În anii 2000, erau pionieri pe piața brașoveană, însă după 20 de ani de activitate neîntreruptă au devenit un exemplu urmat pentru toți cei care care au dorit să schimbe conceptul monoton al „cârciumilor” așa-zis tradiționale.
Principiul după care s-au ghidat proprietarii Bistro de l’Arte a fost acela să ofere întotdeauna mâncare de foarte bună calitate, adaptată însă vremurilor în care trăim.
Pe 6 decembrie 2000, când bistro-ul cochet își deschidea ușile, Brașovul rămăsese încă blocat în timp la capitolul HoReCa, iar multe aspecte din acest sector erau încă o necunoscută pentru publicul consumator. Era ceva nou, iar atmosfera și arta din spatele meniului pus pe masa clientului au făcut ca localul să devină rapid unul dintre cele mai căutate din oraș. „Preparatele zilnice ne-au scos din peisajul monoton al cârciumilor obșinuite. Făceam lucruri de care nu se mai auzise până atunci. Era practic cu totul altceva față de peisajul restaurantelor din întreaga țară, astfel că a fost destul de ușor să ne formăm un public permanent. Am preferat dintotdeauna să avem un meniu scurt, urmând exemplul localurilor de peste hotare, deoarece așa poți lucra proaspăt, fără prafuri, fără conservanți sau produse congelate. Când ai multe preparate este greu să le ții sub control. La început, aveam în meniu o serie de preparate franțuzești și nemțești, dar încet, încet, când am avut materie primă, respectiv produse locale, dar și când piața s-a mai educat, le-am implementat și pe cele românești”, ne-a explicat Oana.
O bucătărie simplificată
Astfel, începând din 2010, Bistro de l’Arte a început să se axeze mai puternic pe rețetele românești. „Nu este o bucătărie reinterpetată, este o bucătărie românească simplificată și extrem de bună la capitolul ingrediente. Adică punem accent ca ingredientele din mâncărurile pe care le servim clienților să fie bune, să fie naturale, să fie achiziționate de la producători locali”, mai spune Oana.
Practic, de-a lungul anilor, Bistro de l’Arte a devenit un trendsetter pe piața brașoveană, iar rețeta de reinventare a fost copiată și de alții. „Sunt cărți de bucate, sunt rețete de la bunici, mulți au început acum să preia aceste surse de inspirație. Puterea exemplului a fost mare și au început și alții să se aprovizioneze de la producători locali. Cred că încet, încet, o să se înțeleagă de ce se caută mâncare bună și nu neapărat multă. Ce ne deosebește în continuare pe piață este că avem un meniu sezonier. De la mijlocul lui octombrie, am trecut la meniul de iarnă, când avem mai multe rădăcinoase în meniu, cărnuri, carne la borcan, respectiv preparate cu care oamenii sunt obișnuiți în sezonul rece și pentru care avem și sursa de ingrediente locale”, a subliniat Oana Coantă.
O atmosferă unică, care nu poate fi replicată
Ideea replicării conceptului Bistro de l’Arte într-o altă localitate nu este luată în calcul de proprietari, care sunt de părere că atmosfera este una dintre cheile succesului, iar aceasta nu poate fi mutată dintr-un oraș în altul. „Este un plus că nu depindem în totalitate de turiști și că avem brașoveni care vin aproape în fiecare zi la noi de 20 de ani, de când am deschis. Este important că oamenii au rămas alături de noi și că ne înțeleg. Restricțiile impuse de această pandemie cred că au curățat industria și au setat niște reguli noi. Este bine și pentru noi și pentru clienți. În această perioadă clienții s-au împărțit în câteva carciumi, fiindcă fiecare a avut un loc pe care a vrut sa-l susțină. Oamenii s-au unit, iar piața își va reveni treptat. În plus, regula impusă acum cu distanțarea meselor ni se pare o idee bună. Nici înainte nu aveam înghesuială, deoarece nu îmi place aglomerația. Într-un pub, era normal să te înghesui, dar în alte localuri este normal să existe o distanțare”, a subliniat Oana. În 2018, spațiul în care funcționează Bistro de l’Arte a fost renovat complet, în urma unei investiții de 90.000 de euro, însă specificul acestuia nu a fost schimbat. „Am mărit bucătăria, deoarece spațiul era prea mic, și am refăcut mobilierul. Nu avem alte planuri de schimbare pentru viitor în ceea ce privește conceptul de amenajare”, ne-a spus Oana.
Dai tot ce este mai bun în limitele propuse
Încă din prima zi localul a găzduit expozițiile unor artiști și instituții culturale celebre. Au concertat aici de-a lungul timpului: Nicu Alifantis, Nicholas Simion, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Sorin Romanescu, Cristian Soleanu, Teodora Enache, Maria Raducanu, Luiza Zan, Peter Sarik, Lucian Ban, Silent Strike, Irina Sârbu și mulți alții. „O să reluăm evenimentele culturale, care au fost sistate odată cu intrarea în starea de urgență și o să reinstaurăm și expozițiile din interior, care nu își mai aveau sensul cât timp interiorul a fost închisă pentru public. Ne vom păstra linia pe care am pornit la drum acum 20 de ani și ne vom ridica standardele pe această linie, deoarece altfel ne-am deruta clienții. Cred că este optim să dai tot ce este mai bun în limitele pe care și le-ai propus și să îți păstrezi zona ta de clienți”, a concluzionat șef managerul Bistro de l’Arte.