Perspectivele anului 2024 sunt privite cu îngrijorare de către oamenii de afaceri, în contextul creșterii costurilor operaționale și a inflației la niveluri foarte ridicate. Potrivit rezultatelor celei de-a cincea ediții a barometrului anual de opinie în rândul companiilor, realizat de Moneycorp România, majoritatea investitorilor estimează că economia României ar putea intra în recesiune tehnică în prima parte a anului. Această previziune se bazează pe scăderea activității industriale și agravarea problemelor din lanțurile economice, notează Economedia. 

Conform cercetării desfășurate în luna decembrie 2023, 58,8% dintre respondenți sunt convinși că economia va intra în recesiune, iar 36,6% estimează că acest lucru se va întâmpla în primele șase luni din 2024.

Anul 2024 se anunță a fi plin de provocări, iar costurile operaționale în creștere (prețuri materiale, servicii, costuri de transport, dobânzi etc.) reprezintă una dintre marile preocupări ale investitorilor. De asemenea, scăderea vânzărilor, cauzată de deprecierea puterii de cumpărare și accentuarea fenomenului de dezintermediere în economie, adaugă presiuni suplimentare.

În topul îngrijorărilor investitorilor se află blocarea financiară, intrarea în insolvență/faliment a partenerilor și efectele crizelor internaționale generate de conflictele militare.

Managerul Moneycorp România, Cosmin Bucur, subliniază că menținerea inflației la un nivel ridicat impune optimizarea costurilor operaționale și adaptarea ofertelor de produse și servicii la noua realitate economică. Acest aspect va diferenția companiile care vor exploata oportunitățile de cele care vor gestiona scăderile ale vânzărilor din cauza costurilor de producție tot mai ridicate, în contextul unei creșteri semnificative a taxelor pentru mediul de afaceri.

Barometrul indică că 32% dintre investitori estimează o inflație între 6-8%, iar 27% o văd între 8-10%. Banca Națională a avertizat că creșterea taxelor de la 1 ianuarie 2024 va genera o inflație tranzitorie care va afecta economia, deoarece companiile vor reflecta costurile generate de schimbările fiscale în prețurile lor.

În ceea ce privește cursul valutar, managerii sunt îngrijorați de o posibilă depășire a cotei de 5 lei pentru un euro în 2024. Majoritatea (53,6%) se așteaptă la acest scenariu, iar 13,8% cred că euro va depăși chiar nivelul de 5.05 lei. Un procent de 32,6% estimează un curs între 4.95-5 lei/euro, iar 13,8% cred că BNR va încerca să mențină moneda națională sub 4.95 lei/euro, mai ales în contextul electoral.

Pe fondul incertitudinilor legate de evoluția economică, cei chestionați prevăd o apreciere a dolarului american în raport cu euro și leu. În ceea ce privește dobânzile, 40,7% anticipează că indicele ROBOR va evolua între 6-8%, iar 31,9% îl văd între 4-6%.

Potrivit managerului Moneycorp România, Cosmin Bucur, economia românească se va confrunta cu provocări și oportunități în 2024. În contextul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, este important să se urmărească măsurile luate de Guvern pentru atragerea fondurilor europene și gestionarea bugetului de stat fără a afecta negativ economia. Conform analiștilor, riscurile legate de inflație, potențiale crize energetice și conflictele internaționale vor influența evoluția economică în 2024.

Barometrul Moneycorp România a fost realizat în decembrie 2023 pe un eșantion de peste 1.000 de companii din diverse domenii, cu participarea managerilor de nivel mediu și superior. Estimările prezentate nu trebuie considerate instrumente comerciale și au doar o valoare orientativă, bazată pe date oficiale furnizate de INS, BNR, CNP și Eurostat.