Falimentul sau tranzacțiile păguboase sunt, în general, cauzele care au stat la baza dispariţiei mai multor branduri autohtone în ultimele trei decenii. Fie că au fost înlocuite de noi nume, fie că pur şi simplu au pierit sau sunt aproape de a ajunge în acel stadiu, mărci consacrate au dispărut deja cu totul.
Nume ca Cibo (bomboane și ciocolată), Cico (sucuri), Alimentara (magazine), SuperCristal (pastă de dinţi), Peco (benzinării) şi Cheia (săpun) mai sunt astăzi doar în amintirile părinţilor şi ale bunicilor. Sunt branduri care au „pălit“ în faţa mărcilor internaţionale. Există însă şi mărci româneşti care au dispărut o perioadă, doar pentru ca apoi să fie reinventate de un nou proprietar, cum este cazul bicicletei Pegas, care se fabrica la Zărnești, dar acestea sunt doar excepții. Neadaptarea la trendurile actuale şi la particularităţile generaţiilor incluse în publicul-ţintă pot fi dăunătoare în cazul unui brand, la fel ca încercarea de a lansa produse sau servicii fie prea avangardiste, fie învechite, după cum apreciază specialiștii în branding.
Branduri puternice pentru Brașov
Declinul societății Tractorul a început încă în 1990, însă în primii ani a fost lent. Mulți dintre muncitori au plecat cu celebra ordonanță care le oferea un număr mare de salarii compensatorii. În 1999, firma s-a divizat în șase societăți comerciale, care au fost scoase la vânzare. A început o perioadă de mai mulți ani cu greve și proteste ale muncitorilor, însă nimic nu a mai oprit drumul uzinei spre dispariție, uzina intrând în lichidare în 2007, după două tentative nereușite de privatizare cu italienii de la Landini și indienii de la Mahindra.
Numele de Tractorul dăinuie încă datorită cartierului de lângă fosta uzină, care însă pare că se „botează” modern de la un an la altul, dar și datorită „pieselor de muzeu” care mai pot fi văzute la mall.
Cibo a fost înființată în 1891, ca „prima fabrică de produse zaharoase din Transilvania”, Fabrica Hess (Dezrobirea, apoi CIBO, apoi Kraft). Era iubită de toți copiii pentru ciocolata și bomboanele produse.. În a doua jumătate a perioadei comuniste, din 1966 până în 1990, fabrica a purtat numele de Fabrica CIBO (Ciocolată-Bomboane), așa cum au cunoscut-o cei mai mulți dintre brașovenii de azi care au prins perioada comunistă și pentru care, în calitate de elevi, cea mai mare bucurie erau vizitele în ea. În 1990, Fabrica CIBO a devenit societate pe acțiuni, iar în 1994 a fost cumpărată de Kraft Jacobs Suchard. Așa, cei mici și nu doar ei s-au putut bucura de celebra ciocolată Poiana până în 2008, când americanii au decis să mute afacerea în Bulgaria și să vândă terenul pe care se afla fabrica retailerului german Lidl. De altfel, acum, pe locul unde se afla Fabrica CIBO se află un magazin Lidl, de unde mai poate fi cumpărată ciocolată Poiana, însă nu produsă chiar acolo, ci în țara vecină, de la sud de Dunăre.
Cel puțin două branduri importante au rămas încă în memoria brașovenilor, după dispariție, dar și acestea tind să se piardă dacă nu vor mai avea nimic în comun cu prezentul: Tractorul și Cibo.