În primele 11 luni ale anului 2023, cifra de afaceri în domeniul serviciilor de piață, prestate în principal întreprinderilor, a înregistrat o creștere semnificativă, atât în termeni nominali, cât și în serie brută și ajustată pentru numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Creșterea a fost de 13,1%, respectiv 13,7%, titrează Economedia.

În luna noiembrie 2023, comparativ cu octombrie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piață a înregistrat o scădere nominală de 0,7%. Aceasta a fost determinată în principal de declinul în activitățile de transporturi (-4,0%) și alte servicii furnizate întreprinderilor (-1,2%). În același timp, s-au înregistrat creșteri notabile în activitățile de comunicații (+6,9%), servicii informatice și în tehnologia informației (+3,8%) și producție cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare și transmitere de programe (+3,3%). În serie ajustată pentru numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, scăderea a fost de 0,2%.

Comparând luna noiembrie 2023 cu aceeași lună a anului precedent, cifra de afaceri a înregistrat o creștere de 11,4% în serie brută. Această evoluție a fost susținută de creșterea în cifra de afaceri din alte servicii furnizate întreprinderilor (+15,3%), activitățile de servicii informatice și în tehnologia informației (+13,4%), producție cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare și transmitere de programe (+9,9%), activitățile de comunicații (+6,9%) și transporturi (+6,6%). În serie ajustată, creșterea a fost de 10,2%.

Pentru perioada 1.I-30.XI.2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cifra de afaceri a înregistrat o creștere semnificativă de 13,1% în serie brută, datorită creșterilor înregistrate în alte servicii furnizate întreprinderilor (+17,4%), activitățile de servicii informatice și în tehnologia informației (+15,9%), transporturi (+9,0%), producție cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare și transmitere de programe (+5,1%) și activitățile de comunicații (+4,6%). În serie ajustată, creșterea a fost de 13,7%.