BILKA este un brand relativ nou, care a reușit însă să se impună pe piața din întreaga țară, să devină lider de piață și să fie ales în detrimentul brandurilor cu o notorietate mare la nivel internațional și cu o istorie de peste 50 de ani.
După 10 ani de la nașterea Bilka Steel, 1 din 4 acoperișuri achiziționate în România este marca BILKA. „Crearea și consolidarea unui brand în industria materialelor de construcții este la fel de importantă ca în industria auto sau cea alimentară unde sunt oamenii care consumă anumite produse pentru simplu fapt că au încredere în brand, «iubesc brandul». Luând în considerare și acest aspect, pilonii care stau la baza afacerii BILKA încă din 2007 sunt: produsele și serviciile calitative, managementul, resursa umană, investițiile în dezvoltarea firmei și, nu în ultimul rând, brandul. Sunt 5 aspecte care formează un întreg și susțin dezvoltarea companiei”, a subliniat Horațiu Țepeș, proprietarul Bilka.
Astfel, la Bilka importanța acordată brandului este egală cu importanța acordată celorlalte componente ale businessului. „Considerăm că fără un brand care să susțină produsul și care să îl facă să fie ușor de remarcat, acesta poate să nu ajungă la consumator. Astfel, momentul 0 al investițiilor în brand corespunde cu momentul 0 al companiei”, a explicat Țepeș.
Cât contează brandul pentru cumpărător
Acesta este de părere că la fel ca în orice altă industrie, şi în cea a materialelor de construcţii brandul a devenit un argument semnificativ în decizia de achiziţie atât a meşterilor, cât și a clientului final. Astfel, și în cazul acoperișurilor decizia de achiziție este influenţată în special de notorietatea brandului, de performanţa produsului în aplicaţie şi de convingerile constructorilor. „În ciuda faptului că în anii de criză, consumatorii au început să se uite cu predilecţie către preţ, iar companiile au scăzut masiv investițiile în brand, noi am preferat să mergem contra curentului și să creștem anual bugetele de marketing. Doar în ultimii 3 ani investițiile în marketing au trecut de 3 milioane de euro. Mare parte din suma a fost direcționată către campanii TV, radio, panotaj stradal și social media, dar și către susținerea promovării fiecărui partener din teritoriu. Avem în vedere continuarea investițiilor pentru creșterea brandului la nivel național, urmează noi campanii de promovare și acțiuni de marketing”, a precizat antreprenorul brașovean.
Pe termen mediu, Bilka vrea să treacă de granițele României și să înceapă consolidarea brandului la nivel internațional, unde există deja potențial. „Cererile pe care le-am primit din afara țării reprezintă pentru noi o validare a valorii pe care brandul Bilka o are”, consideră Țepeș.
Studiile oficiale din diferite domenii arată că în ultimii doi ani românii s-au orientat mai mult către produsele superioare din punct de vedere preț, ceea ce a determinat o creștere a consumului de produse premium. Acest aspect a fost constatat în cazul bunurilor de folosință curentă, dar și în cazul produselor de folosință îndelungată, cum este cazul acoperișurilor. Astfel, în ultimele șase luni Bilka a vândut cu 25% mai multe produse premium, față aceeași perioadă a anului trecut.
La Bilka, creșterea vânzării de produse premium vine în principal din creșterea acestor produse în portofoliul propriu. „Am identificat această nevoie în piață în urmă cu doi ani, când am întâlnit clienți care doreau produse cu grosimi superioare și finisaje speciale și nu aveau de unde să cumpere. În piața de acoperișuri nu era dezvoltat acest segment. În 2014, am adus în portofoliul nostru un finisaj special, cu specificații tehnice superioare celor existente la acel moment în piață. De atunci, cererea a crescut constant și anul acesta am introdus un nou finisaj, finisajul GrandeMat, produs marca Bilka, pe care în prezent îl comercializăm în 8 nuanțe. Ne bucurăm să vedem un interes tot mai mare pentru produsele de top și vom continua să susținem această tendință”, ne-a declarat Horațiu Țepeș.
Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.