Comunele Tărlungeni și Sânpetru conduc în ceea ce privește numărul de autorizații de construire, cu un total de peste 340 de astfel de permise.

În perioada ianuarie-august a acestui an, județul Brașov a emis 955 de autorizații de construire, în creștere cu 38 comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent. Acestea au dus la apariția a 2.670 de locuințe, în comparație cu 2.162 în anul anterior.

Cele mai multe autorizații de construire au fost eliberate în primele opt luni ale acestui an în comunele Tărlungeni (236) și Sânpetru (105). În municipiul Brașov, au fost acordate doar 89 de autorizații pentru locuințe noi în 2023, cifră apropiată de cea emisă de Primăria Hărman, care a eliberat 87 de astfel de autorizații. De asemenea, comuna Bod a obținut aprobarea pentru construcția a 72 de case noi, în timp ce în Cristian s-au dat 58 de astfel de autorizații.

Comparativ cu anul precedent, este notabilă o tendință de reducere a dimensiunii locuințelor. Astfel, suprafața medie utilă a locuințelor în clădiri rezidențiale pentru care s-au eliberat autorizații a scăzut semnificativ, de la 154,0 metri pătrați în august 2022 la 67,9 metri pătrați în august 2023.

Deși județul Brașov rămâne în continuare pe un trend pozitiv în ceea ce privește construcțiile, în august 2023, acesta ocupă locul al XI-lea în țară în clasamentul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale eliberate și locul al V-lea în ceea ce privește suprafața utilă construită.