În aceste vremuri, o mare parte dintre tinerii și adolescenții din întreaga lume își petrec tot mai mult timp pe platformele de socializare, acolo unde își găsesc modele de urmat dintre cele mai diferite și, de multe ori, influența acestora nu este una bună.
Vlad M., deși are doar 16 ani, folosește Social Media pentru a-și prezenta proiectele din zonele lui de interes, respectiv robotică, 3D printing sau aviatică. Și având în vedere numărul de urmăritori în creștere, Vlad poate fi considerat un influencer, dar în domenii care nu sunt „in trending”.
L-am descoperit pe Vlad și odată cu povestea pe care ne-a spus-o, credem că inteligența umană nu este în pericol. Cu siguranță, tot mai mulți copii sau tineri decid că „e cool să fii smart”.
De la lego la platforme robotice patrupede
Poți să ne spui mai multe despre interesele tale?
Mă fascinează domeniul ingineriei aerospațiale, care implică proiectarea și construcția rachetelor și avioanelor. Deoarece momentan nu am acces la proiecte cu rachete, m-am concentrat pe construirea diverșilor roboți, avioane și alte proiecte, pentru a acumula cunoștințe și experiență în domeniu. Am început cu un robot păianjen din lemn, care folosea niște servo-uri simple, și am evoluat spre construirea unei platforme robotice patrupede (un câine robot) destinată studenților și amatorilor. Printre alte proiecte, am creat și pilotat numeroase modele de avioane și planoare. Am participat activ în două echipe de robotică, unde am contribuit la design și construire.
Ce a stârnit interesul tău pentru aceste domenii specifice și cum ai descoperit pasiunea pentru ele? Există persoane, evenimente sau experiențe care te-au inspirat?
Am început de mic cu Lego și Lego Technic și am îndrăgit să construiesc diverse modele. Experiența de a vedea ceva funcționând în urma eforturilor mele era motivantă. În paralel, am urmat cursurile de electronică și aeromodelism din cadrul Palatului Copiilor. Chiar dacă eram prea mic pentru a înțelege pe deplin, curiozitatea mi-a fost stârnită, iar mai târziu am început să creez roboți cu componente reale și avioane care pot zbura. Petrecând mult timp pe YouTube, am urmărit creațiile altora, în special ale unor oameni extrem de dedicați, precum Mark Rober, care au contribuit semnificativ la învățarea mea. Am descoperit că, dacă ești curios, poți învăța orice de pe internet.
Echilibru între școală și pasiuni
Presupun că interesele tale îți ocupă mult timp. Cum echilibrezi pasiunile cu școala? Există materii sau cursuri care au fost deosebit de benefice?
E adevărat că școala este importantă, dar simultan, reprezenta oarecum o barieră în dezvoltarea pasiunilor mele, din cauza programei și a programului inflexibil. Soluția a fost să trec la home-schooling după clasa a VI-a. Am învățat singur materia pentru clasa a VII-a și apoi am urmat cursurile online la Spark, o școală cu program internațional Cambridge. Această școală îmi oferă flexibilitatea de a studia materiile importante pentru mine și de a susține examene internaționale, deschizându-mi în același timp calea către o universitate, fără a-mi ocupa prea mult timp. Programul flexibil îmi permite să echilibrez învățarea cu pasiunile mele, garantând o educație completă și utilă. M-am concentrat în special pe matematică și fizică, iar profunzimea fizicii mi-a schimbat mult modul în care văd lumea. Chiar dacă nu toată lumea se simte atrasă de matematică și fizică, cred că important este să te axezi pe materiile care te ajută să îți urmezi pasiunile.
Care este proiectul la care ai lucrat recent și ce provocări ai întâmpinat ?
În ianuarie 2022 am început să lucrez la construirea unui câine robot similar cu Spot de la Boston Dynamics. Ideea era să fie aproape în întregime realizat prin imprimare 3D, astfel încât orice student sau amator interesat să poată construi propria platformă, învățând în același timp numeroase aspecte în domeniu. Una dintre provocările majore a fost asigurarea performanței platformei, ceea ce a implicat achiziționarea unor componente mai costisitoare. O altă provocare importantă a fost finanțarea integrală a proiectului din propriile resurse, deoarece nu am găsit nicio instituție care să ofere sponsorizare în afara contextului echipelor de robotică.
Primul pas este să mă întreb „de ce ?”
Cum abordezi proiectarea sau construirea a ceva de la zero și ce instrumente găsești a fi cele mai utile?
Încep totul cu o idee. „Wow, asta pare interesant. Mă întreb dacă aș putea să…”. Primul pas este să mă întreb „de ce?”, pentru că fiecare proiect în care investesc timp trebuie să aibă un scop educativ. Dacă eu cred că proiectul este dificil, dar realizabil, și am șansa să învăț ceva nou, încep să mă documentez și să gândesc cum aș putea să îl realizez. După ce am o idee și un design în minte, îl proiectez pe calculator în Fusion360, un program profesional de CAD, unde dezvolt întregul proiect. După rafinarea designului, printez prototipuri la imprimanta 3D, optimizez designul și apoi printez toate piesele. În paralel cu partea mecanică, lucrez și la partea electronică, unde trebuie să gândesc o diagramă electronică și să sudez componentele pe PCB-uri. Odată ce întregul robot este gata, îl programez folosind o versiune specială de C++ pentru Arduino. În fiecare fază a proiectului iau în considerare obiectivele și limitările, evaluând opțiunile, pentru a ajunge la cea mai bună metodă de a le îndeplini. Cele mai utile instrumente includ Fusion360, care oferă software gratuit pentru studenți, imprimanta 3D pentru fabricarea componentelor și internetul, de unde pot obține toate informațiile necesare.
În ce aplicații practice sau probleme din lumea reală crezi că poate să ajute ceea ce te pasionează ?
În ingineria aerospațială, contribuțiile includ dezvoltarea tehnologiilor care facilitează comunicarea globală prin intermediul sateliților, monitorizarea schimbărilor climatice pentru a lua măsuri eficiente și furnizarea serviciilor de navigație, precum GPS. În robotică medicală, roboții pot asista la intervenții chirurgicale precise, reducând riscurile și îmbunătățind rezultatele. În ceea ce privește robotica industrială, automatizarea proceselor contribuie la creșterea eficienței și la reducerea impactului asupra mediului. Aceste domenii au implicații semnificative pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și a societății în ansamblu.
Pe Instagram am găsit oameni în domeniu cu care pot colabora
Există comunități, online sau offline, în care te implici activ pentru a împărtăși idei, învăța și colabora cu alții care au aceleași interese?
Din păcate, nu am prea găsit comunități locale în România care să corespundă cu interesele mele. Există echipe de robotică organizate în licee, dar nu sunt foarte potrivite pentru mine. În schimb, am descoperit că există mulți oameni în domeniu pe Instagram care pot să te ajute și cu care poți colabora. Am observat că există un respect reciproc și că ne ajutăm unii pe alții atunci când este nevoie. Unii sunt adulți cu experiență, alții sunt elevi care vor să înceapă. Recomand să discutați și să vă conectați cu cât mai mulți oameni în domeniul vostru de interes folosind platformele de social media. Am fost foarte mult ajutat și de câțiva oameni din Brașov, cum ar fi Alexandru Dobre, care m-a învățat să proiectez în Fusion360, și domnul Vasile Pop, profesor de aeromodele la Palatul Copiilor, care m-a învățat să construiesc și să zbor modele.
Ce rol crezi că au colaborarea și munca în echipă în aceste domenii?
Colaborarea și munca în echipă joacă un rol crucial în domeniile ingineriei. În general, este benefic să ai mai mulți oameni care lucrează la același proiect deoarece designul este adesea complex și poate dura mult timp pentru o singură persoană să se asigure că fiecare componentă funcționează perfect. În plus, oricine poate face greșeli, așa că este întotdeauna util să ai mai multe perechi de ochi care analizează aceeași problemă. La NASA, de exemplu, după ce designul de bază a fost stabilit, fiecărui inginer i se atribuie o anumită componentă de proiectat, iar adesea lucrează în grupuri. Pe de altă parte, o echipă prost organizată poate duce la un rezultat mai slab decât dacă proiectul ar fi fost gestionat de o singură persoană. Coordonarea și comunicarea eficientă sunt esențiale pentru a asigura o colaborare productivă și pentru a obține rezultate de calitate în domeniile tehnice.
Unde te vezi în viitor în ceea ce privește aceste domenii? Există aspirații sau obiective de carieră specifice?
Momentan, mă concentrez pe învățarea cât mai multor lucruri în domeniile care îmi plac, având speranța de a ajunge la o universitate de profil. După universitate, există o mulțime de oportunități în acest domeniu. Personal, nu m-am gândit încă exact la ce vreau să fac după facultate, deoarece cred că lumea se va schimba și mai mult în următorii ani. Așadar, voi explora opțiunile în momentul potrivit. În prezent, multe companii angajează ingineri pentru construcția de rachete, sateliți, roboți pentru alte planete, dar chiar și cariera de astronaut este o posibilitate, cu pregătirea adecvată. Nu este neapărat necesar să aibă legătură cu spațiul; poți lucra pentru companii precum Boeing sau Airbus și să proiectezi diverse componente pentru avioane. Ingineria aerospațială oferă un spectru variat de oportunități pentru viitor.
Cel mai important lucru pentru un copil e susținerea și implicarea adulților
Ce sfaturi le-ai da părinților care au copii interesați de domenii similare, dar nu au o pregătire tehnică pentru a-i ajuta? Există resurse sau programe pe care le-ai considerat utile în călătoria ta și pe care părinții ar putea să le ia în considerare pentru copiii lor?
Pentru cei interesați de domenii tehnice, seturile LEGO Technic și altele similare care facilitează dezvoltarea în STEM sunt deosebit de utile. Servicii precum KiwiCo sau „the CrunchLabs build box” oferă posibilitatea de a construi diverse jucării, fiind o modalitate captivantă de a stimula interesul copiilor. Pentru cei mai avansați, un set Arduino este o alegere excelentă, furnizând motoare și senzori pentru a învăța despre robotică și programare.
În cazul în care copilul este pasionat de avioane, puteți achiziționa un set mai ieftin, format dintr-un motor brushless, servo-uri și o telecomandă, astfel încât să își construiască propriul avion cu telecomandă din polistiren. Informațiile necesare pentru aceste activități pot fi găsite online. Se poate învăța totul despre aeromodelism de pe YouTube, de la canale precum FlightTest, iar ingineria și fizica se pot descoperi prin canalele HowToMechatronics, TheHacksmith, RealEngineering, Veritasium, GreatScott și multe altele. Cred că cele mai importante pentru copii sunt susținerea și implicarea adulților. Implicarea combinată din partea părinților și a educatorilor, accesul la resurse și programe contribuie esențial la creșterea interesului pentru domeniile tehnice și la dezvoltarea abilităților.