Brașovul și Valea Prahovei sunt, probabil, printre cele mai sufocate zone turistice ale României în acest moment tocmai din cauza lipsei unei infrastructuri corespunzătoare

Construcția unui aeroport este un vis așteptat de multă vreme de către sectorul turistic. În conformitate cu studiile întocmite de către autorități, aeroportul de la Ghimbav ar însemna un câștig uriaș pentru economia locală, ar crea locuri de muncă, ar ridica nivelul de trai, ar duce la mobilitatea forței de muncă și ar crește investițiile. Nu în ultimul rând, poate unul dintre cele mai mari câștiguri ar fi tocmai creșterea numărului de turiști care aleg să viziteze Brașovul și împrejurimile sale.

Reprezentanții Castelului Bran, care este cel mai vizitat obiectiv turistic din țară, sunt de părere că aeroportul de la Ghimbav ar constitui o oportunitate pentru creșterea semnificativă a numărului de vizitatori, dar și a investițiilor în tursim. Chiar dacă și infrastructura rutieră lasă de dorit în această zonă, Castelul Bran a reușit totuși să atragă anul trecut un milion de turiști. De asemenea, anul acesta, până la 1 noiembrie, s-a constatat o creștere cu peste 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. „Castelul Bran a adus în 2016 un milion de consumatori de servicii în județul Brașov, dacă ne referim la cazare, masă, transport, vânzarea de suveniruri etc. Nu este o exagerare, invariabil, aproape toți vizitatorii străini, care sunt majoritari, spun că visul lor era să ajungă, o dată-n viață, la Castelul Bran. Vin din toate colțurile lumii, din toate mediile sociale și acoperă toată paleta de vârstă, de la copii purtați în brațe, la octogenari. Toți vin atrași de legendele și misterele Transilvaniei și, în mod special, ale Castelului Bran. Profesionalismul cu care personalul Castelului Bran spune povestea perioadei medievale, a transformărilor realizate aici de Regina Maria, dar și legenda contelui Dracula, încăpățânarea cu care promovează tradițiile locale, bunul-simț românesc (exact, ați citit bine), produsele, creativitatea românilor, dragostea lor de viață fac din Castelul Bran un reper turistic de top”, a explicat Bogdana Balmuș, PR manager în cadrul Companiei de Administrare a Domeniului Bran.

Accesul dificil, o problemă pentru vizitatori

Aceasta este de părere că, din păcate, ceea ce se întâmplă la Castelul Bran este mult peste ceea ce oferă ca infrastructură autoritățile centrale și locale. „Suntem convinși că mult mai mulți turiști, mai ales străini, ar alege să viziteze zona, să se cazeze, să consume aici o parte din veniturile lor destinate vacanțelor, dacă și accesul ar fi facil. Știți foarte bine ce înseamnă un drum pe DN1, mai ales în perioadele de vârf, ale vacanțelor. Vin aici și dau peste drumuri cu gropi, autobuze vechi, trenuri care se mișcă cu viteza melcului, lipsa locurilor de parcare. Majoritatea ghizilor turistici se plâng, și pe bună dreptate, de toate acestea la unison cu turiștii care ne spun că e păcat să avem o așa oportunitate de dezvoltare a turismului și să ne împiedicăm pentru că nu poți ajunge, civilizat, dintr-un punct în altul”, a subliniat reprezentanul Castelului Bran.

Investiții ratate în turism

Lipsa unui aeroport, care ar fi un pilon important în dezvoltarea turistică, a atras în ultimii ani doar pierderi, după ce investitorii interesați de această zonă au dat piept cu realitatea. „O cunoștință a venit vara trecută la Bran, cu un investitor din Elveția. După câteva zile de inspectat zona, a plecat acasă să facă niște calcule. Voia să construiască în județ un complex hotelier ca la el acasă. Toate bune și frumoase, dar doar peisajul, mâncarea și ospitalitatea locală nu au fost suficiente pentru ca omul de afaceri să investească aici zecile de milioane de euro pe care le punea la bătaie. S-a dus, până la urmă, în Bulgaria. Cauza principală a deciziei a fost, desigur, lipsa infrastructurii. Cu totul altfel ar fi stat treaba dacă aeroportul de la Ghimbav ar fi fost funcțional, dacă autostrada ar fi fost măcar începută sau dacă drumurile ar fi fost la standardele vestice. Și acesta, desigur, este doar un exemplu”, a punctat reprezentantul Castelului Bran.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.