Autor: Radu Meșa
Business Consultant
În top 5 cele mai intens comentate postări din feed-ul meu de LinkedIn sunt cele ale profesioniștilor în resurse umane (HR), care se plâng că sunt percepuți negativ de către angajați și chiar tratați neprofesional, în ciuda eforturilor depuse și a bunelor intenții. Postările din această categorie sunt însoțite de zeci și chiar sute de comentarii, majoritatea exprimând și întărind percepțiile negative.
Desigur, această problemă nu este una nouă. Există numeroase articole cu titluri precum „De ce urăsc oamenii HR-ul” care enumeră primele 5, 10 ori 20 de motive pentru care acest lucru se întâmplă și ce ar putea sau ar trebui să facă profesioniștii din HR în legătură cu această situație. Totuși, majoritatea acestor motive sunt doar efecte, nu cauze, iar soluțiile propuse sunt adesea utopice. Există un factor fundamental care contribuie la lipsa de popularitate a HR-ului, un factor care este puțin probabil să se schimbe prea curând. Și nu este vorba despre personalul HR în sine; aceștia nu sunt nici mai răi, nici mai buni decât alți profesioniști din organizațiile respective. Este vorba despre rolul departamentului HR în cadrul organizației.
Pentru a înțelege cauza principală, să începem cu un adevăr neplăcut, articulat elocvent de John Acton, primul mare filosof modern al rezistenței față de stat:
„Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut.”
Puterea corupe mințile și comportamentele chiar și în cazul celor mai buni oameni. În consecință, omenirea a învățat că este esențial să limiteze și să distribuie exercitarea puterii, iar cel mai bun exemplu este sistemul democratic.
În orice organizație, fie ea privată sau guvernamentală, „Managementul” reprezintă puterea și, bineînțeles, va abuza de ea. De aceea s-au format sindicatele, pentru a contracara abuzul de putere al managementului. Dar, oameni fiind, și liderii de sindicat abuzează puterea de care ajung să dispună. Din aceste motive au apărut legile care reglementează relațiile de muncă și au fost create instituții și organizații care să combată abuzul de putere de ambele părți. Departamentul de resurse umane este una dintre acele organizații.
Misiunea fundamentală a HR-ului este să protejeze acționarii de abuzurile de putere ale managementului și angajaților și angajații de abuzurile de putere ale acționarilor și managementului.
Cu toate acestea, în majoritatea organizațiilor, HR-ul este subordonat Managementului și în multe situații devine unul dintre principalele „instrumente” în exercitarea puterii. În plus, sunt responsabili și pentru brandul de angajator, ceva care, datorită disonanței între ceea ce este comunicat și realitate, este perceput de oameni mai mult ca propagandă. Și oamenilor, în general, nu le place și nu au încredere într-un „instrument” cu două fețe.