Austriecii de la Kronospan, cu fabrici în Brașov și la Sebeș, se gândesc la viitor și încearcă să își dozeze efortul investițional și în zona energiei verzi și a sustenabilității, astfel încât să devină un jucător cât mai puțin poluant și orientat spre protecția mediului înconjurător. Oana Bodea, managerul subsidiarei din România a colosului austriac, a dezvăluit liniile directoare ale noii strategii a companiei.
STRATEGIE ȘI VIZIUNE
Care este viziunea Kronospan în România în ce privește sustenabilitatea?
Cel mai important aspect pentru Kronospan este minimizarea impactului nostru asupra mediului pentru toate operațiunile pe care le desfășurăm.
Asta înseamnă în primul rând modul în care tratăm materia primă pe care o achiziționăm. Target-ul nostru primordial este să folosim în fabricile noastre lemn reciclat, deșeuri de lemn de la alte unități de producție și doar ca ultimă resursă, buștean de lemn de slabă calitate, care nu poate fi folosit în alte procese industriale și pe care-l achiziționăm de la furnizori care respectă Standardul Forestier Kronospan sau care sunt certificați internațional FSC sau PEFC. Pentru noi, economia circulară este o realitate: avem clienți cărora le livrăm plăci de lemn și cu aceleași camioane cu care le livrăm produsele noastre aducem înapoi deșeuri de lemn rezultate din activitățile lor de producție (rumeguș, tocătură, alte resturi de lemn). Am dezvoltat platforme la București, Fălticeni, Sebeș, Brașov, Arad unde colectăm material reciclabil de lemn pe care-l folosim în activitatea noastră de producție: paleți, lădițe, ambalaje de lemn, mobilă, resturi de lemn din alte activități, lemn din construcții.
Al doilea pilon al politicilor noastre în domeniul sustenabilității este managementul energetic. Monitorizăm constant consumurile noastre de energie și implementăm diferite tipuri de proiecte (de exemplu, toate motoarele din fabricile noastre au fost înlocuite cu motoare cu consum redus de energie, am înlocuit corpurile de iluminat cu corpuri LED). Susținem și dezvoltăm proiecte de energie regenerabilă în România și în Europa: panouri fotovoltaice, dar și eoliene sau proiecte de cogenerare.
Al treilea pilon al politicilor noastre de sustenabilitate este reducerea la minim a utilizării combustibililor fosili. Am investit încă din 2015 în centrale pe biomasă la Brașov și la Sebeș cu target-ul clar de a reduce consumul de gaz la minimum posibil. Suntem în proces să schimbăm întreaga flotă de motostivuitoare din cele două fabrici în motostivuitoare electrice, proiect finalizat la Brașov și în derulare la Sebeș.
Cum se integrează inițiativele de energie regenerabilă în strategia pe termen lung a companiei?
Electricitatea joacă un rol important în procesele tehnologice complexe pe care le punem în mișcare, zi de zi. În calitate de mare consumator de energie ne concentrăm pe reducerea emisiilor directe de CO2 printr-o pondere mult mai mare a energiei regenerabile în consumul nostru total de energie. De aceea investim continuu în reducerea amprentei energetice a fabricilor noastre, atât în ceea ce privește eficiența energetică a liniilor de producție, ecologizarea transportului și manipularea materiilor prime, cât și în creșterea consumului de energie verde, prin adoptarea de tehnologii alternative.
INVESTIȚII ȘI IMPACT
Ce ne puteți spune despre proiectul realizat la Sebeș, județul Alba? Care sunt beneficiile pe care le aduce atât companiei, cât și comunității locale?
Proiectul de la Sebeș este deja funcțional de la sfârșitul lunii iunie 2024. Este vorba de un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 10.05 MW, amplasat pe acoperișul halelor de producție Kronospan. Din câte știm noi, este cel mai mare parc fotovoltaic amplasat pe acoperiș din România, cu o producție totală estimată pe an de 12.282 MWh și care va fi folosită în totalitate doar pentru consumul propriu Kronospan. Am amplasat un total de 20.876 de panouri fotovoltaice și 101 invertoare. Prin implementarea proiectului vom reduce emisiile de CO2 cu 7.577 de tone pe an. Proiectul beneficiază de finanțare prin PNRR de aproximativ 30% și am fi fost în situația în care nu am fi putut ssă îl implementăm dacă nu am fi primit ajutorul de stat.
Ați anunțat intenția de a dezvolta un parc fotovoltaic și la Brașov. Care sunt așteptările de la acest proiect, în termeni de reducere a amprentei de carbon și eficiență energetică? Care sunt detaliile legate de acest proiect?
Proiectul de la Brașov este unul cu mult mai mare decât cel de la Sebeș, cu o putere instalată de 18.9 MWh și un sistem de trackere care va permite deplasarea panourilor fotovoltaice în direcția soarelui și optimizarea producției totale de energie electrică. Prin dezvoltarea proiectului vom reduce emisiile de carbon cu 16.217,71 tone CO2/an și, de asemenea, 40% din energia electrică pe care o vom consuma în unitățile noastre de producție va proveni din surse regenerabile.
Acest proiect a fost depus, de asemenea, spre finanțare pe Fondul de Modernizare din PNRR și așteptăm acum răspunsul Ministerului Energiei.
Dacă proiectul nu va primi finanțare pe Fondul de Modernizare va trebui să decidem dacă și cum îl finanțăm.
Cum contribuie aceste proiecte la obiectivele globale de sustenabilitate ale Kronospan? Aveți o țintă specifică?
Investițiile în energie regenerabilă reprezintă unul dintre pilonii politicii noastre de sustenabilitate. Producția cu energie curată înseamnă reducerea emisiilor de carbon, obiectiv important pentru Kronospan. Avem diferite tipuri de ținte în politica de sustenabilitate: creșterea procentului de material reciclat și deșeu în placă prin dublarea numărului de platforme de colectare și pretratare a materialului reciclat, creșterea infrastructurii de colectare a materialului lemnos reciclat prin investiții în containere, noi echipamente de reciclare, camioane de tonaje mici pentru preluarea materialului reciclat, reducerea consumului de energie electrică printr-o monitorizare mai bună, implicarea în campanii locale și naționale de reducere, reutilizare, reciclare, investiții în utilaje electrice care să înlocuiască echipamentele care folosesc diesel, dezvoltarea economiei circulare.
PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI
Care sunt cele mai importante provocări pe care le întâmpinați în implementarea acestor proiecte de energie regenerabilă?
În momentul în care am început dezvoltarea acestor proiecte de energie regenerabilă, în România existau puține companii care făceau acest lucru, dar odată cu pandemia, lucrurile s-au accelarat. Acum, de la zi la zi, tehnologiile se dezvoltă și se schimbă. Prima ofertare pe care am discutat-o pentru echipamentele de la Sebeș era cu panouri fotovoltaice de 370 Wp, iar acum am ajuns să implementăm panouri de 570 Wp, iar în proiectul de la Brașov avem panouri de 670 Wp.
Finanțarea a reprezentat de asemenea o provocare pentru aceste proiecte, dar și selectarea celei mai bune companii pentru realizarea efectivă a proiectelor, în termeni de echipamente, producție și mentenanță ulterioară, garanții.
Acum, următoarea provocare este implementarea unor soluții de stocare absolut necesare pentru a reduce presiunea pe rețeaua electrică și a evita dezechilibrele.
Cum vedeți rolul companiilor private în tranziția către sursele de energie regenerabilă, în special în România? Credeți că sectorul privat poate accelera această tranziție?
Tranziția către energia verde, curată, este un proces la care toată lumea trebuie să participe, companii private, autorități ale statului și persoane fizice. Cu toții trebuie să fim conștienți că avem un rol în protejarea planetei.
Investițiile în energie verde antrenează însă resurse importante, vorbim de bugete de milioane de euro pentru a implementa proiecte de acest tip. Este clar că suntem într-o perioadă de încetinire economică, noi toți ne luptăm să găsim soluții de eficientizare și reducere de costuri, iar apetitul pentru investiții de orice tip, inclusiv verzi, a scăzut în acest an. De aceea este esențială susținerea acestor investiții cu fonduri nerambursabile, ceea ce în acest moment se întâmplă prin PNRR, prin Pilonul I Tranziția Verde.
COLABORARE ȘI RESPONSABILITATE SOCIALĂ
În afara proiectelor deja amintite, ce alte proiecte de sustenabilitate are în derulare Kronospan în România?
Este important de subliniat că produsele Kronospan stochează carbon. Noi folosim în procesele noastre de producție materia primă regenerabilă – mai mult de 90% din componenta produselor noastre este lemnul, la care adăugăm anumiți aditivi. Bineînțeles că acești aditivi sunt responsabili de cea mai mare parte a emisiilor, dar totuși analizele noastre, certificate internațional, demonstrează efectul de stocare a carbonului în produsele noastre.
Noi folosim un procent semnificativ redus de materii prime fosile în procesul nostru de producție, în comparație cu industriile care folosesc gaze naturale sau petrol, precum industria materialelor plastice sau cea a fibrelor sintetice.
Noi oferim în piață materiale alternative, cu amprenta de carbon negativă, pentru industria construcțiilor, de exemplu, și suntem foarte aproape de a lansa un nou concept sub umbrela SoLemn, în care explicăm și susținem construcțiile pe bază de lemn pentru case sustenabile și eficiente energetic.
Produsele noastre stochează carbon și, astfel, ele sunt soluția pentru materialele viitorului în industria mobilei, a designului interior și a construcțiilor și, mai mult, produsele noastre se găsesc în fiecare a doua locuință din România, ceea ce implică o mare responsabilitate pentru noi.
Aveți în vedere extinderea acestui model de investiții în alte domenii de sustenabilitate?
Ne axăm mult pe investiții în infrastructura de reciclare, cum am spus. Vom deschide încă cinci platforme de reciclare a lemnului în România, în următorii ani, vom achiziționa noi echipamente pentru a eficientiza această activitate. Am investit 9 milioane de euro la Sebeș într-o instalație care curăță acest material de orice impurități: metale, sticlă, de exemplu, și ne dorim să dublăm capacitatea acestei linii până în 2030.
Avem fabrici în Europa care produc doar cu material reciclat 100%, de exemplu în Franța sau Anglia, dar, din păcate, în acest moment, în România nu reușim să colectăm suficient material reciclat.
Sunt mai multe probleme aici: vorbim de deșeuri voluminoase, greu de transportat și, în general, neinteresante pentru firmele de salubritate, pentru că transportul lor antrenează costuri mari, marea lor majoritate sunt arse, populația nefiind conștientă că ele se pot recicla și transforma în placă și apoi în mobilă.
Vom dezvolta în următoarea perioadă campanii de conștientizare la nivel național referitor la importanța reciclării și în acest domeniu și vrem să dezvoltăm parteneriate cu primăriile și firmele de salubritate, prin care toată lumea să știe că dacă are acasă o mobilă veche, pe care dorește să o schimbe, aceasta poate ajunge la Kronospan și să fie transformată într-o mobilă nouă.
IMPACTUL ASUPRA COMUNITĂȚII ȘI ECONOMIEI LOCALE
Ce impact au aceste investiții asupra comunității locale din Sebeș și, în viitor, din Brașov? Cum beneficiază angajații și comunitatea de aceste proiecte?
O parte importantă în politica noastră de sustenabilitate este și activitatea de CSR. Susținem în mod constant comunitățile locale din Sebeș și Brașov prin investiții în educație, în infrastructura medicală sau culturală.
Pe lângă activitățile susținute de companie, prin Fundația Kronospan dezvoltăm și implementăm și alte proiecte de mediu și educație. Proiectul Grow – Plantăm viitorul împreună! își propune să planteze în fiecare an 1.000.000 de puieți în întreaga lume. Anul acesta am plantat doar în România 176.000 de arbori sub umbrela Grow.
Prin proiectul SkillEd oferim granturi instituțiilor de învățământ pentru diverse proiecte educaționale. Oferim burse elevilor și avem parteneriate cu diferite instituții de învățământ din întreaga țară.
Cum influențează aceste inițiative relația Kronospan cu partenerii săi și cu comunitățile în care operează?
Suntem în mod constant prezenți și activi în viața comunităților locale: susținem instituțiile de învățământ dar și pe cele medicale, oferim burse elevilor, susținem bisericile, dezvoltăm proiecte de protejare a mediului. Dezvoltăm propriile noastre proiecte, dar răspundem pozitiv și atunci când ni se cere ajutorul. De la înființare, Kronospan Foundation a dezvoltat și susținut proiecte cu bugete de peste 6 milioane de euro în România și în afara țării.