Toți părinții își doresc ce este mai bun pentru copilul lor, iar alegerea jucăriilor educative din lemn reprezintă o modalitate excelentă prin care cel mic își poate dezvolta prin joc diferite abilități. Acest lucru este cunoscut și de o familie de brașoveni, care de un an se ocupă cu realizarea produselor Joyeli.
Brașovenii Robert și Daiana Hapiuc sunt cei care au creat jucăriile educative din lemn Joyeli din dorința de a se regăsi în pasiunile lor. „Soția mea este pasionată de desen și design de interior printre altele, iar eu am descoperit că dintotdeauna mi-au plăcut lucrurile făcute de mână. Practic, ea este cea care a venit cu ideea de a construi plăci cu activități senzoriale pornind de la conceptul de busy board. Astfel, am descoperit că pe piața din România nu există o gamă diversificată de jucării educative, termenul de <<montessori>> fiind din păcate deseori un termen folosit în marketing și mai puțin unul care să desemneze un set de principii pe care se bazează jucăriile”, povestește Robert.
Fetița lor, sursă de inspirație pentru alegerea numelui
Pentru a stabili numele brandului, inspirația a venit tocmai de la Elina, fetița lor cea mare. „Ne-am stors creierii aproximativ 3 săptămâni ca să găsim numele potrivit. Îmi amintesc că prima variantă a fost o formă derivată de la <<Jolene>>, una dintre melodiile preferate ale Elinei. Ne-am dorit să îmbinăm motivul inspirației noastre cu un cuvânt care să reprezinte cel mai bine emoția transmisă de jucăriile desenate sau produse de noi. Astfel am ajuns la Joyeli, unde <<Joy>> reprezintă bucuria adusă de jucării și <<Eli>> este numele de alint al fetiței noastre. Mai apoi, ne-am apucat să facem o schiță a logo-ului, iar întâmplarea a făcut ca acesta să fie desenat <<din greșeală>> prin suprapunerea pe masa a două foi pe care erau desenați niște elefanți”, spune amuzată Daiana.
Produse educative open-ended, Montessori și Waldorf
Gama oferită de brașoveni cuprinde aproximativ 20 de jucării, urmând să fie actualizată de la an la an. Întrucât fiecare jucărie completează și aduce valoare altei jucării, scopul final este ca gamele respective să se extindă cât mai mult. „În momentul actual oferim produse educative open-ended, Montessori și Waldorf, care stimulează și folosesc creativitatea copilului. Practic, cel mic își poate crea propriul scenariu cu ajutorul unei jucării din lemn simple, dar eficiente. Totodată, punem la dispoziția clienților noștri jucării educaționale, ale căror scop este de a ajuta părinții și educatorii să ofere lecții de bază copilului într-un mod atractiv”, susține Daiana.
Pe lângă gamele de produse normale pe care le oferă, Joyeli va propune și una specială, ce va surprinde jucăriile rezultate din prototipare și cele cu mici greșeli de producție. „Practic, acest lucru se aplică celor care nu sunt în standardele jucăriilor puse în circulație. Le vom elimina defectele rapid și le vom vinde la un preț redus. Ca să explic mai bine, există jucării care nu au probleme grave sau de la care eliminăm o componentă realizată greșit. Totodată, pot fi cazuri în care culorile nu sunt cele obișnuite, iar acestea vor forma gama pe care noi o numim <<Nicio jucărie fără casă>>, prin care ne dorim să eliminăm o mare parte din deșeuri și astfel să salvăm material lemnos. În plus, urmează ca la finalul primei jumătăți de an din 2022 să lansăm seturi de construcții care se vor preta pentru orice vârstă, astfel încât fiecare părinte să poată alege jucaria în funcție de înclinațiile copilului său”, afirmă Robert.
„Nu știm niciodată ce ne așteaptă sub scoarța copacului”
Toate jucăriile Joyeli sunt gândite pentru a fi folosite în scop educațional, dar și în scop creativ, ceea ce transformă învățarea într-o joacă, chiar și în momentul în care poate interveni plictiseala. „O mica parte dintre jucăriile noastre sunt realizate din lemne de foc și lemne recuperate. Am dezvoltat un proces de creare prin care putem prelucra astfel de materiale la același standard cu lemnul brut. Jucăriile sunt 100% reciclabile și biodegradabile și nu conțin substanțe dăunătoare mediului, fiind produse cu un consum minim de energie. Fiecare este unică, deoarece nu știm niciodată ne ce așteaptă sub scoarța copacului. Prin modul de finisare aplicat jucăriilor, copilul interacționează direct cu esența lemnului, fibra acestuia fiind mereu vizibilă și oferind de multe ori un spectacol vizual incredibil”, spune Daiana.
Jucăriile sunt proiectate pentru a putea fi folosite împreună, acest lucru eliminând frustrarea care poate apărea în momentul în care cel mic nu reușește să potrivească o piesă cu alta. Astfel, joaca este mult mai productivă. „Având în vedere modul în care creierul copiilor procesează informațiile, este foarte important ca produsul ales să nu ofere frustrare, întrucât prin joacă cei mici învață. Jucăriile noastre sunt construite în așa fel încât să fie compatibile cu toate produsele din gama noastră, dar și cu cele oferite de competiție. Acestea sunt rezistente, iar dacă sunt corect îngrijite, folosite și depozitate, pot prinde câteva generații bune. De asemenea, sunt ușor de reparat și de restaurant, având și o componentă de sustenabilitate, întrucât 5 jucării de lemn poluează mai puțin decât una de plastic”, punctează Robert.
Curcubeul de stivuit, cea mai îndrăgită jucărie
Cel mai popular produs creat de brașoveni este Curcubeul de stivuit, disponibil în 6, 10 și 12 piese, care ajută la dezvoltarea multor abilități ale copilului, chiar dacă este o jucărie cu o formă foarte simplă, de semicercuri. „Am încercat intern să creăm diferite dimensiuni și modele, pentru a fi o jucărie cât mai adecvată fiecărei vârste. Aceasta dezvoltă memoria, imaginația, coordonarea mână-ochi și dexteritatea datorită formelor multiple în care componentele pot fi folosite pentru stivuit și construit case, poduri, tuneluri sau piste pentru mașini. Jucăria este produsă din lemn de paltin sau tei care este finisat cu vopsea pe bază de apă certificată EN-71-3, non-toxică, având un ușor luciu. Produsele noastre pot fi livrate oriunde în țară. De asemenea, ne dorim și lucrăm din greu ca în următoarele luni să putem realiza și livrări în străinătate”, ne explică Daiana.
Cei doi antreprenori ne-au mărturisit faptul că se bucură de fiecare etapă pe care o implică Joyeli, de la diversele provocări ce apar pe parcurs până la procesul de creație și vopsire a jucăriilor. „Am ajuns în punctul în care am putea scrie o carte despre situațiile întâmpinate, începând de la echipamente defectuoase până la probleme mici și banale. Totuși, una dintre cele mai mari provocări a fost crearea standardului de calitate în raport cu prețul. Realizarea jucăriilor la calitatea curentă generează costuri mari, iar noi ne dorim ca jucăriile educative din lemn să fie cât mai accesibile tuturor celor care vor să le achiziționeze. Cea mai mare satisfacție rămâne însă faptul că avem libertatea de a alege forme, culori și materiale pe care să le transformăm într-o jucărie ce poate modela un copil pentru viitorul său și poate aduce bucurie acestuia”, încheie familia Hapiuc.