Datele publicate marți de Ministerul Finanțelor arată că România a debutat anul 2024 cu un deficit de 0,45% din Produsul Intern Brut (PIB), în creștere față de deficitul de 0,25% din PIB înregistrat în luna ianuarie 2023. Potrivit Profit.ro, motivul pentru creșterea deficitului în ianuarie a fost semnarea de către Guvern a unor plăți de câteva miliarde de lei pentru contracte destinate înzestrării armatei.

În cifre absolute, deficitul a atins 7,89 miliarde lei în ianuarie 2024, comparativ cu 4,02 miliarde lei în ianuarie 2023.

Veniturile totale au înregistrat o creștere anuală de 19,7%, ajungând la 47,39 miliarde lei în ianuarie 2024. Această creștere a fost susținută în principal de încasările din contribuții de asigurări, TVA, accize și fonduri europene.

Pe de altă parte, cheltuielile au cunoscut o creștere mai accentuată, de 26,7% pe an, ajungând la 55,28 miliarde lei în ianuarie. Cheltuielile pentru investiții au continuat să crească puternic, atingând 7,37 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult decât în ianuarie 2023, când au fost de 1,94 miliarde lei. Remarcabil este faptul că cheltuielile din fonduri naționale au fost predominante, în sumă de 5,6 miliarde lei, în timp ce cele din fonduri europene au totalizat 1,7 miliarde lei. Contrastul față de anul anterior este semnificativ: investițiile din fonduri europene au fost mai mari decât cele din buget. Destinația acestor fonduri rămâne neclară, având în vedere că, de obicei, luna ianuarie nu este caracterizată de investiții masive în infrastructură din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

De asemenea, este notabil faptul că în premieră a fost menționată o categorie de “venituri suplimentare încasate din digitalizare”, însă nu sunt disponibile detalii privind sumele aferente acestei categorii până în prezent.