Alexandrina Maradin a devenit cunoscută în orașul de la poalele Tâmpei în urma lansării proiectului „Mama Maradin”, dedicat atât turiștilor care ajung în Brașov, cât și copiilor. N-ai zice că brașoveanca, plină de căldură și blândețe, are la bază o meserie tehnică: inginer Tehnologia Construcțiilor de Mașini.
Autor: Laura NILESCU GAL
Nu a profesat niciodată pentru că a avut o chemare puternică dinspre latura spirituală, dorindu-și cu ardoare să învețe cât mai mult despre emoțiile omenești. Dar până să studieze psihologia, care este de fapt cheia către cunoașterea interioară a omului, Alexandrina a condus o rețea de difuzare a presei, fiind manager la ArcaPress timp de 20 de ani și având o sută de oameni în subordine.
„Copiii m-au împins să merg mai departe, să cunosc mai bine oamenii”
Rolul de mama i se potrivește cel mai bine Alexandrinei. A fost de fapt un impuls pentru proiectele la care visa. Și-a dorit mereu să lucreze cu oameni și pentru oameni.
„A fost rolul pe care l-am trăit cel mai intens în viața asta. A fost modelul meu de maternitate. Copiii mei m-au împins să învăț mai multe despre om și jobul m-a împins să merg mai departe, să cunosc mai bine oamenii. În mine a rămas sentimentul de omenie, am considerat că asta este mai valoros decât orice lucru în viață. Acesta m-a împins să caut în mine starea de echilibru, pe care să o pot împărtăși cu ceilalți pentru a trata oamenii corect și pentru a relaționa frumos. Au fost luptele mele interioare și de acolo a pornit căutarea propriu-zisă”, spune Alexandrina.Așa a început să frecventeze diferite cursuri, primul fiind chiar cel de programare neurolingvistică, despre care brașoveanca spune că „a fost exact ce mi s-a potrivit pentru a putea accepta trecerea de la mental către planul interior al minții”. Alexandrina Maradin a ajuns chiar și în Bali, experimentând stări de liniște interioară și experiențe greu de imaginat și declară că și-a asumat drumul acesta, prin absolvirea Facultății de Psihologie în 2021. Acum este psiholog clinician și a urmat formare în hipnoză regresivă. Primii pași pe drumul antreprenoriatului A început o mică afacere de familie, care are la bază gătitul, cu o idee foarte frumoasă prin care și-a dorit să transmită noilor generații acel sentiment de apartenență la familie și conexiunea creată prin tradițiile de sărbători, când toți membrii se adună și gătesc împreună.
„Provin dintr-o familie numeroasă de 8 copii și, pentru că noi aveam roluri diferite acasă, eu am învățat să gătesc încă de la vârsta de 14 ani. A rămas în mine acea stare de apartenență din perioada sărbătorilor, când găteam alături de mama, când toți contribuiam la atmosfera relaxată de bucurie și așteptare a momentului festiv”, completează Alexandrina.Un irlandez apropiat familiei, care experimenta gustul mâncării românești, dincolo de ușa bucătăriei, i-a „aprins” în minte o idee despre cât de valoros poate fi pentru un străin să aibă posibilitatea de a pătrunde în universul unei familii românești și de a descoperi întreg procesul de pregătire al unei mese. Mama Maradin, o afacere de familie prin care gătește alături de turiști
„Am creat astfel un spațiu intim de familie, în care turiștii pot pătrunde, experimenta și gusta preparatele tradiționale românești”, mărturisește Alexandrina.Brașoveanca a accesat fonduri europene și a amenajat un spațiu primitor și cald, o bucătărie în care puteau găti cel puțin 40 de adulți. Într-o zi specială au încăput chiar și 70 de copii, suflete care s-au implicat și au învățat cum se transformă alimentele în adevărate delicii culinare. Psihologie în bucătărie Pentru că a vrut să le împărtășească și altora experiențele trăite de ea în bucătărie, Alexandrina a ales să gătească și cu cei mici.
„În afară de turiști, m-am gândit să le ofer și copiilor din Brașov experiențele din bucătărie, așa cum le-am trăit eu când eram mică. În viteza zilelor noastre, părinții tind să facă singuri lucruri și să ofere copiilor lor experiențe, mai degrabă cognitive, care să îi pregătească pentru profesie, uitând că primele lecții de care omul are nevoie sunt cele legate de supraviețuire. Consider că pregătirea copilului pentru a se desprinde și a deveni autonom este una dintre sarcinile firești pe care le avem ca părinți. Desprinderea înseamnă mai mult decât a avea un job bine plătit. Copiii noștri au nevoie să știe să integreze sentimentul de competență. Să știi că tu poți avea grijă de tine este o condiție absolut necesară, pentru ca un viitor adult să facă față situațiilor mai ușor atunci când pleacă la studii, de exemplu”, afirmă Alexandrina.Ateliere de gătit pentru copii Gătitul este un instrument prin care copilul își dezvoltă o serie de abilități, precum stima de sine, sentimentul competenței, dar și abilități de motricitate.
„Am vrut ca părinții să conștientizeze cât de valoros este să-și țină copiii pe lângă ei în bucătărie și să îi includă în activități firești de viață, precum gătitul. Astfel, am creat ateliere de gătit adresate celor mici prin care aceștia modelează și ornează mărțișoare din turtă dulce. Am organizat petreceri aniversare, în care am gătit împreună cu cei mici pizza și turtă dulce. Ei le făceau și apoi le mâncau. Gătitul este valoros și sunt conștientă de marele plus pe care îl aduce în dezvoltarea copilului. A fost instrumentul pe care l-am folosit, ca să creez stare de bine, acel sentiment de <<eu pot, prietenie, comunicare, colaborare>>”, declară Alexandrina.Pandemia a determinat-o să-și reinventeze afacerea COVID-19 a oprit aceste activități de gătit în care erau implicați atât turiștii, cât și prichindeii, și în anul 2020 a inventat conceptul PapaKit. Acesta presupunea livrarea de kituri alimentare la domiciliul clientului, în care erau incluse ingredientele măsurate, dar și rețeta de preparare, detaliată pe pași, astfel încât oricine să poată găti indiferent de experiența în bucătărie.
„Plusul pe care am considerat atunci că îl aducem în piață este acela că omul știa ce ingrediente pune în mâncare și, de asemenea, era important faptul că putea găti ușor, iar gătitul era una dintre activitățile posibile acasă în acel moment, în familie”, afirmă Alexandrina.Sute de kituri de turtă dulce, livrate de Crăciun Crăciunul a fost o perioadă prosperă pentru Alexandrina. „Îmi amintesc că de Crăciun am livrat sute de kituri de turtă dulce în Brașov și în țară. Printre cele mai cerute kituri se numără și cel de bulz țărănesc. Acum, după pandemie, agențiile de turism ne-au cerut din nou oferte sperând că vor veni și turiștii”, mărturisește Alexandrina. Afacerea brașovencei a rămas totuși în picioare, iar acum încă gătește alături de turiști, atunci când aceștia ajung în Brașov. Are o colaborare strânsă cu agențiile de turism din oraș, și așa reușește să îi mulțumească pe cei care vizitează Brașovul. Focus pe copii prin Metoda Feuerstein Între timp nevoia copiilor de echilibrare emoțională, de dezvoltare a unor abilități de socializare s-a accentuat, iar Alexandrina este pregătită să ofere suport, folosind instrumente validate științific, care să modeleze și să dezvolte copiii atât din punct de vedere cognitiv cât și emoțional, întărindu-le stima de sine, creând structuri mentale de rezolvare a problemelor și de reducere a impulsivității. Pentru acest lucru a ales Metoda Feuerstein, care este un program structurat și validat științific, ce dezvoltă inteligența academică și emoțională. Exercițiile metodei stimulează atât flexibilitatea cerebrală, neuroplasticitatea creierului, operațiile gândirii, vocabularul și funcțiile executive, cât și dezvoltarea psiho-emoțională, prin formarea de strategii de învățare, adaptare și găsirea de soluții la diversele situații de viață.
„Metoda Feuerstein a fost creată de un evreu de origine română și folosită pentru echilibrarea copiilor evrei, supraviețuitori ai celui de-al doilea război mondial cu rezultate foarte bune: susține dezvoltarea etapizată a copiilor și presupune o evaluare inițială astfel încât punctul de pornire să fie optim pentru fiecare copil. Este și o metodă de dezvoltare și una terapeutică pentru toți copiii, dar și pentru cei cu întârzieri în dezvoltare”, susține Alexandrina Maradin.Centrul de dezvoltare personală „Otilia Todor”, singurul din Brașov care aplică preponderent Metoda Feuerstein Alexandrina Maradin este mediator Feuerstein, susținând ateliere cu copii, care au vârste cuprinse între 6-13 ani, dar și ședințe individuale. Ea a schimbat doar instrumentul folosit prin care să aducă contribuție în dezvoltarea copiilor: a dat bucătăria pe Metoda Feuerstein. Centrul organizează, începând cu luna iunie, ateliere de vară pentru copii, în cadrul cărora psihologii vor face activități prin care participanții petrec timp valoros în afara ecranelor tabletelor, telefoanelor și televizoarelor. Atelierele vor avea tematici diferite de socializare, de dezvoltare cognitivă și personală.
„Pot spune că i-am îndeplinit mamei dorința: << Să ajungi om mare!>>” îmi repeta ea acest lucru și practic a fost ca un program mental pentru mine”, a încheiat Alexandrina Maradin.