De ce vin nemții la Brașov?
La câțiva ani după revoluție, divizia de autocamioane a Mercedes era interesată de preluarea companiei brașovene Roman SA. Germanii erau atrași de ideea de a produce mai ieftin, profitând de forța de muncă bine pregătită din Brașov. Ideea unor investiții străine la Brașov nu a fost bine primită de un guvern neo-comunist, motiv pentru care liderii sindicali au fost instruiți să agite spiritele în rândul angajaților și așa a luat naștere vestitul slogan „Nu ne vindem țara”. După 10 ani, fabrica nu a mai fost vândută, a fost dată gratis, iar acum abia reușește să supraviețuiască unui faliment care se arată tot mai intens.
Ușor-ușor, companiile germane au început să își facă loc în România, profitând de faptul că economia de tip neo-comunist dădea semne de gripare profundă. Întâi a venit Rolem, o fabrică ce producea piese pentru Mercedes. Au ales Codlea, profitând de lipsa de joburi din zonă. Mai apoi, un contingent tot mai important de firme și-au îndreptat atenția spre zona Brașovului. Schaeffler, cu investiții care sar de 500 de milioane de euro, rămâne o ștachetă greu de atins de restul firmelor.
Nemții nu vin la Brașov pentru că suntem noi frumoși. Da, aleg orașul pentru că e unul foarte drag lor, locuit pe vremuri de sași, dar profită de faptul că „aveam” o forță de muncă bine pregătită pe ceea ce înseamnă industrie auto. Profită și de faptul că aici sunt costuri mai mici decât în Germania cu forța de muncă, de ambientul pe care îl oferă geografia județului (ceea ce le oferă angajaților un mod mult mai interesant de a-și petrece timpul liber).
Ce au adus de fapt nemții la Brașov? Au ridicat mediul economic, au oferit un alt standard al mediului de lucru, au dus, practic, la dezvoltarea județului din acest punct de vedere. Au oferit o altă perspectivă asupra dezvoltării mediului de afaceri, companiile antreprenoriale devenind furnizori importanți pentru acestea.
Cu alt cuvinte, a fost nevoie de încă o venire a nemților pentru a schimba un sistem balcanic de organizare economică, pentru a dezvolta o societate lovită de sistemul oligarhic construit de urmașii Securității infiltrați în mediul de afaceri, în sindicate și în clasa politică.
➡ Comandă aici #4 al revistei fwdBV