Totul a început în 2010 când reușeam, cu un titlu de ziar tabloid, să atrag atenția pasionaților de sailing și a comentatorilor de știri online: la Brașov apărea o școală de sailing.
După prima săptămână, se puteau deja citi pe site-urile de știri comentarii care de care mai amuzante legate de inițiativă mea: cei mai mulți mă comparau cu Noe, alții sugerau că ar trebui să îmi deschidă cineva ochii că să văd că marea este la câteva sute bune de kilometri depărtare de sediul din Brașov al școlii Sailing România. În cei șase ani de când am deschis școala, comunitatea veliștilor români a crescut semnificativ. Și nu doar brașovenii au descoperit sailingul; în prezent cursanții Sailing România vin din toată țara.
Cum a apărut Sailing România
Deși sailingul e un sport de vară, ideea mi-a venit la un sfârșit de ianuarie. Deja practicam sailingul de câțiva ani când cei de la IYT (International Yacht Training) mi-au propus să deschid o școală de sailing în România. O lungă listă de amici își doreau să facă cursuri de sailing, așa că startul noii mele inițiative era asigurat. În ianuarie 2010, în loc să merg cu prietenii mei în Austria la schi, am decis să îmi pun în bagaj echipamentul de sailing și să iau drumul Mării Egee, unde am devenit primul instructor autorizat IYT, asta după o iarnă cu cursuri teoretice și o vară cu cursuri practice.
De la PR la sailing
Inițial, am luat propunerea celor de la IYT ca pe un joc. Urma să merg în Turcia, să fac un curs de instructor, să țin niște cursuri teoretice aici, la Brașov, să mai merg din când în când cu câțiva cursanți pe mare, în Turcia, într-un fel de concediu. Sincer, nu m-am gândit că o să mă rup de munca mea de zi cu zi din firma de PR pe care am fondat-o în 1994.
Ruptura s-a produs în momentul în care Cumhur, instructorul cu care făceam partea practică a cursurilor, a plecat în jurul lumii și astfel a trebuit să mă urc în avion, să merg în Turcia și să preiau și partea de practică. A fost o decizie pe care am luat-o fără să mă gândesc foarte mult, însă mi-am dat seama atunci, pe loc, că era chiar ceva ce voiam să fac. Dacă în 2010, primul an în care activăm ca școală de sailing, ieșeam doar 3-4 săptămâni pe mare, am ajuns ca în ultimii 2-3 ani să petrec aproape jumătate de an pe mare, în Turcia și Grecia, cu grupuri venite săptămânal din România.
Atracția Mediteranei
Principalul motiv pentru care am ales să merg în Turcia și Grecia, mai degrabă decât să stau la Marea Neagră, este acela că sezonul de vară începe în mai și termină în noiembrie. Un alt mare avantaj față de Marea Neagră este acela că în zona Marmaris-Bodrum și în insulele Dodecaneze sunt întotdeauna condiții de sailing excelente 12 luni pe an. Un alt motiv este că, acolo, marea este tot timpul curată și oamenii îți zâmbesc sincer în permanență. Coasta turcească este foarte prietenoasă, atât ca peisaj, dar mai ales ca oameni și cultură culinară, în timp ce insulele grecești din Dodecaneze sunt un amestec de Grecia și Italia.
Vacanță activă
Ceea ce am înțeles de la început este faptul că cei care vin cu noi la sailing sunt oameni în concediu care vor în primul rând să se simtă bine, să aibă o săptămâna de vacanță relaxantă, departe de job-urile lor stresante, departe de aglomerația de fiecare zi. Diminețile încep cu o repriză de înot, plajă, o plimbare, un mic dejun prelungit, toate acestea urmate de o sesiune de teorie despre sailing de maximum 90 de minute.