Piața imobiliară a intrat în efervescență
Cererea de case și apartamente este în creștere la Brașov. Potrivit unei analize a unui portal de imobiliare, unul din trei români ar vrea anul acesta să facă o tranzacție imobiliară – să vândă, să cumpere sau să închirieze un apartament. Practic, din închirierea unui apartament îți poți asigura un salariu minim în Brașov, ceea ce nu este puțin lucru.
În aceste condiții, este ușor de înțeles de ce locuințele au început să se vândă încă din stadiul de proiect – cumperi acum, dar ți se predă apartamentul abia în 2018. La fel se întâmplau lucrurile și înainte de apariția crizei. O serie de dezvoltatori au decis să nu vândă așa pentru că până la obținerea autorizațiilor necesare construirii unui bloc de locuințe pot apărea o mulțime de probleme. De exemplu, la Brașov nu poți obține o autorizație de construcție mai repede de șase luni – și acesta este un termen optimist. Pentru că autoritățile în loc să vină în sprijinul antreprenorilor pe care îi „chelesc” de bani, se gândesc să te pună pe drumuri cât mai mult. Îți trebuie autorizații de la gaz, de la apă, de curent, după ce le ai pe acestea îți trebuie o autorizație de la ISU, după care te duci la primărie să le depui să obții un certificat de urbanism. Pentru autorizație de construcșie trebuie să reiei traseul. La niciuna dintre instituții nu obții actele în două – trei zile, ci e nevoie de vel puțin două săptămâni, dacă nu o lună. Așa se ajunge ca de la anunțarea unui proiect până la punerea sa în practică să treacă timpul, să crească valoarea euro sau să se deprecieze, să apară legi noi în domeniu care îți dau peste cap planul de afaceri și atunci te trezești că mai bine oprești construcția, regândești proiectul și reiei fuga după autorizații. La apă, la gaz, la curent, la primărie…
Dar tot ce este important în toată această afacere este că nu îți gândești un business în domeniul rezidențial fără un profit de cel puțin 30%. Sunt companii care au profituri și de 50%, iar acest lucru se face prin scăderea calității materialelor oferite. În plus, nu foarte multe proiecte rezidențiale oferă o siguranță aparte, motiv pentru care cererea este, în prezent, pentru locuințele vechi. Au trecut de câteva cutremure și au rezistat. Deci este posibil să reziste și la următorul.