În orașe regăsim o mare biodiversitate și este important să o protejăm. Avem nevoie de ea pentru a ne menține calitatea vieții, aerul și apa curate, dar mai ales sănătatea.

Pe lângă demersurile autorităților de a înverzi Brașovul și a deveni „Capitala Verde a Europei” peste câțiva ani este necesar ca și locuitorii și mediul de afaceri să fie mai implicați. De la cum aruncăm și reciclăm gunoiul la preocuparea pentru a planta arbori și arbuști lângă blocul nostru sau în curtea casei, toate trebuie să conteze pentru a atinge acest deziderat.

După ce urbanizarea a însemnat secole de decimare a spațiilor verzi și înlocuirea acestora cu construcții din beton și sticlă, importanța „plămânului verde” în creșterea calității vieții în orașe a fost redescoperită.

În metropolele lumii s-au amenajat tot mai multe grădini urbane, iar apoi s-a trecut la etapa următoare: plantarea de noi păduri urbane. S-a făcut și în Brașov o încercare, lângă Pasajul Fartec, și mai demult, pe marginea tronsonului de cale ferată din dreptul străzii Crinului, iar locuitorii din zonă sunt foarte mulțumiți.

Padure urbana

Toate aceste proiecte demonstrează că orașele nu înseamnă implicit spații poluate, aglomerate, în care calitatea vieții este foarte scăzută. Există soluții pentru a schimba situația. Totul depinde de managerierea lor inteligentă și de implementarea unor proiecte care au capacitatea de a transforma radical peisajul urban.

De la afaceri verzi, la o economie sustenabilă

Totodată, afacerile verzi au un rol important în tranziția spre o economie sustenabilă. Acestea dezvoltă soluții inovatoare pentru energia regenerabilă, gestionarea deșeurilor, agricultură durabilă și construcții verzi, care pot ajuta la reducerea emisiilor de carbon, la îmbunătățirea sănătății publice și la stimularea creșterii economice. Din nefericire, afacerile verzi se confruntă la noi în țară cu mai multe provocări care le pot împiedica creșterea și impactul asupra economiei. În ciuda acestor provocări, există însă și avantaje, deoarece astfel de afaceri pot crea, în primul rând, locuri de muncă și pot stimula creșterea economică, la care se adaugă, desigur, și reducerea emisiilor de carbon. Afacerile verzi din România nu vor avea însă încotro și vor trebui să treacă prin aceste provocări pentru a-și realiza întregul potențial și pentru a avea un impact pozitiv asupra economiei.