Brașovenii au putut vota timp de o lună, brandurile pe care le consideră reprezentative pentru comunitate. În cadrul acestui sondaj, realizat de revista de business Forward Brașov împreună cu Agenția BrandBerry, au fost stabiliți și cei mai apreciați angajatori din Brașov.
1. Schaeffler |
2. Autoliv |
3. IBM |
4. Sergiana |
5. Continental |
6. Siemens |
7. Dacia Plant |
8. Electroprecizia |
9. Mondly |
10. Bilka |
11. Primăria Brașov |
12. CGS |
13. Premium Aerotec |
14. Stabilus |
15. Preh |
16. Pentalog |
17. Lidl |
18. Selgros |
19. Accenture |
20. Miele |
- Schaeffler
Înregistrată iniţial sub numele de INA Schaeffler Braşov, ca filială a grupului Schaeffler, compania a fost redenumită în anul 2006, primind numele de Schaeffler România. Fabrica din Brașov este una dintre cele mai mari investiţii în capacităţi de producţie ale grupului german. În prezent, după o investiţie de peste 500 de milioane de euro, fabrica ocupă o suprafaţă totală de 42,5 hectare, din care pe aproximativ 100.000 de metri pătraţi sunt construite 6 hale de producţie, conform informaţiilor de pe site-ul companiei.
- Autoliv
Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima sa fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiind urmată zece ani mai târziu de o nouă investiţie de 30 milioane de euro în a doua unitate, la Lugoj. Ulterior, suedezii şi-au dezvoltat businessul de pe plan local prin achiziţionarea, în 2012, de la producătorul de pantaloni LRO, controlat de omul de afaceri Keresztes Zoltán, a unui teren de 37.000 mp în Sfântu Gheorghe. Valoarea investiţiei în fabrica de la Sfântu Gheorghe s-a ridicat la 15 milioane euro. La începutul anului 2017, compania a deschis o fabrică de volane în Oneşti, judeţul Bacău.
- IBM
Compania a fost fondată în 1911 sub denumirea Computing Tabulating Recording Company (CTR) prin unirea a trei companii: Tabulating Machine Company, International Time Recording Company și Computing Scale Company. Compania este prezentă și în România de la finalul lui 2010, iar din 2009 a deschis un centru și la Braşov, în cadrul Coresi Business Park. Potrivit IBM România, reprezentanţa de la Braşov joacă „un rol foarte important în cadrul reţelei globale IBM de furnizare servicii IT, oferind servicii asociate dezvoltării şi mentenanţei unor aplicaţii extrem de complexe”.
- Sergiana
Pornită la începutul anilor 1990, afacerea Sergiana se numără printre businessurile mari din industria alimentară din Braşov. Grupul este controlat de familia Neculoiu şi are în prezent afaceri integrate, de la creşterea animalelor la cultivarea terenului agricol, producţia de mezeluri, până la retail şi horeca printr-o reţea de magazine și restaurante.
- Continental
Compania Continental Powertrain România, subsidiara locală a concernului german Continental, a ajuns la peste 2.000 de angajaţi în cei şapte ani de activitate la Brașov. Fabrica de la Ghimbav a fost inaugurată în 2013, în urma unei investiții de 44 de milioane de euro, până atunci aceasta funcționând într-o hală închiriată în cadrul companiei Schaeffler, controlată de același concern.
- Siemens
Siemens, una dintre cele mai importante companii de tehnologie la nivel global, prezentă în România de peste o sută de ani, a înregistrat pe plan local o cifră de afaceri consolidată de peste un miliard de lei în anul fiscal 2018. Compania are patru fabrici de echipamente, dar și centre de cercetare-dezvoltare, dintre care unul la Brașov, şi peste 2.000 de angajaţi în România.
- Dacia Plant
Compania Dacia Plant a fost înfiinţată în 2002 şi este deţinută de antreprenorii români Călin Ianţa şi Radu Ionescu, care au ajuns să controleze o companie cu aproximativ 170 de angajaţi şi afaceri de peste 6,5 milioane de euro anual.
- Electroprecizia
Activitatea Electroprecizia a început în 30 iunie 1936, când a luat naștere PREROM, societatea pe acțiuni cu capital german-ceh-român, specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Numele de azi al companiei a apărut în 1948, când aceasta a fost naționalizată și denumită ELECTROPRECIZIA, brand ce reprezintă și în prezent „precizie în electrotehnica românească”. După încă un an, datorită expansiunii producției, sediul a fost mutat în Săcele.
- Mondly
Mondly a fost fondată la sfârșitul anului 2013 de catre doi absolvenți ai Universității Transilvania, Alexandru Iliescu și Tudor Iliescu. Mondly a lansat prima aplicație de învățare a limbilor străine pe iTunes, în mai 2014, și pe Google Play, în iunie 2015. Un an mai târziu, a lansat primul chatbot de recunoaștere vocală, iar în februarie 2017, brașovenii au lansat MondlyVR, prima aplicație cu recunoaștere vocală în realitatea virtuală. În mai 2017, compania a lansat MondlyKids, o aplicație de învățare a limbilor străine pentru iOS și Android dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă în 5 și 12 ani. În Martie 2018, Mondly a lansat MondlyAR, prima aplicație de învățare a limbilor străine cu recunoaștere vocală în realitate augmentată.
- Bilka
BILKA, liderul pieței de acoperișuri și cel mai mare consumator român de oțel prevopsit, a înregistrat a depăşit, în primele nouă luni din 2019, valoarea cifrei de afaceri din întreg anul trecut. Astfel, vânzările în perioada ianuarie-septembrie 2019 au sărit de 500 de milioane de lei, plus 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Liniile de producţie sunt complet automatizate, bazându-se pe cele mai noi tehnologii existente la nivel mondial. Produsele Bilka ajung la export în țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia și Ucraina.