brașov, în care mai ales iarna este foarte frumos. Un soi de Constanța pe dos. Și cam atât… Și mai era ceva: aerul trecutului! „Ce industrie era la Brașov…”.
Nimeni nu mi-a vorbit despre firmele de azi din Brașov, deși sunt câteva branduri locale ce au făcut pasul în piața națională (e.g. Bilka, Mathilde, S’Karp, ș.a.), nimeni nu mi-a vorbit de festivalurile locale, cu excepția Cerbului de Aur, care e puțin mort, deși sunt câteva foarte frumoase și deja cu tradiție (Dracula Film Festival, Amural, ș.a.), de Universitatea din Brașov (care, din păcate, a căzut mult) sau de companiile mari care au venit în Brașov. De ce? Pentru că, fie nu sunt suficient comunicate, fie nu sunt suficient de mari.
Da, Brașovul este un oraș curat, liminat, asfaltat și fluid. Are parte de o serie de investiții (mari) și are speranțe și la altele. Dar nu are o direcție. Ce este Brașovul? Din punctul meu de vedere Brașovul este fix în mijlocul intersecției și nu prea știe încotro să o apuce. Și cred că puțini, foarte puțini spre deloc, știu care este direcția Brașovului. Până la urmă, acesta poate fi un mare avantaj, pentru că putem spune că Brașovul va fi, probabil… ceea ce ne vom dori!
Voi ce vă doriți?