Alexandru și Mihai sunt doi brașoveni care, după ani buni în care au fost nevoiți să ia drumul străinătății pentru a-și putea construi un viitor mai bun, s-au întors în țară cu gândul de a aduce o schimbare prin a face auzită vocea celor care au luptat pentru mai bine, dar care s-au lovit de uși și ferestre închise.

Alexandru Anghel și Mihail Tavitian s-au întâlnit la protestele pe tema celebrei „Ordonanțe 13” din 2017 și de atunci au rămas buni prieteni. Unul reîntors din Afganistan, celălalt din Canada, au vrut să aducă un suflu nou și pentru Brașov și să contribuie la schimbarea în bine pe care cu toții ne-o dorim. IT-iști de profesie, cei doi au cochetat cu ideea de a pune bazele unui podcast care să fie pol pozitiv independent de influență pentru susținerea în spațiul online a vectorului civic brașovean.

 Voiau să prezinte adevărata realitate

 „Ideea a pornit dintr-o necesitate, care a apărut odată cu protestele împotriva «Ordonanței 13». Venisem de puțin timp din Canada și am văzut că oamenii ieșeau în stradă și manifestau în fața unor ferestre goale și uși închise, pe frig, în ploaie și nu se întâmpla nimic. Oamenii strigau, lucrurile erau răstălmăcite în media, adică vedeam ceva în realitate și auzeam cu totul altceva indiferent de program, televiziune și am ajuns la concluzia că undeva este ceva care nu funcționează. Pe de altă parte, în Canada eram deja de ani buni obișnuit cu podcast-urile, ascultam multe care îmi plăceau, când conduceam. Stând de vorbă într-o seară cu Alex și cu Marius Stoianovici, am luat decizia să facem un podcast, astfel încât oamenii să fie informați de ceea ce se întâmplă. Trebuia să oferim un lucru, de care oamenii erau sau nu interesați apoi, astfel încât să le dai o voce celor care vor să o aibă. A doua zi m-am uitat pe internet pe partea de echipamente și le-am comandat, inclusiv echipamente video, deoarece lucrurile începuseră să evolueze la acest nivel. Era primăvara lui 2018 atunci, iar în august am făcut primul podcast”, își amintește Mihail cum a început totul.

invitati kroncast media studio

Primul studio a fost amenajat în biroul din locuința lui Alex, iar primele podcasturi au fost cu circuit închis, pentru prieteni, pentru a vedea cum este perceput acest conținut media la noi și cum ar putea evolua. „Era ca o jucărie pe care abia așteptai să o ai și să faci ceva cu ea. Cu această ocazie, ne-am gândit să nu abordăm doar subiecte politice, ci și lucruri legate de Brașov, de cultură, istorie, de oameni, deoarece sesizasem faptul că Brașovul este cunoscut pe plan mondial ca și loc, dar mai puțin oamenii”, a explicat Mihail.

Conceptul s-a tot dezvoltat pe parcurs și s-a ajuns astăzi la un studio virtual, de unde acum sunt transmise diverse emisiuni prin intermediul cărora vocea brașovenilor din diverse domenii este auzită în toate colțurile lumii.

În proiectul celor doi a fost cooptată și prietena lor, dr. Monica Filipescu, care a pus la dispoziție spațiul necesar amenajării studiului, iar din 28 august anul trecut, produsul KronCast Media s-a născut cu acte în regulă, fiind înregistrat ca și firmă. Investiția totală în echipamente și amenajarea spațiului necesar s-a ridicat la suma de 35.000 de euro, fonduri proprii. „Nu putem cuantifica însă timpul care ne-a trebuit să ne punem la punct cu tehnologia, respectiv modul în care este amenajat și echipat un astfel de studio virtual, ca să ajungem la ceea ce facem astăzi. Inițial, am avut și alte propuneri de asociere, însă toți doreau bani, însă noi eram abia la început, nu câștigam nimic din ceea ce făceam”, au spus asociații.

În momentul de față, KronCast produce două emisiuni, iar altele sunt în pregătire. „Vorbe  sau fapte” este o emisiune social-politică, de tipul interviu în studio, care a depășit 50 de episoade și la care au participat toate persoanele importante din Brașov atât din mediul politic, cât și din viața publică. „Noi suntem vocea lor” este o emisie axată pe protecția animalelor, mai nouă în „grilă”, lunară. În discuție este și pregătirea unei emisiuni despre medicina alternativă, iar un alt proiect la care s-a început colaborarea este cel care prezintă o serie de povești ale Brașovului. „Împreună cu realizatorii gândim formatul emisiunii, apoi facem genericul, iar apoi montăm. Lucrăm și la producția unor clipuri, dar care sunt aliniate cu viziunea și misiunea noastră, respectiv să prezentăm lucrurile așa cum trebuie, deoarece vrem să fim un pol pozitiv, care să arate realitatea”, a subliniat Alex.

Avantajele studiului virtual

În alegerea numelui, pentru studioul lor, cei trei asociați au căutat o variantă prin care să sugereze apartenența la orașul de la poalele Tâmpei, vechiul său nume cu trimitere internațională, dar și prin care să se sublinieze deviza, respectiv dorința de a le da voce celor care până acum s-au adresat doar unor uși închise.

aparatura studio krons cast medi

Evoluția în domeniul video este una uimitoare de la o zi la alta, iar fără o studiere atentă a trendului nu mai poți ține pasul cu tehnologia, spun proprietarii KronCast. „În timp lucrurile au evoluat și de unde inițial pornisem cu ideea a face doar un podcast, o conversație care să fie și video, lucrurile au evoluat, și în momentul în care am intrat mai serios în această «mișcare», am văzut niște posibilități extraordinare create de noutățile în tehnologie. Atât mie, cât și lui Alex, fiind IT-iști la bază, ne-a venit destul de ușor să lucrăm cu noile echipamente. Acum sunt lucruri care îți permit să faci ce altă dată nici nu îți imaginai cu resurse și costuri minime, față de soluțiile clasice, respectiv astfel de studiouri virtuale”, a explicat Mihail.

Cei doi au decis să păstreze separat cele două fluxuri, respectiv partea de podcast și cea de studio virtual, care să funcționeze în paralel. Practic, o emisiune video se poate îmbina cu o dezbatere de după, în podcast. „Am ajuns să cunoaștem tot ce s-a făcut în ultimi ani în domeniul studiourilor de televiziune virtuală, toate capabilitățile, am făcut cercetări pe internet și am ajuns la soluțiile care ar fi cele mai bune și ușor de realizat pentru noi, care dau efecte considerabile. Este o tehnologie care este pe val, dar din alt punct de vedere, este dificil de ținut pasul, în sensul că lucruri cumpărate azi, într-un an-doi îți dai seama că sunt altele și mai bune, fiindcă îți oferă și mai multe posibilități. Până acum, studioul l-am refăcut de 4 ori, am schimbat camerele, luminile”, spune Mihail.

Misiune, viziune și valori clare

Misiune, viziunea și valorile firmei au fost îndelung dezbătute, iar acum acestea au devenit literă de lege pentru KronCast. „Trebuie să definești orizontul, dar și forma, de aceea valorile, misiunea și viziunea firmei au fost îndelung dezbătute”, a punctat Mihail.

 Democratizarea accesului brașovenilor la mijloacele moderne de comunicare în masă pentru transmiterea informației valoroase în mediul online. Ne dorim să contribuim prin producții media de cea mai bună calitate la crearea de relații durabile și pozitive, identificarea și promovarea liderilor autentici și a modelelor de urmat, restabilirea echilibrului de vizibilitate a valorilor autentice și a încrederii în clasa politică locală”, este misiunea start-upului brașovean creat pentru brașoveni și despre brașoveni.