Artistul brașovean Gabriel Stan a lucrat în lumea artei plastice încă din perioada comunistă, începând să picteze la vârsta de 17 ani. Atunci, a vrut să-și expună tablourile la Brașov, însă nu a reușit și a luat decizia ca toate lucrările lui să plece peste graniță. Astfel, numele de „Gabriel Stan” a depășit frontierele României, începând să expună pentru prima oară în Republica Federală Germania, în anul 1985. A fost observat rapid de „cine trebuie” şi a început să expună și la New York. La scurt timp, operele sale au făcut înconjurul lumii și sunt clasate de colecționari ca fiind „pure și dure”. Brașoveanul reușește să aibă performanţe artistice impresionante în Statele Unite ale Americii, Germania, Franţa, Spania şi mai ales în Olanda, cunoscută drept „ţara picturii”.
„Pictura, instrument superior de cunoaștere”
Prin pictura sa, Gabriel Stan explică fenomene diferite, din punct de vedere fizic, matematic, astrologic. Având o veritabilă măiestrie a tehnicii picturale şi un apetit pentru lumină, artistul brașovean spune că de fapt pictează concepte.„Eu pictez idei. Cred că pictura adevărată trebuie să transmită pe lângă emoţie, şoc, şi adevăruri noi. Pentru mine a fost şi este un instrument superior de cunoaştere. Pictura pentru mine nu e un joc sau un hobby, nu e o desfătare sau un divertisment. Este o stare pe viaţă şi moarte, cred că dacă nu aş picta aş muri. Pictura înainte de a fi o mare bucurie este o agonie mortală…”, a explicat Gabriel Stan.
Pictură, fără număr
Pictorul brașovean nu a ținut o evidență a lucrărilor sale și nu știe câte ilustrații, coperți de carte, desene sau uleiuri a realizat în 53 de ani de meserie. Și, mai mult, nu știe nici câte a vândut.„Decât să notez şi să inventariez am preferat să lucrez. Cred că am lucrări în toate ţările civilizate. La foarte multe nu am nici fotografii şi recunosc că îmi place să le uit. Am vândut de pe vremea regimului trecut foarte scump, dar am şi dat gratis foarte multe”, a completat Gabriel Stan.Artistul spune că tablourile sale sunt cumpărate de colecționarii de artă, majoritatea din Olanda și Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, cele mai multe lucrări a vândut în Republica Federală Germania. Una dintre cele mai complexe opere de artă ale lui este „Metapictura”, tabloul realizat în 7 ani și care valorează 3 milioane de euro.
„Este viziunea mea despre pictura viitorului, iar preţul l-a stabilit criticul de artă dr. Alexandru Lungu, fostul consilier artistic al nostru. Am lucrat şapte ani la acest tablou în tehnica veche a pictorilor olandezi, cu multe reveniri. Metapictura nu poate nimeni să o descrie, ăsta este şi farmecul ei. Este ca şi cum ai vrea să descrii un extaz… Un extaz îl trăieşti… Tabloul trebuie văzut, şi de la copii până la adulţi, indiferent de naţionalitate sau educaţie lucrarea e plăcută pentru toată lumea şi nu mă laud”, a spus pictorul.
Folosește cele mai scumpe culori de ulei din lume
Pictura bună înseamnă calitate excelentă a materialelor, astfel că artistul ne dezvăluie sursa „materiei prime”.„Lucrez cu «Rembrandturi» nu pentru că sunt cele mai scumpe uleiuri din lume sau pentru că sunt olandeze, ci pentru că au cel mai mare grad de transparenţă. Pictorul creator este primul investitor: ce înseamnă bani, timp, nervi, căutări, incertitudini, smerenie, stare harică?”, a adăugat artistul.
„Nu pot lucra fără lapte și tutun de pipă”
Brașoveanul pictează, dar scrie proză și poezie aproape toată ziua, iar noaptea este cea care îl inspiră. Printre cărțile scrise și publicate de Gabriel Stan se numără și „În labirintul celor 12 simţuri” roman (2005), tradusă în limba franceză şi în limba spaniolă, „Despre semne, vorbe şi cuvinte” eseuri(2006) și „Caligrafii alchimice” poezii (2007). Nu o spune, dar se observă cu ochiul liber că pictura este „prima lui dragoste”, iar forma de artă care îl emoționează cel mai mult este filmul. Gabriel Stan admite că se lasă ușor „jefuit” de lucrările lui, dar că asta îl împinge să muncească cu și mai mult drag.„Beau prea mult lapte. Nu pot lucra fără lapte şi tutun de pipă”, a mărturisit el.
Cum poți trăi din artă
Pe lângă satisfacția spirituală și mentală arta îți poate aduce și beneficii materiale.„Am trărit toată viaţa de pe urma creioanelor, a cărbunelui, a culorilor şi a pensulelor. Lucrez zilnic. Am avut mereu bani pentru un tabac bun şi culori scumpe, dar am avut şi perioade de mare sărăcie, şi nu cred că un artist trebuie să moară de sărăcie sau să sufere pentru a fi un mare creator. Mizeria naşte mizerie..”, a adăugat omul de artă.Gabriel Stan își amintește cu drag despre perioada în care a lucrat la atelierul de pictură al Întreprinderii de Autocamioane Brașov.
„Toate machetele pentru tipar,afişe,diplome,reclame, panouri se făceau cu mâna, nu existau computere. Lucram mult, dar şi câştigam. Într-o zi m-a chemat tovarăşul Răţoi la Comitetul de Partid şi mi-a spus că eu câştig dublu comparativ cu el. I-am răspuns că şi muncesc mai mult ca el. M-a ameninţat că o să-mi taie din bani. Atunci i-am spus că în semn de protest îmi voi lăsa barbă şi voi economisi banii de lame de ras şi spumă. În 1982 securistul uzinei chema câte un subaltern de la atelierul de pictură şi îl întreba: <<Mai are Stan barbă?>>. Tot în acelaşi an am câştigat la Pronosport o maşină şi am vândut biletul cu 100.000 lei. Am demisionat și eu și Gențiana. Apoi, am închiriat un atelier de pictură şi m-am apucat de arta mea exclusiv”, a încheiat Gabriel Stan.