A apărut noul număr al revistei fwdBV ediția 55 octombrie – noiembrie 2023, număr dedicat pieței de forță de muncă din Brașov.

Printre opiniile prezentate de profesioniști din diverse domenii, proiectele jurnalistice și materialele în exclusivitate se regăsesc:

__________

Afacerile Brașovului, pe plus anul trecut

Firmele din Brașov au avut anul trecut afaceri de 72 de miliarde de lei, iar industria este sectorul de activitate care a înregistrat cea mai mare cifră, de 28 miliarde lei, în creștere cu 15% față de 2021.

Sectorul de activitate cu cea mai mare creștere în anul 2022 față de anul 2021 este cercetare-dezvoltare și high-tech.

Cel mai productiv domeniu de activitate este comerț și turism, cu 697.637 lei/angajat, urmat de industrie cu 557.325 lei/angajat.

Ponderea principală în structura pe produse a exporturilor din județul Brașov o dețin mașinile, aparatele și echipamentele electrice.

__________

De ce nu au organizațiile strategie

Nu avem o strategie” este una dintre cele mai comune plângeri pe care le-am auzit în timpul trainingurilor de management. Și nu este doar o experiența subiectivă, bazată pe un grup limitat de manageri.

Există sute de cărți, studii și articole publicate de experți din întreaga lume care susțin că majoritatea organizațiilor nu au o strategie.”

 __________

fwdBV & WSA Group: Doi manageri din companii multinaționale și-au deschis propria firmă de resurse umane

Nemulțumiți de modul în care erau tratați angajații, Alexandru Cioc și Claudiu Giacomelli au înființat WSA Group, societate care oferă suport companiilor pe partea de HR. Acum, grupul a devenit lider pe piața leasingului de personal, pe segmentul șoferilor profesioniști, dar și-a extins activitatea și în zona industriei sau a logisticii.

__________

Inteligența emoțională în era inteligenței artificiale: importanța conexiunii umane în echipe

În această era a progresului tehnologic, în care Inteligența Artificială își face tot mai mult simțită prezența, o întrebare esențială se ivește: mai are umanitatea noastră un loc în ecuație? Pe măsură ce AI avansează, devine tot mai important să înțelegem cu adevărat cum ne putem proteja și cum putem performa exersându-ne Inteligența Emoțională.

__________

fwdBV & Fundația Kronospan: Meseriile cresc în mâinile noastre

Când este prea devreme să ne gândim la viitor?

Niciodată.

Petru ca viitorul este rezultatul a tot ceea ce facem astăzi, ca societate și ca indivizi. Având, așadar, grijă de dezvoltarea personală a fiecărui tânăr care se pregătește astăzi să devină un adult activ, punem toate șansele de partea noastră ca piața muncii de mâine să nu mai sufere dezechilibre majore.

__________

fwdBV STORY: Acum un secol, industria Brașovului era printre cele mai dezvoltate

Brandurile „made in Brașov” din perioada interbelică vizau o gamă variată de domenii, iar unele dintre produse au ajuns să fie model pentru lumea occidentală, fiind copiate de întreprinderi din Germania sau Austria.

Istoricul Nicolae Pepene susține că Brașovul a avut parte de o dezvoltare economică într-un ritm accentuat în perioada interbelică, fiind evidențiată și de ramuri industriale cu un înalt nivel tehnologic (industria aeronautică).

Astfel, statul român, dorind să-și creeze o industrie proprie puternică, a transformat, în perioada 1919 – 1930, o parte a industriei de mică anvergură în industrie mare. Până în 1926 s-a lucrat pentru mărirea capacității fabricilor, la formarea de specialiști atât în conducere, cât și în execuție și la punerea la punct a instalațiilor. La 8 ani de la Marea Unire, numărul fabricilor din Brașov s-a mărit de la 50 la 232, iar numărul salariaților, de la 5.676 la 101.269. Dezvoltarea economică a fost oprită de criza economică mondială izbucnită în 1929.

_________

Prețul unei reviste este de 20 de lei, iar abonamentul anual (6 ediții) este de 100 de lei. Revista se poate cumpăra, în format print sau digital, ediție individuală sau abonament, de pe site-ul www.fwdbv.ro.