Practicată de zeci de mii de ani, când oamenii preistorici pictau animale și scene din viața de zi cu zi pe pereții peșterilor, pictura murală este la modă în zilele noastre. O locuință, un spațiu public, o fabrică sau un spital pot fi personalizate cu un perete pictat. Clădirile prind viață, înfrumusețate cu ajutorul desenelor ce pot fi abstracte, decorative, cu peisaje, astre, necuvântătoare sau chiar cu monumente istorice.
Autor: Laura NILESCU GAL
Brașoveanca Lidia Dima este una dintre artistele orașului de la poalele Tâmpei, care a cochetat cu acest gen de exprimare artistică încă de pe băncile facultății. Tânăra pictează de 18 ani, dar până să ajungă să-și expună talentul pe ziduri, a început cu pictura pe foi și pânză.
„Am început să desenez și să pictez de mică, iar prin clasa a V-a mi-am dat seama că îmi doresc să aprofundez această pasiune. La încurajările educatorilor și părinților, am participat la câteva concursuri, unele chiar cu premii, lucru care mi-a oferit încredere în forțele proprii. În clasa a VII-a m-am înscris la specializarea pictură monumentală din cadrul Liceului Vocațional de Arte Plastice <<Hans Mattis-Teutsch>> Brașov, tocmai pentru că voiam să îmi urmez visul. Aici am format un grup tare fain de fete și am legat prietenii care țin chiar și în ziua de astăzi. Ne întâlnim, pictăm împreună și ne inspirăm una pe cealaltă”, povestește Lidia Dima.
Cariera brașovencei a înflorit în Spania
După absolvirea liceului, tânăra a decis să urmeze cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Acomodarea cu stilul predat de cadrele universitare clujene a fost dificilă însă.„Începutul a fost cam tumultos, pentru că stilul lor nu îmi plăcea deloc. Eu fiind o fire iubitoare de culori, îmi era greu să îmi întunec paleta. În anul doi de facultate, am plecat cu bursă Erasmus timp de 6 luni în Spania, în Cuenca. Am văzut la un moment dat numele acestui oraș scris greșit pe un plăcuță și mi-a plăcut atât de mult încât am decis să îl folosesc ca pseudonim, iar din acel moment oamenii mă știu drept <<Lidia Kuneca>>. Totul s-a schimbat pentu mine aici, fiindcă am simțit că înfloresc și că am parte de cea mai frumoasă perioadă din viața mea. Am avut multe experiențe minunate, iar printre acestea se numără și o expoziție personală, pe care am intitulat-o <<Burbujas de sol en mis pestanas (Buline de soare pe gene)>>. Am expus desene și fotografii pe care le-am creat, inspirată fiind de lumina soarelui ce cade pe gene”, spune Lidia.Experiența în Spania a fost spectaculoasă, însă revenirea la Cluj, pe băncile facultății a făcut-o să se gândească la carieră. Tânăra visa încă de pe atunci să picteze altceva decât clasicele tablouri.
„Încercam să mă promovez prin niște flyere pe care le puneam în cutiile poștale ale oamenilor din Cluj. Apoi, când mai veneam acasă în Brașov, luam rând pe rând toate grădinițele și școlile private. Era februarie, extrem de frig, iar eu mergeam să vorbesc cu cei pe care îi găseam acolo, în speranța că își doresc să aibă un perete pictat”, își amintește Lidia.
Brașovul, inspirație pentru pictat pereții
Timpul a trecut repede și așa s-au dus în cutia amintirilor și anii facultății. Brașovul a fost orașul care, până la urmă, i-a însuflețit ideea picturii murale. Tânăra a văzut în acest tip de artă o nouă lume a ei în care se pierde fără să poată număra orele, plină de culorile vii, conceptele suprarealiste, natura și oamenii. Primul client a fost chiar o vecină. Artista își amintește că i-a desenat maci în living, personaje din desene animate în camera copiilor și câteva flori în bucătărie.„Apoi, am întâlnit un domn care și-a dorit ca toate camerele din vila lui să aibă tematică italiană. Am pictat Colosseumul, fațada magazinului Prada, peisaje din Veneția și Palermo, coloanele romane. Au mai fost persoane apropiate cărora le-am pictat pereții și, având deja un portofoliu, mi-am creat singură un site. Astfel, au început să mă sune și alți clienți”, adaugă brașoveanca.
Lidia a pictat tot ce poate mintea umană să conceapă
Tânăra povestește cu mult patos despre lucrările ei realizate în camerele copiilor, living room-uri, pe zidurile unor case, tavane, pereții unor companii, spitale, centre școlare de educație incluzivă, licee și chiar pe fațada unei mori. Toate acestea au fost realizate atât în țară, cât și peste hotare. Prima pictură în străinătate înfățișa un peisaj cu maci și a fost făcută în Grecia. Apoi, un designer din Barcelona a chemat-o în Spania pentru a desena sistemul solar pe tavanul din camera copilului său, pasionat de astrologie. În România, lucrarea cea mai amplă a fost cea concepută la o moară din Apața.„Am avut plăcerea sa fiu contactată de cei de la Brutăria Genica. Ei au magazine în tot județul Brașov. Moara lor, care se află în Apața, este un punct important al afacerii, transmis din generație în generație. M-au rugat sa le pictez fațada, pentru care m-am inspirat privind peisajele din jur. A fost o experiență frumoasă, pentru că Apața chiar pare un loc rupt din poveștile copilăriei”, spune zâmbind artista.De-a lungul timpului, brașoveanca s-a implicat și în activități de voluntariat. Una dintre plăcerile ei este aceea de a picta pentru cei mici.
„Visam să fac asta de mult timp, gândindu-mă câtă bucurie le-ar aduce copiilor. De aceea, m-am dus pentru prima oară, înainte de pandemie, la Spitalul Clinic de Copii din Brașov. Am fost în jur de 90 de oameni acolo și astfel am descoperit o comunitate foarte frumoasă și unită, așa că am continuat să tot particip și să mă implic în astfel de proiecte”, afirmă Lidia.
Arta a devenit un mod de viață pentru Lidia
Programul zilnic al brașovencei este unul bine stabilit. Dimineața este dedicată promovării, iar prânzul și, uneori, seara creează.„Inspirația poate veni de oriunde, fie din natură, fie din viața de zi cu zi, fie de la alți pictori. Sunt destul de mulți artiști internaționali pe care îi urmăresc pe YouTube și de la care învăț. Frecvent, îmi cumpăr cursuri de specialitate de pe platforme dedicate artei și caut metode de a aplica tot ce învăț și în business. Pe lângă pictură pe pereți și tablouri, pictez copiii pe față și realizez artă digitală care se poate imprima pe textile și obiecte”, menționează tânăra.Pe lângă talent, Lidia este de părere că, pentru a face artă, ai nevoie și de perseverență, implicare, dar mai ales dăruire, pe lângă timpul petrecut ca să studiezi pentru a-ți îmbunătăți constant tehnica.
„Mi-ar plăcea ca acest tip de artă, respectiv pictura murală, să ajungă pe cele mai mari clădiri ale orașelor din România. Cred că acest lucru ar avea un impact pozitiv asupra oamenilor, iar starea de spirit a trecătorilor ar putea fi complet schimbată doar cu o singură privire”, încheie Lidia.