Pasiunea pentru științe a determinat-o pe o tânără brașoveancă să acceseze un program cu finanțare europeană, cu ajutorul căruia a pus bazele unui muzeu, unde cei mari și cei mici deopotrivă pot redescoperi știința și pot interacționa cu ea într-un mod distractiv și educativ. De la fenomene ale naturii până la tot felul de alte teorii complexe, toate pot fi descoperite și înțelese cu mai multă ușurință. Aici există o serie de exponate interactive, iar cea mai nouă atracție a muzeului este simulatorul VR de parapantă.
Tânăra brașoveancă Ioana Borșan s-a născut într-o familie în care știința și religia erau subiecte care se discutau zilnic acasă.
„Bunicul a fost ofițer de aviație și după un accident grav, s-a reorientat, devenind profesor de fizică și chimie. Copilăria petrecută cu bunicii era o combinație de joacă prin curte, hrănit animale și experimente de fizică. Tata este preot și mama profesoară de religie, astfel că în copilărie ne citeau din diferite cărți în care sfinții vorbeau despre legăturile incontestabile dintre știință și religie. Având această educație, am realizat că și ce spun oamenii consacrați de știință este la fel de adevărat: «Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul» – Galileo Galilei”, a declarat Ioana Borșan.
Absolventă a Colegiului Național „Johannes Honterus” din Brașov, tânăra a urmat cursurile Facultății de Inginerie Tehnologică și Management Industrial din cadrul Universității Transilvania. După terminarea facultății, și-a continuat studiile de masterat în domeniul Managementului Calității Industriale.
„Pentru că mi-a plăcut cercetarea foarte mult, nu m-am oprit la master, ci am mers mai departe, la doctorat în Ingineria Materialelor. Doctoratul îl urmez în parteneriat cu Universitatea Minho din Braga, Portugalia”, a adăugat ea.
O vizită în Elveția, cheia spre realizarea unui spațiu interactiv de știință
Tânăra își amintește că în clasa a V-a a plecat în Elveția pentru un schimb de experiență, unde timp de trei săptămâni a participat la o serie de activități extrașcolare. O vizită la un muzeu din Zurich i-a dat idei noi.
„Entuziasmul cu care făceam experimentele din muzeu m-a ajutat să realizez cât de ușor poți învăța prin joacă subiectele care par a fi extrem de complicate. Având această conștientizare, s-a aprins în sufletul meu o dorință, o voce care spunea: «Când voi fi mare, dacă nu va face nimeni, îmi doresc să creez un spațiu similar în Brașov, astfel încât copiii din oraș să nu fie nevoiți să călătorească mii de km pentru a se juca cu știința, ci să se poată juca direct în Brașov și să învețe mai ușor”, a mărturisit fata.
Întâmplarea a făcut ca în anul al II-lea de facultate să afle despre un program cu finanțare europeană, „Start-up Plus”.
„Atunci am decis să aplic cu planul de afaceri și bugetul scrise de mine. Procesul a fost destul de lung, fiind aprobat la finalul anului 2018. Conform calendarului proiectului stabilit de administratorii de granturi, în septembrie 2019 am început să lucrez intens pentru exponatele muzeului și pentru a deschide Muzeul de Științe Brașov. Astfel am dat startul dorinței de a crea un spațiu interactiv de știință în care cei din comunitate, indiferent de vârstă, să se poată distra experimentând fenomenele din astronomie, biologie, matematică, fizică, astronomie ș.a.”, a povestit cu entuziasm tânăra.
Un vis devenit realitate
În februarie 2020, porțile Muzeului de Științe din Brașov s-au deschis. Au fost doi ani cu multe provocări, fiind perioada pandemiei de COVID-19, dar cei care intrau și vizitau muzeul îi dădeau Ioanei speranțe și încredere că totul va merge așa cum și-a plănuit.
„Feedback-ul vizitatorilor m-a încărcat cu energie și putere pentru a ține în continuare deschis muzeul, chiar dacă din punct de vedere financiar, în primii ani am adus mulți bani de acasă. Tot din cauza provocărilor, am fost nevoiți să ne mutăm des dintr-o locație în alta. Însă, după aproape trei ani de activitate în incinta Sălii Patria Brașov, am reușit să găsesc o locație stabilă și să extind muzeul într-o hală a fostei Poligrafii Brașov, de pe str. Zizinului nr. 110”, a mai spus Ioana.
Muzeul de Științe din Brașov este al doilea de acest gen deschis în România, primul fiind la București. Până de curând a fost singurul din Transilvania, însă la Turda a fost inaugurat un muzeu similar. „Cu toate acestea, știința fiind extrem de creativă și vastă, experimentele din muzeul nostru nu se regăsesc și în alte muzee. Inspirația exponatelor este o contopire dintre ideile pe care le-am văzut și experimentat în peste 20 de muzee de profil din Europa și creativitatea și nevoia de experiențe științifice prezentate în teorie la școală”, a declarat brașoveanca.
Toți cei care pășesc în imperiul științei interactive au parte de experiențe unice. Muzeul de Științe Brașov este destinat tuturor categoriilor de vârstă, atât timp cât vizitatorii sunt curioși și dornici de explorare. Ei regăsesc în muzeu exponate interactive din mai multe domenii, printre care biologie, anatomie, astronomie, fizică, transporturi, matematică și arte.
Cea mai nouă atracție a muzeului este simulatorul VR de parapantă
Brașovul are o istorie mai puțin cunoscută în domeniul zborului cu parapanta. Aici a luat naștere prima școală de parapantiști și în zona Brașovului au apărut în anii ’90 primele parapante.
„Am introdus simulatorul de zbor cu parapanta în realitate virtuală pentru a face cunoscut acest zbor și pentru a ajuta la schimbarea paradigmelor în ceea ce privește adrenalina și pericolul acestui sport. Astfel, indiferent de vremea de afară, la Muzeul de Științe Brașov poți experimenta zborul cu parapanta în VR. Parapantiștii care au testat acest simulator au fost plăcut surprinși de autenticitatea senzației din VR și de cât de asemănătoare este ea cu zborul real”, a relatat tânăra.
Printre cele mai atractive zone ale muzeului sunt peștera liliecilor, platforma sistemului solar, imprimantele 3D și zona de ateliere, care a fost creată cu sprijinul RAP Group.
„În Muzeul de Științe Brașov am adus exponate atât din domeniul muzicii, cât și din cel al tehnologiei, fizicii, astronomiei, biologiei, anatomiei, matematicii, aviației și navigației marine. Aici se regăsesc atât instrumente muzicale controversate precum Thereminul și pianul, cât și un simulator de zbor cu parapanta, un simulator auto, obiecte de navigație celestă, torsuri umane cărora trebuie să li se asambleze organele, jocuri de logică, jocuri de antrenare a creierului și multe altele”, a detaliat Ioana Borșan.
Investiția în această afacere depășește 100.000 de euro
„Am pornit, în 2020, cu o investiție de aproximativ 50.000 de euro, jumătate din sumă fiind obținută din fonduri europene și jumătate din fonduri proprii, care de fapt au fost în mare parte împrumuturi. În urma dezvoltării muzeului, suma a crescut și a depășit 100.000 de euro”, a explicat Ioana Borșan.
Imprimanta 3D cu ciocolată, pe lista viitoarelor exponate
O dată la două, trei luni muzeul se înnoiește. Astfel, anul acesta, Ioana are în plan să aducă o bobină Tesla pentru a fi sincronizată cu muzica și să scoată fulgere pe ritmurile melodiilor. Imprimanta 3D cu ciocolată este și ea pe listă și, nu în ultimul rând, giroscopul uman, un sistem utilizat în general pentru testarea concentrării piloților de acrobație, a parașutiștilor și a parapantiștilor.
„Giroscopul constă într-un scaun integrat în echipamentul care se învârte pe toate axele, părând a fi mișcare aleatorie, dar totul este calculat. El testează cât de mult își pot păstra calmul piloții când sunt supuși anumitor forțe gravitaționale mai puternice și câte multe task-uri pot îndeplini în astfel de condiții”, a declarat tânăra.
Ioana Borșan vrea să împartă pasiunea pentru știință cu cât mai multă lume, iar acest lucru este posibil prin dezvoltare, crede tânăra.
„Pe lângă aceste activități, vom organiza constant diferite evenimente tematice la muzeu, având în plan inclusiv o noapte la muzeu, cu filme, popcorn, muzică, dans, care să înveselească oamenii din comunitate și să-i facă să descopere cât de mult se pot distra cu știința”, a încheiat Ioana Borșan.