Majoritatea achizițiilor cotidiene ale românilor se realizează în numerar, însă aceștia recurg frecvent și la soluții digitale de plată, cum ar fi terminalele POS contactless.

Potențialul de îmbunătățire a înțelegerii utilizatorilor cu privire la plățile digitale este semnificativ, având în vedere că nivelul de cunoștințe al consumatorilor români în acest domeniu este evaluat la 55 de puncte din 100, conform Indicelui Plăților Digitale, dezvoltat de Mastercard pentru analizarea evoluției plăților digitale la nivel național, titrează economedia.ro.

Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard România și Croația, a subliniat că se observă o strânsă legătură între percepția de siguranță a unei soluții de plată și gradul său de utilizare. Modalitățile tradiționale, cum ar fi plata în numerar, plata cu cardul la POS și transferul cont-la-cont, sunt considerate cele mai sigure și convenabile. În contrast, soluții inovatoare precum Buy Now Pay Later, plățile cu coduri QR și utilizarea smartwatch-urilor sunt privite cu mai multă reticență de către consumatori.

Sub-indicele Cunoștințe analizează înțelegerea utilizatorilor cu privire la metodele de plată digitale, familiaritatea cu furnizorii de servicii, percepțiile privind confortul și securitatea plăților electronice, precum și nivelul de încredere în soluții și furnizori. Acest sub-indice cuprinde trei componente: cunoașterea generală a metodelor de plată digitale, intenția de utilizare a acestora și cunoștințele practice despre modul de utilizare a plăților fără numerar.

În ceea ce privește cunoașterea generală a metodelor de plată digitale, scorul componentei este de 54 de puncte din 100, reflectând îmbunătățiri generale. Generația mai tânără și cea cu studii superioare adoptă cu mai multă deschidere soluțiile inovatoare, cum ar fi portofelele digitale și plățile cu smartwatch-uri. În schimb, respondenții cu educație pre-universitară și cei mai în vârstă preferă soluțiile tradiționale, precum plata cu cardul la POS și transferul cont-la-cont.

În privința intenției consumatorilor de a utiliza plățile digitale, sub-indicele a obținut 57 de puncte din 100, reflectând percepția asupra comodității și securității acestor metode. Utilizarea frecventă a numerarului este influențată de percepția că este cea mai sigură modalitate de plată, iar plata contactless cu cardul la POS și transferul instant cont-la-cont ocupă pozițiile următoare în preferințele românilor.

În fine, componenta privind cunoștințele practice despre cum se folosesc plățile non numerar a obținut un scor de 55 de puncte din 100. Acest rezultat indică o înțelegere limitată a aspectelor tehnice ale plăților digitale, ceea ce împiedică mulți români să adopte aceste metode din cauza dificultăților în utilizarea lor eficientă.