Companiile brașovene au început în ultima vreme să descopere că a se poziționa clar pe o piață necesită mai mult decât o simplă muncă de marketing. Brandingul presupune o anumită conduită, un anumit mod de exprimare atât din punct de vedere economic, cât și al comunicării.
Brandingul poate să îți crească business-ul dacă știi să folosești instrumentele potrivite în momentele potrivite. În caz contrar, la fel ca orice activitate economică, îți poate distruge existența în lumea afacerilor.
Nu este de ajuns să transmiți oamenilor că ești cine ești, trebuie să creezi o întreagă poveste în jurul produsului pe care îl oferi, să transmiți o anumită forță și să oferi credibilitate.
Ca și brand personal, de exemplu, Țiriac și-a creat o imagine de om de afaceri puternic, care știe să profite de orice oportunitate ivită. În schimb, Ioan Neculaie, de exemplu, și-a creat imaginea de distrugător de firme, de profitor și de om care creează averi din relații cu statul.
Acest număr este dedicat brandurilor brașovene. Creșterea în top, față de anul trecut, a celor de la Sergiana, de exeplu, relevă faptul că serviciile oferite s-au îmbunătățit, că s-a investit în imagine. Ceea ce se vede și într-o creștere a business-ului.
Acum câțiva ani am fost invitat să ajut o companie din Brașov la îmbunătățirea imaginii sale. A fost nevoie de câteva scurte discuții cu managerii companiei, de scoaterea în evidență a imaginii firmei, de oameni care au plecat de jos și au ajuns la business-uri de zeci de milioane de euro. Rezultatul s-a văzut ulterior – creșteri ale comenzilor și ale afacerilor cu o treime în doi ani de zile. Evident că nu au fost doar eforturile mele, ci mai ales ale administrației companiei respective, dar faptul că brandul firmei era văzut ca unul puternic, serios și creativ a făcut ca întreaga afacere să urce și să se dezvolte.
În concluzie, imaginea brandului contează. Investiți în el, faceți-l să conteze, explorați posibilitatea de a îl folosi în contexte favorabile.