Magdalena Crișan este printre puținele femei somelier independent din România. La nici 30 de ani a pus pe picioare propria afacere și este mândră să le dezvăluie celor interesați magia din spatele vinului. Cu mult tact, dar și cu sensibilitate și feminitate, Magdalena face din vin poveste și din poveste vin.

A copilărit la Fălticeni și încă din fragedă pruncie părea să aibă genă de antreprenor. Nu și-a imaginat vreodată să lucreze în industria vinului, cu atât mai puțin că va ajunge somelier. „Mama își dorea atât pentru mine cât și pentru frații și surorile mele să avem un viitor profesional sigur, respectuos și care să ne aducă satisfacții. Astfel pentru mine credea că mi s-ar potrivi profesia de notar, consilier juridic etc. După terminarea liceului, aflându-mă în primul an de facultate am participat la primul meu concurs național de somelerie și ai mei au avut un șoc când au aflat de la televizor cu ce se ocupa fata lor cea mică”, își amintește Magdalena.

Provocare devenită pasiune

În 2007, pe când încă era studentă, Magdalena a devenit ucenic la primul magazin specializat în vinuri din Brașov. Acolo s-au pus bazele formării sale. Își amintește că sora ei mai mare împreună cu soțul ei au fost cei care i-au spus de această posibilitate. „Mi s-a explicat ca n-o sa fie ușor, era nevoie de studiu intens individual, de atenție sporită, responsabilitate și pasiune”, declară Magda. A acceptat totul ca pe o provocare, care în curând avea să devină pasiunea vieții ei.

Într-o lume a bărbaților

Chiar dacă lucrează într-o lume dominată de bărbați, Magdalena și-a câștigat respectul în breaslă prin muncă, ambiție și determinare. „Am plăcerea și ocazia să cunosc oameni minunați, să călătoresc, să descopăr locuri și povești inedite, să degust vinuri și preparate culinare speciale. Colegii mă respectă, împărtășim aceeași pasiune pentru vin. Promovăm împreună România Viticolă, încurajăm consumul moderat și sănătos de vin, îmbogățim viața celor care ne ascultă cu informații prețioase din domeniu, ne întâlnim cu toții la târguri de specialitate, schimbăm opinii și experiențe, este minunat!”, mărturisește somelierul. Magdalena își împarte timpul între prezentări și degustări de vinuri, călătorii în zone viticole, zone încărcate de istorie și viața de antreprenor. Are ca hobby fotografia, iar atunci când agenda ei nu e prea plină, devorează câte un film bun. În rest, este permanent conectată la tot ce e nou în domeniul său, citește multe cărți de specialitate, dar și de dezvoltare profesională. Cel mai mult o relaxează să gătească pentru familie.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.