Care sunt gusturuile brașovenilor în materie de bere, vinuri sau tărie, în conformitate cu rezultatele studiului „Cele mai admirate branduri – Brașov 2016”, realizat de Agenția Metropolitană Brașov, împreună cu partenerii săi – Agenția de cercetare de piață BrandBerry și revista economică fwdBV.
TOP BRANDURI DE BERE
- Ciucaș
Ciucaș este o bere românească ce promovează de peste 100 de ani valori precum: relaxarea, timpul petrecut cu prietenii, starea de bine și natura. Rețeta se bucură de succes încă din 1892, aducând alături grupuri de prieteni și făcând din buna dispoziție un lucru comun. Din 2005, anul în care Ciucaș a fost distribuită pentru prima oară la nivel național, brandul românesc s-a bucurat de o recunoaștere fabuloasă pe piață, participând la nenumărate evenimente precum „Oktoberfest”, oferind românilor un brand de bere de care să fie mândri. Brandul Ciucaș este produs de Ursus Breweries și este cea mai vândută bere la ora actuală alături de Timișoreana, brand produs de aceeași companie.
„Orice lucru bine făcut are o taină bine păstrată”. Pentru Ciucaș această taină a fost rețeta care îmbină ingrediente naturale și de o puritate unică, făcând berea după legile naturii și nu după cele ale comerțului.
- Ciuc
Brandul Ciuc este produs de Heineken România. De pe cele cinci linii de producţie de la Miercurea Ciuc (trei pentru sticle, una pentru PET şi încă una pentru KEG – butoaie din metal) pot să iasă anual peste 2 milioane de hectolitri de bere. Spre comparaţie, în urmă cu 39 de ani când au fost puse bazele fabricii, capacitatea iniţială de producţie era de 225.000 de hectolitri pe an. Şapte sunt paşii pentru producţia berii. De la stadiul de materie primă până la îmbuteliere berea are nevoie de 14 (în cazul Ciuc Premium şi Ciuc Radler) până la 30 de zile. Odată început procesul de producţie, materia primă mai vine în contact cu aerul o singură dată (la fermentare), iar intervenţia umană este minimă. Producţia berii începe cu măcinarea malţului din orz, continuă cu amestecarea cu apă caldă, urmează fierberea, răcirea, fermentarea (nouă zile), filtrarea, amestecarea cu limonada în cazul Radlerului şi îmbutelierea.
- Bucegi
Brandul Bucegi, care a apărut pe piața românească comunistă în 1980, a fost relansat în 2002, după o „pauză” de aproape 15 ani. Anul 2010 a însemnat renaşterea mărcii Bucegi, care a celebrat originile numelui său și a împărtășit consumatorilor din legendele munților Bucegi.
Sfinxul, pecete a tradiţiei si longevitătii româneşti, ne stă alături în noua etichetă. Astfel, Bucegi® celebreaza originile numelui său şi impărtăşeste consumatorilor săi din nenumaratele legende ale muntilor Bucegi. În 2012, Bucegi, care este produsă tot de Heineken, a ajuns sa fie cea mai consumată bere la sticlă de 2,5l din România. Sticla de 2,5 litri a fost relansată acum doi ani într-o formă mai atractivă și mai practică.
TOP BRANDURI DE VINURI
- Cotnari
„Podgoriile sfinte” de la Cotnari, cum le-a numit Dimitrie Cantemir, sunt rodul unei îndeletniciri străvechi viti-vinicole. Primele mențiuni istorice ale podgoriei de la Cotnari datează din secolul al XVIII-lea. Nicolaie Costin scrie că viile Cotnarilor erau cunoscute înainte de întemeierea Moldovei, la 1359, iar A. D. Xenopol menționează existența viilor din aceasă zonă la 1288. Se spune că numele de Cotnari este dat de meșteșugul cotitului butoaielor (cot – a coti, a măsura și ar – meșter). Vinul de Cotnari este cel mai premiat vin alb românesc.
2. Domeniile Recaș
Primele informaţii generale despre cultura viței de vie în zona Banatului aparţin perioadei ocupaţiei romane asupra provinciei Dacia, secolul 3 după Hristos. Legende mai vechi însă spun că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit Bachus, zeul vinului la Daci adoptat apoi de Greci ca Bachus-Dyonisos şi de Români ca Bachus. Domeniul Cramele Recaș dispune de unul dintre cele mai moderne complexe de vinificaţie din ţară, dotat cu utilaje de ultimă generaţie şi cu un spaţiu de producţie şi depozitare de circa 10 milioane de litri de vin. Cramele Recaș sunt cel mai mare exportator de vin îmbuteliat din ţară şi se numără printre primii trei exportatori de vin îmbuteliat şi vin vrac din România.
3. Murfatlar
Podgoria Murfatlar este cea mai mare din ţară şi cea mai binecuvântată de natură, spun specialiştii. Cele peste 3.000 de hectare de sol arid, soarele darnic şi ploile puţine adună în strugurii pentru vin ce e mai bun pentru o licoare de calitate. Dovadă că vinul de Murfatlar este demn de un rege, Casa Regală a României a atestat prin certificat calitatea de furnizor principal a podgoriilor constănțene. Vinului de Murfatlar i s-a dus însă faima peste tot în lume. Ultimii care au trecut pragul cramei au fost chinezii, care au fost cuceriți de vinul românesc de la prima degustare.
TOP BRANDURI DE BĂUTURI SPIRTOASE
- Jack Daniel’s
Din varietatea de whiskey-uri din Tennessee, produse la distileria Jack Daniel’s, sunteți, fără îndoială, mai familiarizați cu brandul „Old Number Seven’’. Probabil că vă întrebați despre originea numărului șapte și semnificația lui. Domul Jack Daniel, proprietarul distileriei, însuși l-a botezat în anul 1887 – probabil după a șaptea tentativă de a găsi rețetă perfectă. Sau poate, cum spun unii, are de-a face cu cifra șapte, considerată un număr norocos. Varianta preferată de producător este cea care a luat naștere de la dispariția a șapte butoaie de whiskey. Când, probabil, acestea au fost returnate adevăratului proprietar, se pare că domnul Jack a scris pe ele numărul 7.
2. Alexandrion
Alexandrion Grup este cel mai mare producător de băuturi alcoolice din România. Înființată în 1994 de către Nawaf Salameh, Alexandrion Grup are astăzi o prezență activă la nivel local și internațional, cu două unități de producție în România (în Ploiești-Prahova și Rădăuți-Suceava). În cei 20 ani, Distileriile Alexandrion au creat unele dintre cele mai puternice brand-uri din România, fiind produşi peste 120 milioane litri şi vândute – peste 223 milioane de sticle. Printre brand-urile de notorietate produse de Distileriile Alexandrion, la distileria proprie de la Pleaşa din judeţul Prahova, se află vinarsul Brâncoveanu XO şi VSOP, Alexandrion 5* şi 7*, Vodka Alexander şi Vodka Kreskova, afinata şi vişinata Saber Premium.
3. J&B Rare Scotch Whisky
Numele i se trage de la un italian, Justerini, care a venit în 1749 la Londra să curteze o divă a operei. Curând însă el s-a amorezat de whisky-uri și a deschis cu partenerul său englez un magazin în Pall Mall. B-ul a apărut 80 de ani mai târziu, când Alfred Brooks a cumpărat jumătatea amicului britanic al lui Justerini.
Topul complet al brandurilor din aceste categorii este prezentat pe larg în numărul 7 al Revistei Forward Brașov, care se găsește în Librăria Cărturești și în cafenelele Hof Cafe și Cafeteca Hirscher și Patria.