În categoria Top 10 cei mai apreciați angajatori, brașovenii au desemnat compania Bilka drept cel mai reprezentativ brand.
În continuare, vă prezentăm preferințele brașovenilor care au participat la campania organizată derevista fwdBVșiAgenția BrandBerry.

BILKA. Investițiile și extinderea, cheia succesului pentru Bilka în cei 18 ani de activitate
Expansiunea pe piețele externe rămâne componenta principală a strategiei Bilka de dezvoltare, pe lângă investițiile în creșterea capacităților de producție. Compania a reușit să deschidă în 2024 și primele birouri externe, în Olanda și Bulgaria, ca parte a planului de a-și crește vânzările la export.
Bilka este un exemplu remarcabil de antreprenoriat românesc și inovație industrială. Fondată în Brașov în anul 2007, de Horațiu Țepeș, compania s-a concentrat pe un obiectiv clar: producția și distribuția de sisteme complete pentru acoperișuri. Cu o viziune strategică, Bilka a devenit în doar câțiva ani liderul pieței de profil din România și cel mai mare consumator de oțel pre-vopsit din Europa de Est.
Aflată într-un proces de dezvoltare continuă, compania brașoveană a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 248 de milioane de euro, în creștere de 7%, iar pentru 2024 este estimată o nouă creștere cu peste 10% față de nivelul raportat anul trecut. Acestea se bazează în special pe extindere și investiții, după cum ne-a declarat Horațiu Țepeș.
Astfel, ca în fiecare an, Bilka a continuat și în 2024 planul de extindere și investiții, acestea din urmă fiind motorul principal de creștere al companiei în toți cei 18 ani de activitate. „Anul acesta, am continuat investițiile și dezvoltarea pe toate palierele de business. Am avut și în 2024 noi linii de producție contractate atât în zona de produse cu utilizare industrială, cât și noi linii de țiglă metalică, șipcă de gard și alte produse pentru divizia de rezidențial. Și pentru 2025 avem în plan investiții pentru creșterea capacității de producție. Focusul va fi pe instalarea și demararea producției de panouri termoizolante, un pas important în dezvoltarea diviziei de industrial cu care suntem în primii ani de activitate”, a explicat proprietarul companiei.
Extindere pentru piața din Vestul Europei
Astfel, expansiunea pe piețele externe rămâne parte principală din strategia de dezvoltare a Bilka, pe lângă investițiile în creșterea capacităților de producție, investiții care au ajuns să fie recurente pentru companie. Zona de export are un potențial foarte mare. „Noi am crescut exporturile la 40 de milioane de euro în 2023, de la 30 de milioane de euro în 2022. Și asta doar cu livrări din fabrica de la Brașov. Pentru anul 2024 ne-am bugetat pentru export o cifră de 50 de milioane de euro. Ne continuăm strategia de expansiune internațională, după ce anul acesta am demarat un plan de investiții de 10 milioane de euro pentru extinderea la extern. Anul acesta (2024 – n.r.), am alocat 5 milioane de euro din buget și am reușit deschiderea primelor birouri externe, în Olanda și Bulgaria. Această investiție susține planurile companiei de a-și crește vânzările la export și, implicit, pe piețele din Europa de Vest, aliniindu-se astfel strategiei de extindere pe termen mediu și lung. Compania cu sediul în județul Brașov are acum birouri în Bulgaria și Olanda, unde a mărit echipele, și câte un reprezentant propriu în Slovacia și Polonia, restul țărilor în care exportă, fiind gestionate de echipa din Brașov”, a precizat Horațiu Țepeș.
Antreprenorul a adăugat faptul că investițiile au venit natural, dat fiind faptul că Bilka a identificat un potențial mare pe piețele externe, precum și un interes crescut pentru produsele sale. Cererea se datorează și faptului că Bilka deține în Brașov cea mai mare fabrică de sisteme pentru acoperiș din Estul Europei.
Totodată, Bilka a decis să își deschidă noi birouri acolo unde rezultatele înregistrate până în prezent, cu gestionarea comercială din Brașov, au arătat că este potențial mare de dezvoltare.
Un motor economic pentru Brașov
Pe termen mediu, Bilka intenționează să-și dubleze vânzările la export în următorii patru ani și să atingă o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro din piețele externe, chiar și fără unități de producție suplimentare în afara României. „Până la momentul producției, noul sediu din Olanda, cu o suprafață de 7.700 mp, va servi ca spațiu logistic și punct de coordonare pentru a facilita accesul pe piețele din Europa de Vest. Aceasta va permite o mai bună gestiune a stocurilor și va sprijinii creșterea vânzărilor internaționale, Bilka propunându-și să devină un jucător de anvergură în regiune”, a menționat antreprenorul brașovean.
Bilka a dovedit că nu este doar o companie de succes, ci și un motor economic pentru Brașov. Cu peste 500 de parteneri și distribuitori în România, compania oferă locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri local. În prezent, a depășit numărul de 800 de angajați.
„Afacerile Bilka au crescut de la an la an, lucru care a dus și la creșterea vânzărilor și, implicit, a numărului de angajați. În prezent, compania a ajuns la 800 angajați, dintre care mai bine de 100 au fost integrați în ultimul an. Anul acesta s-au făcut angajări în aproape toate departamentele. Sunt echipe care, odată cu creșterea activității companiei și a investițiilor, cresc și ele. Pentru 2025, în contextul instalării unei noi linii de producție, dar și a creșterii volumului pe cele instalate anul trecut, estimăm că vom ajunge la 850 de angajați. În ceea ce privește recrutarea de forță de muncă vedem problemele din piață și statisticile care arată o creștere a vitezei cu care oamenii își schimbă locul de muncă, la cea mai mare rată observată în ultimele decenii – unul din cinci lucrători se confruntă cu o schimbare în situația locului de muncă în fiecare an. Noi, fiind în continuă dezvoltare, suntem într-un proces de recrutare constant, astfel că reușim să ne acoperim nevoile fără a ajunge în situații limită”, a încheiat antreprenorul brașovean.