Reprezentanții industriei auto din România, reuniți sub umbrela ACAROM, manifestă o surpriză și o dezaprobare profundă față de sumele propuse pentru programele Rabla în proiectul de buget pentru anul 2024, conform economica.net.
La scurt timp după ce Guvernul României a prezentat proiectul de buget pentru 2024, care include o reducere semnificativă a subvențiilor destinate achiziționării de autovehicule noi, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) exprimă „șocul” său cu privire la noile măsuri fiscale care afectează programele Rabla și Rabla Plus.
Conform proiectului de OUG privind măsuri fiscale și bugetare, precum și pentru consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale, suma maximă pentru ecotichetul acordat prin Programul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor rutiere nepoluante și eficiente energetic, este stabilită la 10.000 de lei în 2024.
Acest fapt înseamnă că, spre exemplu, în locul celor aproximativ 10.000 de euro (51.000 de lei) acordați în 2023 pentru casarea unui vehicul uzat și achiziționarea unuia nou, 100% electric, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va putea acorda doar 2.000 de euro (10.000 de lei). Cu surprindere, proiectul de buget nu detaliază diferențele de subvenționare între mașinile hibride și cele complet electrice.
În ceea ce privește programul Rabla Clasic, proiectul de buget prevede că, în 2024, prima de casare va fi de maxim 3.500 de lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat și de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate. Aceste sume sunt semnificativ mai mici decât cele acordate în ultimii ani.
Reprezentanții ACAROM subliniază că industria auto, aflată în plin proces de recuperare după pierderile cauzate de pandemie, nu a fost consultată de Guvern în ceea ce privește detaliile acestui proiect de buget care afectează semnificativ companiile din domeniu.
Modificările „total neprevăzute și dezechilibrate” ale cuantumului tichetelor oferite în cadrul programelor Rabla și Rabla Plus sunt considerate a avea consecințe devastatoare asupra pieței de vehicule noi, anticipându-se o prăbușire a acesteia și o creștere semnificativă a importului de autovehicule second-hand.
Oficialii ACAROM avertizează că aceste măsuri vor afecta grav sectorul auto din România și vor avea un impact negativ direct asupra locurilor de muncă din domeniu și a cifrei de afaceri a companiilor autohtone. De asemenea, reducerea substanțială a valorilor tichetelor va limita accesul cetățenilor români la achiziționarea de autovehicule noi și mai puțin poluante.
Într-un apel către Guvern, ACAROM solicită o analiză rapidă a impactului negativ al măsurilor propuse și acțiuni corective care să asigure continuarea eforturilor în reducerea poluării prin înnoirea parcului auto național. Asociația subliniază importanța unor programe multi-anuale, bazate pe predictibilitate și soliditate, precum cele adoptate de statele civilizate.
ACAROM, reprezentând peste 170 de companii cu activitate în sectorul auto, subliniază că industria auto are o contribuție semnificativă de 13% în PIB și 29,5% în exporturile naționale, angajând direct peste 220.000 de persoane. Criticând lipsa de consultare a industriei auto în procesul de elaborare a proiectului de buget, ACAROM atrage atenția asupra consecințelor negative ce pot afecta atât economia națională, cât și mediul de afaceri și cetățenii români