În această perioadă provocările s-au ținut lanț pentru toate companiile, mici sau mai mari, pentru toți angajatorii care au fost nevoiți să găsească soluții, să se adapteze schimbării și să acționeze în consecință. Nu a fost ușor și nici simplu pentru nici unul dintre ei, căci lucrurile încă sunt în proces de adaptare, iar despre revenirea la „normal” încă nu putem vorbi. 

Și Schaeffler România, una dintre locațiile de producție de top ale Grupului Schaeffler și printre principalii mari angajatori din județul Brașov s-a văzut nevoită să-și adapteze activitatea conform noului context, abordând situația într-un mod proactiv și în perspectivă. 

Implementarea programului de lucru de la distanță – Home Office

Cum situația pandemică a surprins pe toată lumea, de la o zi la alta lucrurile luând o altă amploare, sute de angajați ai Schaeffler România au fost nevoiți să-și schimbe modul de lucru și să înceapă lucrul de acasă. Această situație a însemnat ore de lucru intensiv din partea companiei pentru a facilita, integra, conecta și permite unui număr tot mai mare de angajați de a accesa sistemele Schaeffler din biroul propriei locuințe. După luni bune de la startul acestei situații, angajații Schaeffler au dat dovadă de randament și concentrare mai bune, iar 74% dintre ei cred că îmbinarea lucrului de acasă cu cel din companie îi poate aduce și mai aproape de rezultatele profesionale pe care și le doresc, majoritatea dintre aceștia preferând varianta de 50% lucru în home office cu 50% lucru de la birou.

Comunicare regândită 

În debutul pandemiei, adaptarea modului de comunicare și identificarea unor noi instrumente de comunicare au fost esențiale, pentru a păstra o transparență față de angajații Schaeffler România. Au fost implementate mai multe măsuri de a menține contactul cu personalul, printre care amintim de: informări constante în producție via TV system, mesaje video, mail-uri cu recurență, afișaje amplasate în zone intens frecventate din companie, acces de pe dispozitivele personale pentru personalul muncitor la informări din partea conducerii. Practic, în această perioada comunicarea s-a realizat cu o frecvență crescută, pe toate canalele, mizând în primul rând pe cele electronice și apoi pe opțiunile cele mai sigure de la locație, creând desigur și canale noi de comunicare cât mai transparente față de angajați. 

Pachet măsuri suplimentare de menținere a siguranței angajaților

Sănătatea și siguranța angajaților Schaeffler România au fost prioritățile principale în toată această perioadă pentru conducerea companiei, iar în acest sens au fost implementate mai multe măsuri, astfel încât toată lumea să se simtă în siguranță la locul de muncă: dezinfectare specializată a spațiilor comune, dezinfectare autobuze, camere termice de măsurare a temperaturii și covorașe cu dezinfectant amplasate la intrarea în companie, reorganizarea locurilor de muncă prin separatoare plexiglas, limitarea accesului vizitatorilor/colaboratorilor etc.

Cantina, terasa și transportul în comun

Mulți dintre angajații Schaeffler România alegeau să servească masa la cantina din interiorul companiei, contextul pandemic modificând însă și în acest caz situația. Pentru menținerea cantinei deschise și pentru a putea oferi în continuare angajaților opțiunea servirii unei mese calde au fost luate măsuri imediate. A fost oprit accesul în zona servirii mesei, au fost separate zonele de acces și montate delimitatoare de plexiglas, mâncarea putând fi achiziționată și servită doar în zonele special amenajate în acest scop. De asemenea, pe peioada verii a fost amenajată în exterior o terasă, ce permite angajaților să servească masa în aer liber, respectând toate normele de protecție. Totodată și flota de autobuze ce asigură transportul angajaților Schaeffler de și la fabrică este dezinfectantă după fiecare cursă, iar accesul cu masca de protecție este obligatoriu. 

Digitalizarea – soluția menținerii orelor de curs cu elevii

Despre adaptare a fost vorba și în cadrul Centrului de Formare Profesională din Schaeffler România, care până la finalul anului școlar au continuat lecțiile și temele zilnice cu elevii prin intermediul platformelor digitale. Am putea spune că o activitate practică nu se poate învăța online, însă lucrurile chiar au funcționat, iar elevii au fost și mai activi și mai atenți la indicațiile trainerilor. 

Performanță chiar și în timpul pandemiei

Să fii premiat în această perioadă și să te bucuri de recunoaștere internațională este un imbold de care multe companii au nevoie, acum mai mult ca oricând. În luna iulie a acestui an Schaeffler România a primit o recunoaștere din partea General Motors – „Supplier Excellence Quality Award”, premiu oferit doar furnizorilor de top. Această recunoaștere reconfirmă încă odată statutul de top expert al echipei de la Brașov. De asemenea, un alt pas important parcurs de Schaeffler în această perioadă aparte a constant în depășirea unui nou record de producție, de data aceasta în realizarea celui mai subțire rulment de mari dimensiuni, realizat la Brașov. Rulmentul are un diametru de peste 3,5 m și va ajunge în Asia, Taiwan și va fi integrat într-o mașină de mare precizie de prelucrare verticală.

Normele legislative și implementarea programului de lucru cu durată scurtă – Kurzarbeit

În toată această perioada Schaeffler România a menținut o comunicare deschisă și cu instituțiile statului, pentru a avea o imagine de ansamblu comună asupra întregii situații. De asemenea, compania alături de parteneri din economie au susținut în fața autorităților integrarea în sistemul legislativ a unei noi forme de organizare a programului de lucru (kurzarbeit). Urmând exemplul Germaniei, măsura a fost adoptată și la nivelul țării noastre. Prin intermediul acestui program compania va reuși ca pe termen lung să mențină capacitățile de funcționare și fluxul constant de lucru. 

Pentru Schaeffler România perioada aceasta a fost o provocare în sine, dar care a contribuit la dezvoltarea echipei de la Brașov, demonstrând că indiferent de context provocările pot fi transformate în oportunități și că doar printr-o abordare proactivă, prin colaborare și muncă continuă, se pot atinge rezultatele dorite.