Agenția Metropolitană Brașov, împreună cu partenerii săi – Agenția de cercetare de piață BrandBerry și revista economică fwdBV, a lansat studiul „Cele mai admirate branduri – Brașov 2016”.

Studiul a fost realizat în perioada 30 Noiembrie – 5 Decembrie 2016 prin interviuri față-în-față la domiciliul respondenților, pe un eșantion de 1100 persoane selectat aleator cu pas statistic de 5, acesta fiind reprezentativ pentru populația din Zona Metropolitană Brașov de 18 ani și peste. Eșantionul validat a fost de 1065 subiecți. 

Topul celor 50 de restaurante din Brașov este prezentat integral în numărul 7 al Revistei Forward Brașov, care se găsește în Librăria Cărturești și în cafenelele Hof Cafe și Cafeteca Hirscher și Patria. În continuare vă prezentăm câteva dintre restaurantele preferate de către brașoveni și ce nume ocupă primele zece poziții ale clasamentului.

Sergiana – Pentru cei care vor „bunătățuri din Ardeal”

De brand-ul Sergiana aţi auzit, cel mai probabil, fie datorită „Bunătăţurilor din Ardeal”, vândute atât în prăvăliile proprii, precum şi în magazine din toată ţara, fie că aţi ajuns într-unul dintre restaurantele grupului.

Activitatea grupului în domeniul HORECA începe în 1999 odată cu deschiderea restaurantului Ceasu’ Rău din Brașov. În vara lui 2003, se deschid Sergiana şi Casa Tudor, urmate de Nec’s în 2006. În 2009, Sergiana deschide un centru de evenimente cu 5 saloane, ce poate susţine 5 manifestări simultan. În acelaşi an, restaurantul Sergiana din Brașov este relocat, după preluarea şi amenajarea actualei locaţii, de pe strada Mureşenilor. Ultimul resturant Sergiana s-a deschis în 2015, în Coresi Shopping Resort.

Resturantele Sergiana, grupate în compania Altius SRL, au generat anul trecut afaceri de 22,36 milioane de lei, în creștere cu circa 70% față de anul anterior, când raporta un business de 13,22 milioane de lei și au ocupat cea de-a treia poziției în Topul HORECA realizat după cifra de afaceri de Forward Brașov. Și profitul companiei a urcat cu circa o treime, de la 2,1 milioane de lei la 2,8 milioane de lei, potrivit datelor furnizate Ministerului Finanțelor.

Aro Palace – Delicatese și o priveliște unică

Restaurant Club Belvedere, din cadrul Complexului Aro Palace, este unul dintre restaurantele privilegiate ale Brașovului purtând amprenta culinară a Maestrului – Bucătar șef , Ana Hermeneanu.

Restaurant Club Belvedere vă propune o ambianță reconfortantă de zi cu zi, un meniu divers și bogat, precum și un deosebit rafinament estetic atât în prezentare, cât și în servire. Restaurantul vă pune la dispoziție un spațiu cochet, o bucătărie modernă, precum și barul locației aflat la ultimul etaj al Hotelului Aro. Delicatesele din bucătăria națională și internațională realizate de Ana Hermeneanu stimulează cele mai fine simțuri gustative și olfactive, alături de priveliștea unică a restaurantului. Toate acestea sunt rețetă perfectă a oricărei după-amieze reușite, a unei cine romantice, a unei întâlniri de business sau chiar a unui eveniment plin de stil și rafinament.

Belvedere – Un loc al evadării

Spaţiul Restaurantului Belvedere a fost conceput pentru a vă oferi o imagine panoramică asupra Braşovului Vechi şi Nou, atât la prânz, la lumina intensă a zilei, cât şi la o cină, la luminile feerice ale oraşului. Decorul interior, contemporan, elegant, feeric ne invită să visăm şi să evadăm.

Restaurantul Belvedere are dorinţa să fie unic, nu numai prin locație, ci mai ales prin bucătăria elaborată, frumoasă, plină de pasiune şi, nu în ultimul rând, accesibilă. Restaurantul a câștigat acum câțiva ani Cupa României în Artă Culinară. Experienţa şi talentul bucătarului îşi spun cuvântul, dovadă fiind minunăţiile pe care acesta le creează în bucătărie. Dacă vrei să fii surprins, poţi comanda surpriza bucătarului: decizi ce tip de carne doreşti, iar bucătarul va face un preparat care nu se află în meniu, special pentru tine. 

Festival 39 – Rețete din perioada interbelică

Când te va cuprinde nevoia de frumos și vei dori să faci o incursiune în vremurile de demult, mergi la „Festival 39”.

Trecutul e la un pas distanță. Gustul bun e la o comandă depărtare. Eleganța secolului trecut se simte în fiecare ungher al restaurantului „Festival 39”. Petrecerile cu muzică jazz și seratele distractive te duc departe de cotidian, în timpuri cu multe zâmbete.

Rețetele din perioada interbelică te vor încânta, iar băuturile asortate pentru fiecare fel delicios îți vor da starea de bine pe care o cauți într-o zi specială. Îți recomandăm să mănânci un T-bone preparat ca în secolul XX! Caisele marinate cu înghețată de vanilie vor desăvârși meniul ales de tine. Totodată, bucătarul îți recomandă și pieptul de pui în crustă de ouă, cu sos de muștar și miere.

Prato – Delicatese cu specific mediteranean

Restaurantul Prato, cu specific mediteranean, este situat în Centrul Vechi al Braşovului și oferă o serie de delicatese.

„Preparatele noastre sunt realizate de o echipa de bucătari care pune mare suflet începând cu alegerea ingredientelor de cea mai bună calitate provenite din surse sigure. Optăm pentru cele mai proaspete legume, brânzeturi gustoase, o carne fragedă, fructe aromate care îmbinate ne ajută să creăm şi desavârşim pentru oaspeții noștri salate, supe, paste făcute în casă, paste integrale, pizza la cuptor cu lemne, preparate din carne şi peşte proaspăt pe care îl puteți alege chiar dumneavoastră din vitrina noastră cu peşte pe gheaţă”, spun reprezentanții restaurantului. Și deserturile sunt la alegere și pot fi alese direct de către client din vitrina cu torturi și prăjituri făcute în casă.

Restaurantul a fost inclus și în Topul HORECA efectuat de Revista Forward Brașov în luna octombrie, pe baza bilanțurilor depuse la Camera de Comerț și Industrie Brașov de companiile din acest domeniu, la finele anului trecut. „Prato” s-a clasat pe cea de-a doua treaptă a podiumului. Restaurantul și Vila Prato, care sunt operate de compania Olin Foods, au încheiat 2015 cu afaceri de 22,93 milioane de lei (5,1 milioane de euro), în creștere ușoară față de anul anterior.

Gaura Dulce – Rețete din timpuri străvechi

Restaurantul Gaura Dulce este unul dintre puținele localuri din Brașov care oferă preparate tradiționale românești deosebite, gătite după rețete din timpuri străvechi. Aici poți gusta din flechiile de altădată sau laptele de pasăre pregătit ca atunci când erai mic. Tradiția se păstrează, iar printre bunătățile pe care le găsești pe mesele restaurantului se numără minciunele, iar setea ți-o poți potoli cu un pahar de vin din colecția românească. Seara, la cină poți asculta muzică live ca să te relaxezi la masă alături de cei dragi.

În trecut, circula prin oraş şi o glumă pe seama acestui local. Când cineva întreba unde era Gaura Dulce, i se răspundea s-o caute în fundul Cerbului.

Trattoria del Chianti – Tradiție din Toscana

Restaurantul cu specific italienesc este găzduit de o clădire construită special pentru aceasta marca, arhitectura şi designul fiind absolut originale şi de cea mai înalta calitate, gândite special pentru confortul şi buna-dispoziţie a clientului.

Trattoria Del Chianti este un restaurant cu specific italienesc din zona Toscanei, unde se îmbină în cea mai reușită formulă bucătăria tradițională cu cea modernă. Produsele culinare sunt preparate din ingrediente originale, iar preparatele la tigaie sunt trase în vinuri Chianti. Restaurantul brașovean vă oferă o varietate de produse traditionale gătite la cuptor. Pizza pe vatră, este preparată cu faină din grâu greu şi cu toate ingredientele specifice, absolut originale. Multe din varietaţile de paste de casă şi de paste umplute, sunt preparate tot pe vatră.

Simone – Bucătărie multiculturală

În parte multiculturală, în parte vegetariană, bucătăria „Simone” se vrea radiografia societății de astăzi și vorbește oamenilor despre oameni prin gust, culoare și arome.

„Simone” apare, spre deosebire de multe alte locuri, din dorința și nevoia de a face spațiu oamenilor să se întâlnească cu ei. Un spaţiu minimalist, onest, dinamic ce se sprijină pe elemente şi culori puternic naturale, dar unde starea de bine nu e deloc minimalistă.
Alchimistul din spatele barului are în mânecă o fină selecţie de licori, pe numele lor adevărat „cocktail-uri”. „Aşteptăm în fiecare zi oameni care vor să se adăpostească de intemperiile indiferentului, probabil obosiţi și încruntaţi de ceea ce le livrează lumea.Pe timp de zi aici îţi poţi odihni ochii minţii, iar în serile de weekend îţi poţi elibera energia pozitivă dansând la cele mai cool petreceri. Simone e un loc care nu minte!”, este invitația celor e la „Simone”.

Bistro Ma Cocotte – Fără ingrediente nesănătoase

Un restaurant unde totul este realizat hand made, fără coloranți și ingrediente nesănătoase. Reprezentanții localulji își prezintă oferta din meniu astfel: „Am folosit ingrediente picante, dar dulci în același timp. Am pus câteva picături de inedit, o lingură de ingeniozitate amestecată cu talent, un polonic de personalitate, am îmbinat utilul cu plăcutul și am plămădit o mândrețe de bistro, cu bunătățuri de pus în farfurie sau de luat la pachet, gustoase până la extaz, dacă e să vorbim în termini culinari sau arătoase și dichisite până la cele mai mici detalii, dacă vorbim din punctul de vedere al designerului”.

Four Roses – Specialitatea casei, coastele

Restuarantul are un meniu foarte bogat, ce include produse tradiţionale româneşti plus o gamă largă de pizza sau deserturi. Toate sunt foarte gustoase, dar în mod deosebit specialitatea casei, coastă de porc la gratar cu cartofi, ceapă şi un sos nemaipomenit, este pur şi simplu formidabilă.

Four Roses are o tradiție în ceea ce privește meniul de coaste, foarte mulți brașoveni și nu numai apreciind resturantul tocmai pentru acest produs, fiind de altfel primul local din Brașov care a venit cu această specialitate. Restaurantul și-a deschis porțile în anul 1997, în cartierul Tractorul. „Am reușit să adăugăm tradiției, calitate prin excelența  mâncărurilor și a profesionalismul servirii. Experiența își spune cuvântul la fiecare comandă realizată, astfel am reușit să înțelegem mai bine nevoile clienților noștri, dezvoltând unul dintre cele mai bune restaurante din Brașov”, spun reprezentanții restaurantului. 

Top 10 restaurante din Brașov conform studiului „Cele mai admirate branduri – Brașov 2016”.

  1. Sergiana
  2. Aro Palace
  3. Ceasu Rău
  4. Belvedere
  5. Casa Tudor
  6. Casa Venus
  7. Bistro del Arte
  8. Roata Norocului
  9. Cerbul Carpatin
  10. Berăria Ciucaș