Coresi: Un brand al Brașovului și o nouă viață pentru brașoveni

De mai bine de opt ani, zona fostei platforme industriale Tractorul s-a transformat dintr-un loc sortit pierii într-un nou oraș în jurul căruia s-a închegat o nouă comunitate.

În 2007, când falimentul fabricii Tractorul nu anunța nimic bun pentru oraș, terenul a fost cumpărat de un fond de investiții din Marea Britanie, administrat de doi români, dintre care unul, Silviu Savin, era chiar brașovean. Se anunțau investiții imense, de 1,5 miliarde de euro, astfel încât cele peste 120 de hectare ale fostei uzine să fie urbanizate: blocuri de birouri, zone rezidențiale, dar și a un mall.

În 2009 însă, criza financiară i-a făcut pe investitori să regândească planul, încercând să vândă părți din teren pentru a susține proiectul de birouri, care s-a văzut și prin reconversia unor foste hale sau birouri ale fostei uzine. Astfel, în 2012 s-a anunțat vânzarea a 100 de hectare către Immochan, divizia de imobiliare a grupului Auchan, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Franța – Mulliez – care mai deține, printre altele, lanțurile de magazine Leroy Merlin și Decathlon.

Câțiva ani mai târziu, ruinele vechii fabrici au început să dispară, iar în 2015 s-a deschis pe fosta platformă industrială Coresi Shopping Resort, cel mai mare centru comercial din Transilvania. În jurul său, o mulțime de dezvoltatori construiau deja un cartier nou, iar Coresi avea astfel o mulțime de clienți, care preferau să rămână în zonă decât să meargă în centru după cumpărături. Ca să reconstruiască, practic au fost demolate hale și construcții de pe un milion de metri pătrați.

Un nou cartier

Povestea Coresi a mers înainte, iar în ultimii ani a prins contur și Cartier Coresi, care a continuat regenerarea urbană a terenului abandonat odată cu închiderea fabricii Tractorul.

În anii următori, s-a bătut palma cu Daniela Kasper, una dintre cele mai cunoscute persoane de pe segmentul de dezvoltare imobiliară din Brașov, demarând construcția complexului rezidențial Coresi Avantgarden.

În varianta sa integrată cu zona de birouri, noul cartier poartă viziunea dezvoltării unor spaţii multifuncţionale durabile, animate şi inteligente, cu valoare adăugată pentru clienţi, angajaţi, locuitori sau vizitatori ai Braşovului.

Cartier Coresi reprezintă primul demers de reînnoire urbană și remodelare a unei zone industriale aflate în zona de nord a orașului Brașov, un proiect de revalorizare a acestei zone urbane, ce integrează cinci functionalități: centrul comercial – Coresi Shopping Resort, rezidențial – Coresi Avantgarden, dezvoltat alături de Kasper Development, office – Coresi Business Campus, dezvoltat alături de Ascenta, co-working – The Business Factory și hotelul Qosmo, inaugurat în iulie 2021 și operat de către Kronwell.

Coresi reprezintă cartierul prietenos cu locuitorii lui, în care totul se rezolvă la un sfert de oră de mers pe jos sau cu bicicleta. Cei care locuiesc aici nu mai sunt nevoiți să petreacă mult timp în trafic sau să se deplaseze distanțe mari pentru a avea acces la o gamă largă de facilități. În „orașul de 15 minute”, poluarea aerului este substanțial redusă. Locuitorii cartierului se pot bucura și de o calitate îmbunătățită a vieții, de un loc unde vecinii găsesc tot ce au nevoie pentru a socializa și a trăi într-un mediu armonios și efervescent.

Investițiile vor continua

Până acum s-au investit 350 de milioane de euro în modernizarea și remodelarea vechii platforme a uzinei de tractoare. Investițiile nu se opresc aici, iar până în 2030 se vor mai investi încă 350 de milioane de euro. De exemplu, în 2024 ar urma să fie inaugurat un magazin de articole sportive Decathlon, dar și farmacia Bebe Tei. Pentru viitor sunt programate deschideri ale unor branduri ca Momax, XxLutz și Mobexpert, magazine din domeniul mobilei și bricolajului.

De altfel, în 2025 va fi dat în folosință și vechiul hangar al IAR, care va fi transformat într-o zonă de entertaiment, ce va face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat acestui segment, care se va întinde pe 20.000 de metri pătrați.