Arta și cadourile personalizate merg mână în mână, lucru știut mult prea bine de o tânără stabilită în orașul de la poalele Tâmpei, care realizează tablouri din pietre șlefuite de vreme și timp. Emoția este însă ingredientul principal cu ajutorul căruia reușește să creeze obiecte demne de oferit în dar.

De când se știe, Raluca Dumitrănoiu, originară din Craiova și stabilită acum 10 ani în Brașov, a fost atrasă de artă în toate formele ei, însă pe cea din pietre a descoperit-o întâmplător în timpul unei excursii în Portugalia.

„Acum 6 ani am fost cu câteva dintre prietenele mele în Lisabona. Acolo găsești artă pe fiecare străduță a orașului. Astfel, am întâlnit un artist stradal care realiza tablouri din pietre, lucru pe care nu-l mai văzusem până la acel moment. Erau foarte simpliste, însă câteva pietre au reușit să îmi transmită atât de multe lucruri. Chiar am cumpărat un tablou cu doi îndrăgostiți și o lună, pe care încă îl am și îl admir. Practic, atunci s-a plantat sămânța acestei pasiuni”, își amintește Raluca.

Un an mai târziu, în perioada în care era însărcinată, în viața sa a avut loc o întâmplare deloc plăcută, însă arta a ajutat-o să se obișnuiască cu ideea că totul are un început, dar și un sfârșit.

„Aveam un câine din rasa Akita pe care mi-l dorisem enorm și îl primisem cadou de ziua mea. În 2018, a ieșit neașteptat pe poartă și, într-o clipă de neatenție, s-a dus direct în stradă. A fost un moment foarte greu pentru mine, mai ales că toate emoțiile sunt resimțite la superlativ când ești însărcinată. Mi-am spus că trebuie să găsesc o activitate prin care să îmi iau măcar gândul de la cele întâmplate. Cred că toți adunăm pietre ca să facem un decor sau să păstrăm o amintire din locurile în care am ajuns. Eu am ales să fac un tablou cu mine, soțul meu și Aki din cele pe care le strânsesem până la acel moment”, afirmă Raluca.

 „Reușesc să transmit emoții cu ajutorul pietrelor”

Așa a început să creeze artă pentru rude și prieteni, iar încet-încet tot mai multe persoane s-au arătat interesate de tablourile personalizate din pietre care puteau înfrumuseța camera proprie sau puteau fi oferite în dar celor dragi.

„Îmi doresc ca cel care primește cadoul să se regăsească întru-totul în tablou. Tocmai de aceea cer detalii personale, amănunte subtile și povestesc destul de mult cu persoana care plasează comanda. Ideea o construiesc în jurul acestor detalii. Astfel, pot integra mai multe simboluri în tablou, înțelese de cel căruia îi este adresat cadoul. Dacă mă uit în urmă, acum 4 ani, fix înainte să îl nasc pe băiețelul meu, realizez cât de mult am evoluat de când transmit emoții cu ajutorul pietrelor. Așa a apărut și numele <<Pietricica cu emoție>>, fiindcă pentru mine este extrem de important faptul că reușesc să transmit o emoție prin cee ace creez”, spune încântată Raluca.

Totuși, dacă detaliile enumerate nu au nicio legătură între ele, aceasta va elimina câteva, tocmai pentru că își dorește ca întregul tablou să spună o poveste destinată celui care îl primește. Acesta va fi ambalat într-un mod cât mai original, pentru a surprinde destinatarul încă de la prima privire.

„Poate tu, un simplu privitor, vezi un tablou cu o bancă și cu două prietene la cafea, însă ceea ce nu vizualizezi sunt, de fapt, simbolurile din spatele lor. De exemplu, barca poate fi o călătorie semnificativă pentru acea persoană, o experiență unică de transformare. pe care a trait-o împreună cu prietena ei în timpul excursiei lor de care își vor aminti toată viața. Cel pentru care a fost făcut își dă seama încă din primele clipe despre ce este vorba și ce anume reprezintă fiecare piatră. Ideea tabloului durează cel mai mult. Dacă oamenii sunt deschiși și există o comunicare eficientă este mult mai ușor. După ce discut cu persoana respectivă, am nevoie de 1-2 zile pentru a putea lega toate detaliile între ele. Eu sunt aici să îi ghidez cu întrebări simple și să înțeleg ce este important pentru ei sau pentru persoanele dragi lor. Creăm împreună tabloul și de aceea detaliile sunt cele mai importante.

După ce am ideea conturată, caut toate pietrele necesare și trimit poză cu schița persoanei care a plasat comanda. Dacă totul este în regulă mă pot concentra pe etapa finală și anume lipitul pietrelor, un proces lent care necesită multă îndemânare și răbdare. Întotdeauna am avut parte de emoțiile pe care ni le doream să le transmitem, iar de cele mai multe ori a fost cu lacrimi de bucurie. Pare simplu, însă este extrem de profund. Am creat tablouri și după povești, precum <<Micul Prinț>> sau <<Scufița Roșie>>, iar creațiile mele au ajuns peste tot prin țară, dar și în Canada sau Belgia”, menționează Raluca.

„Mesajul pe care îl transmiți unui necunoscut este o energie!”

Aceasta a participat la Târgul Producătorilor Locali, eveniment care a avut loc în perioada 9 -12 septembrie în cadrul Forumului Orașelor Verzi. Cel mai mult a apreciat interacțiunea cu oamenii, dar și energia pozitivă pe care a primit-o de la ei.

„Cu câteva zile înainte de târg, am descoperit întâmplător proiectul <<Kindness rocks!>>, inițiat de către un terapeut din America. Mi-am dorit din prima secundă să îl implementez și eu în România. Ideea acestui proiect este să transmitem universului faptul că încă suntem aici, încercăm să ne conectăm unii cu ceilalți și ne dorim să ieșim din această colivie în care am intrat în ultimii ani. Astfel, am scris diverse mesaje pozitive pe pietre. Trecătorii erau și ei invitați să lase un gând bun pe pietrele nescrise și să își aleagă pentru ei una cu mesaj. Dacă simțeau că mesajul este pentru ei, păstrau piatra, iar dacă nu li se potrivea o puteau oferi unei persoane dragi care avea nevoie de acele cuvinte.

De asemenea, dacă doreau, pentru a face totul și mai interesant, aveau posibilitatea de a lăsa piatra aleatoriu pe stradă, pe o bancă sau pe masa unei cafenele, în bibliotecă ori pe scările unei case, ca să fie găsită de o persoană necunoscută. Mesajul pe care îl transmiți astfel este o energie, aduci un zâmbet,care ți se va întoarce sub o altă formă. Oamenii au fost foarte încântați și deschiși, iar participarea a fost și este gratuită, fiindcă proiectul a continuat și după acest eveniment. Proiectul meu, primul de genul acesta din țara noastră, se numește <<Pietre Bunătate>>, pentru a păstra conceptul inițial”, explică Raluca.

Poveștile care s-au spus în cadrul târgului și legătura ce s-a creat între oamenii care nu știau unul de existența celuilalt până la acel moment au fost incredibile.

„A venit o turistă din Olanda care a fost extrem de încântată de proiectul acesta și a lăsat propriul mesaj pe o piatra. A scris <<Only Good Vibes>> și s-a rugat să ajungă exact la persoana care are nevoie de el. La câteva ore distanță a venit o tânără și a ales exact acel mesaj. După ce a aflat povestea din spatele pietrei, aceasta mi-a mărturisit că studiază în Olanda, însă nu știa dacă ar trebui să continue, pentru că îi era destul de greu să fie departe de părinți și prieteni. A înțeles că a primit răspunsul pe care îl căuta”, afirmă Raluca.

„Vreau să le amintesc oamenilor de frumusețea din jurul nostru”

În această vară, jucându-se cu cel mic, Ralucăi i-a venit ideea de a folosi pietrele pe post de materiale didactice, pentru ca băiețelul său să își dezvolte imaginația.

„Am început să desenăm pe pietre tot felul de imagini despre toamnă și să le punem într-un săculeț. Le-am numit pietre de poveste. Pe rând, alegeam câte o piatră și spuneam un lucru despre ceea ce vedem, iar cealaltă persoană adăuga detalii noi, astfel încât ajungeam să creăm o adevărată poveste în jurul acestora. Jocul poate fi făcut pentru diverse tematici, precum anotimpurile sau corpul uman, ca să îi ajutăm pe cei mici să își însușească noțiuni noi. Pe lângă faptul că ne folosim imaginația, ne dezvoltăm totodată și vocabularul. Este un joc super distractive și educative, cu posibilități nesfârșite de povestire și scriere. Chiar am ajuns să vorbim despre subiecte și lucruri atât de diferite pe care nu știu dacă ne-am fi gândit să le abordăm. Copilul va deveni astfel un bun narator, își va îmbunătăți abilitățile de comunicare și ascultare și va învăța cum anume să secvențieze evenimentele”, susține Raluca.

Inspirația, la fel ca pietrele, poate fi găsită peste tot, dacă ești dispus să vezi lucrurile mici care te înconjoară și care îți aduc bucurie. În realizarea tablourilor, pe lângă pietre, Raluca folosește lemn uscat, flori, sticlă de mare și orice alt lucru pe care îl găsește în natură.

„Nouă ne place foarte mult să ieșim în drumeții, în vârf de munte, să petrecem timp de calitate împreună. Îmi adun pietre de peste tot sau, dacă nu le adun eu, mi le aduc prietenii din călătoriile lor în Grecia sau în Italia. Prin tablourile mele vreau să le reamintesc oamenilor și de frumusețea din jurul nostru, dar pe care, de multe ori, nu o observăm. De aceea nu modific pietrele absolut deloc. Nu le șlefuiesc și nici nu le colorez în vreun fel. Poate ți s-a întâmplat să găsești o piatră în formă de inimă. Nu a fost deloc întâmplător. Natura ne transmite multe mesaje subtile, iar glasul naturii este o adevărată terapie de care ne putem folosi pentru a deveni mai relaxați. Noi decidem dacă vrem să le vedem sau nu”, încheie Raluca.