Povestea afacerii delicioase la propriu a început în anul 2011, când Dorian și Aura au înregistrat marca Luado Chocolate
Un an mai târziu au dechis primul magazin care oferea praline de calitate produse manual, din ingredientele cărora nu a lipsit niciodată stropul de pasiune.
Deşi începuse cu un mic business în software şi a continuat cu în domeniul marketingului şi al consultanței, acum, pentru Dorian Lungu, Luado Chocolate este şi rămâne activitatea cea mai plăcută. Nici nu este greu de înţeles de ce:
„Încercaţi să staţi câteva ore într-un laborator unde miroase a ciocolată de calitate topită, a migdale şi fistic, a miere, lămâie sau cafea şi o să vreţi să mergeţi zilnic la lucru… din plăcere”.
„Povestea Luado Chocolate îşi are rădăcinile în copilăria îndulcită de ciocolata de casă, meşterită cu iscusinţă de mama. Ca majoritatea copiilor cărora le era porţionată cantitatea de ciocolată, am avut tot timpul tendinţa de a căuta ciocolata, începând din ambalajele bomboanelor de pom şi terminând cu ascunzişurile din cămara răcoroasă”, ne-a destăinuit Dorian Lungu ideea care a dus la nașterea Luado Chocolate.
Lecții de la cei mai buni
Inițierea în domeniu i-a făcut-o chiar un belgian pasionat de ciocolată, care l-a învățat pe Dorian cum să recunoască produsele de calitate. „De la el am primit primele semnale pentru a recunoaşte o ciocolată de calitate. Într-una din deplasările pe care le-am făcut în Belgia, mi-am alocat timp pentru câteva vizite în puncte cheie ale producţiei şi distribuţiei de ciocolată. Începând de la o mică ciocolaterie de cartier şi terminând cu magazine de profil sau academia Barry Callebaut, aceste vizite au fost cele care au pus temelia Luado Chocolate”, ne-a spus Dorian.
Revenit în România, a continuat să se informeze despre universul nesecat al ciocolatei şi, alături de Aura, cea care s-a şi specializat ca ciocolatier la Academia Barry Callebaut, a pus bazele LUADO Chocolate.
Un nume cu o semnificație puternică
Cuvântul „LUADO” are de fapt o semnificație puternică pentru cei doi: LU de la Lungu, A de la Aura şi DO de la Dorian. Așa au început cei doi cu o investiție minimă o afacere. Au înregistrat marca Luado la finele anului 2011, iar la începutul lui 2012 deschideau și primul punct de vânzare în cadrul magazinului Star din Braşov. Tot în 2012 a fost creat şi magazinul online dedicat produselor Luado, www.luado.ro. „O ciocolaterie nu este un boom business. Îţi trebuie timp, răbdare, imaginaţie, multă pasiune şi resurse financiare pentru a susţine o astfel de activitate”, a destăinuit tânărul unul dintre secretele unei astfel de afaceri.
Dorian spune că, din păcate, cultura autohtonă în ceea ce priveşte ciocolată de calitate este una redusă, iar procurarea de materie primă şi ambalaje de calitate la preţuri decente sunt impedimente destul de puternice.
O afacere în care au pus pasiune
„Chiar şi clienţii din zona corporatistă, care sunt printre cei mai avizaţi în domeniul ciocolatei de calitate, au înţeles cu dificultate faptul că produsele Luado sunt realizate manual, fără conservanţi adăugaţi şi fără arome artificiale. Faptul că producem produse de calitate la preţuri mai mult decât decente se datorează faptului că am limitat, cât de mult am putut, toate cheltuielile secundare. M-au inspirat afacerile de familie din Belgia şi Italia, care îşi păstrau transparență şi calitatea produselor. Acolo unde există interes în mod direct, unde sunt oameni pasionaţi de ceea ce fac, lucrurile cresc încet şi constant. Ciocolata şi pralinele se împacă bine cu orice fel de business”, a explicat Dorian. Ceea ce era de fapt la început un hobby s-a transformat într-un adevărat business, astfel că la finele lui 2015 a ajuns la o cifră de afaceri de 80.000 euro.
Planuri pentru extindere
Planurile lui Dorian nu se opresc aici și intenționează să deschidă un mic magazin în centrul vechi al Brașovului, pe strada Apollonia Hirscher nr. 10, dar şi să modernizeze magazinului online www.luado.ro. De asemenea, acesta vrea ca pe viitor să își extindă afacerea şi în alte oraşe cu potenţial mai mare decât Brașovul pe segmentul de ciocolată, cum ar fi de exemplu Bucureşti sau Cluj, „însă trebuie să avem în vedere câteva aspecte foarte importante; o ciocolaterie tradiţională este un small business”. „Dacă vrei să treci la un nivel superior, te loveşti de multe alte probleme şi este mult mai dificil să controlezi calitatea şi să menţii prospeţimea produselor. Ca să nu mai vorbim de transportul la temperatura controlată, care este o adevărată aventură în România. O ciocolaterie îţi ocupă din ce în ce mai mult timp odată cu dezvoltarea ei. Trebuie să îţi tratezi foarte atent fiecare client, fie că este persoană juridică sau fizică. Atunci când vinzi produse considerate de lux (deşi personal nu sunt de acord cu această clasificare), trebuie să fii foarte atent la detalii”, a subliniat acesta.
Pe lângă calitatea produselor, Luado oferă și posibilitatea de personalizare a ambalajelor, sau chiar a produsului. „Acest aspect ne îngreunează munca destul de mult şi ne încetineşte vânzarea uneori, însă ne lasă în portofoliu mulţi clienţi mulţumiţi, care se întorc inevitabil la noi atunci când doresc calitate la un preţ mai mult decât corect”, a precizat Dorian Lungu.