Chiar dacă a dorit inițial să se orienteze către o carieră în domeniul sportiv, destinul a avut alte planuri pentru el, astfel că s-a reprofialt și a ajuns acum să conducă unul dintre cele mai mari grupuri de firme din domeniul HORECA de la poalele Tâmpei.

 

Adrian Zahariea a început să lucreze „de jos” în alimentație publică, ținând cont că nu era calificat, cu scopul de a mai câștiga un ban de buzunar în timpul facultății. Chiar dacă visul său de mic copil a fost fotbalul, lui Adrian i-a plăcut și munca în restaurant, astfel că în paralel cu facultatea a decis să se perfecționeze și în acest domeniu. Astfel a evoluat de la funcția de picolo la cea de ospătar, iar în 2003 a ajuns să conducă unul dintre resturantele din grupul Sergiana, Casa Tudor.

Sport versus HORECA

„Am urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport, dar am decis să-mi completez și studiile din domeniul HORECA. Am fost și profesor de sport timp de doi ani, dar am renunțat la această meserie, ținând cont că banii pe care-i primeam ca ospătar din bacșișuri în două – trei zile erau tot cam atât cât salariul de profesor pe o lună”, ne-a mărturisit Adrian.

Una dintre provocări, la început de drum ca manager de restaurant, a fost aceea de a elimina frauda care se practica la vremea respectivă în retaurante, ținând cont că nu exista un sistem de control al comenzilor. „În calitate de manager al Restaurantului Casa Tudor, am introdus un sistem de control al comenzilor prin preluarea acestora pe touchpad-uri, sistem care a fost extins ulterior la toate restaurantele din grup. Încă se practica metoda cu nota pe «bilețel», astfel că atât clienții, cât și restuarantele puteau fi prejudiciate destul de ușor”, a explicat Adrian Zahariea, care din anul 2005 deține funcția de manager la Sergiana Grup și are în subordine aproximativ 300 de angajați în acest domeniu.

Produsele proaspete, secretul succesului

Din 2006, produsele Sergiana poartă emblema „Bunătăţuri din Ardeal”, iar portofoliul Sergiana Poiana Mărului este structurat pe 10 game de produse şi include peste 170 de produse şi preparate din carne. Adrian ne-a mărturisit că unul dintre secretele succesului restaurantelor din grup sunt tocmai „bunătățurile” care ajung pe masa clienților. „Întotdeauna avem produse proaspete. Dacă tăiem porcul astăzi la Șercaia, mâine carnea proaspătă ajunge în farfuria clientului”, a spus Adrian. Și fiindcă debutul Sergiana Grup a fost cu o fabrică de pâine la începutul anilor ‘90, tradiția se menține, iar în restaurante este servită pâine de la brutăria care funcționează din 1992 încoace la Poiana Mărului.

La nivel de restaurante, cele patru unități ale grupului au generat în 2015 o cifră de afaceri de 22,36 milioane de lei, în creștere cu circa 70% față de anul anterior, când raporta un business de 13,22 milioane de lei fiind astfel, pe locul trei în topul companiilor brașovene care operează restaurante, top prezentat pe larg de către Revista Forward Brașov în toamna anului trecut. Și profitul companiei a urcat cu circa o treime, de la 2,1 milioane de lei la 2,8 milioane de lei, în 2015, potrivit datelor furnizate Ministerului Finanțelor. Restaurantul din Centru (Groapa) este cel care are cel mai bun vad, în cartea de onoare a acestuia semnând și o serie de personalități care i-au trecut pragul. Cesu’ Rău rămâne însă părintele grupului, de unde a plecat de altfel și idee de multiplicare a restaurantelor. Chiar dacă în meniu există și produse mai sofisticate, brașovenii preferă mâncărurile tradiționale, micii și ciorba de burtă fiind printre cele mai solicitate produse.

În pas cu tehnologia

Restaurantul Sergiana este de altfel recunoscut pentru meniurile tradiționale românești, fiind pentru al doilea an consecutiv premiat în cadrul Premiilor Food & Bar la categoria celor mai bune restaurante cu specific românesc tradițional.

Pe lângă tradiție, Sergiana vrea să țină și pasul cu tehnologia, ultima investiție fiind implementarea unui sistem mult mai rapid de servire a clienților, KDS (Kitchen Display System). Prin intermediul acestuia comenzile sunt preluate de ospătari cu ajutorul unui device mobil și trimise online direct în bucătărie, astfel că timpul de deservire se reduce simțitor.

Totodată, pentru a-i atrage pe clienți, Adrian a contribuit alături de echipa sa și la implementarea unui sistem de fidalizare a acestora. Dacă la început au fost cardurile care ofereau discount la comandă, de anul trecut Sergiana a lansat o aplicație prin intermediul căreia clienții primesc bonusuri. „«Meniul zilei», după părerea mea, este adoptat doar de către restaurantele care nu au trafic și vor să câștige într-un fel clienți. Nu este însă o metodă bună de fidelizare a clientului. Un raport bun calitate/preț duce cu siguranță la fidelizarea clienților”, consideră tânărul manager.