Ne mândrim cu elevii de top ai Brașovului și cu cei care obțin rezultate deosebite la olimpiade. Acestea reprezintă o oportunitate pentru copii de a se dezvolta și de a-și demonstra abilitățile atât la nivel local, cât și național sau internațional. Nu este deloc ușor să ajungi în fruntea clasei, dar acest lucru necesită muncă, practică și puțină ambiție. Din păcate, nu există rețeta perfectă, dar cei care au reușit să obțină rezultate deosebite spun că este foarte important să ai un program bine pus la punct, care să includă studiu, teme, sport, lectură, odihnă și reducerea timpului petrecut pe telefon sau tabletă. La toate acestea se adaugă și implicarea părinților, care trebuie să-și încurajeze și motiveze copiii.
Brașovul: 198 de premii și distincții
Potrivit datelor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brașov, la nivelul județului, în anul școlar 2022-2023 au fost obținute 198 de premii, mențiuni și distincții, număr cu care ne situăm pe locul al VIII-lea la nivel național.
OLIMPIADE ȘI CONCURSURI ȘCOLARE 2022-2023
Printre cele mai importante premii de la olimpiadele naționale și internaționale sau concursuri se numără:
Sursa: Inspectoratul Școlar Județean Brașov
Inspectoratul Școlar Județean Brașov s-a implicat în fiecare an în promovarea în rândul elevilor de liceu, cu precădere în rândul celor din clasele terminale, a ofertelor educaționale ale universităților naționale, dar și a celor din Europa.
„Concret, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, însoțiți de colegi din inspectoratul școlar, participă la sesiuni de informare și promovare a ofertelor educaționale universitare în rândul elevilor din toate liceele brașovene. Implicarea angajaților Inspectoratului școlar este foarte importantă, deoarece aceștia sunt singurii în măsură să coreleze aceste oferte cu profilurile unităților școlare liceale, astfel încât promovarea să fie eficientă, fără a irosi resursele în promovări care nu ar rezona cu profilurile sau orientările profesionale ale elevilor.
Nu ascundem faptul că sprijinim activ și uneori părtinitor facultățile din cadrul Universității Transilvania din Brașov, având în vedere trendul ascendent pe piața educațională universitară națională și europeană și performanțele acestei instituții de învățământ superior. Acest demers a avut drept consecință creșterea numărului de absolvenți de liceu brașoveni care se orientează către facultățile universității brașovene”, a explicat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov.
AJOFM Brașov: Programe de consiliere și stagii de practică în marile companii brașovene
Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov spun că instituția le oferă tinerilor cu rezultate deosebite ocazia de a se înscrie în diferite programe de consiliere, evenimente de recrutare, dar și șansa de a participa la diverse stagii de practică în marile companii brașovene.
„În contextul actual al educației, retenția olimpicilor și a elevilor de top reprezintă o preocupare majoră pentru instituțiile de învățământ și pentru Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov, având în vedere impactul lor semnificativ asupra viitorului orașului. În acest sens, colaborarea dintre Inspectoratul Școlar Județean și Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov este esențială pentru implementarea unor măsuri eficiente. Măsurile implementate și propuse de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov sunt următoarele:
Program de consiliere profesională – Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov a inițiat astfel de programe pentru elevi oferindu-le sprijin și îndrumare în alegerea carierei și dezvoltarea abilităților necesare pentru a atinge succesul în domeniile lor de interes.
Stagii de practică și colaborare cu companiile locale – Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov facilitează accesul elevilor talentați la stagii de practică în companii locale, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta competențele practice, de a-și construi rețele profesionale în orașul lor natal.
Promovarea oportunităților locale de carieră prin intermediul sesiunilor de informare și a evenimentelor de recrutare organizate în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean – AJOFM promovează oportunitățile de carieră disponibile în Brașov, evidențiind avantajele de a rămâne și de a contribui la dezvoltarea orașului.
Parteneriate cu universități, centre de cercetare – Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov dezvoltă parteneriate solide cu universitățile și centrele de cercetare din zonă, facilitând transferul cunoștințelor și tehnologiilor între mediul academic și cel economic, oferind astfel oportunități interesante pentru olimpici și elevii de top.
Prin implementarea acestor măsuri și colaborarea strânsă între Inspectoratul Școlar Județean și Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov, Brașovul își consolidează poziția ca un centru de excelență educațională și profesională, atrăgând și reținând talentele locale și contribuind astfel la viitorul său prosper și sustenabil”, a explicat Liliana Dragomir, director executiv al AJOFM Brașov.
Programe de finanțare pentru studenți
Universitatea Transilvania Brașov a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie întreagă de programe de sprijinire a candidaților și studenților, care vin să completeze bursele oferite tradițional de instituția de învățământ superior.
„Cei care astăzi se pregătesc să devină studenți fac parte dintre cei pentru care viața se confundă cu necesitatea de a avea acces la calculator, tabletă sau telefon inteligent, pentru cei care consideră comunicarea asemănătoare cu a face parte dintr-o rețea de socializare, o generație grăbită parcă să trăiască, o generație a celor implicați în proiecte de voluntariat care preferă pentru viitor un loc de muncă bine plătit și pentru care cea mai mare teamă este de a fi lipsiți de conexiunea la internet. Așa încât, evident, așteptările elevilor care aplică pentru a deveni studenți sunt și ele diferite față de cele din urmă cu câțiva ani”, a declarat prof.dr.med. Liliana Rogozea, prorector cu relații publice în cadrul Universitatea Transilvania Brașov.
Dincolo de activitățile pe care reprezentanții universității brașovene le organizează, devenite deja tradiționale, pentru a crește interesul pentru continuarea studiilor, vorbim despre pregătirea pentru Bacalaureat, vizite ale elevilor din licee în facultăți sau vizitele celor din universitate în licee, printre preocupările Universității se numără și dorința ca un număr tot mai mare de absolvenți de liceu să se adreseze instituției și, evident, cât mai mulți dintre aceștia să aibă o bază solidă de pregătire anterioară, din liceu.
„În ultimii ani, Universitatea Transilvania a dezvoltat o serie întreagă de programe de sprijinire a candidaților și studenților, printre acestea enumerăm: premierea șefilor de promoție din liceu care devin studenți ai universității sau susținem financiar elevii performanți pentru a studia la UNITBV. Programul de premiere a șefilor de promoție de liceu, șefi de promoție care vin să devină studenții noștri, a celor care au fost membri ai loturilor olimpice ale României sau a celor care au participat la competiții internaționale sau au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat și care devin studenții noștri, toți aceștia vor primi câte un laptop și dacă au acest drept, conform regulamentului de cazare și funcționare a căminelor studențești, pot primi cazare și o masă gratuită la cantină, pe tot parcursul anului universitar, exceptând vacanțele. Menținerea în anii următori a acestor beneficii este condiționată de obținerea la finalul anului universitar a mediei generale peste 9. Candidații admiși la masterat care au fost șefi de promoție la ciclul de licență vor primi un laptop la începutul anului universitar.”
Cel de-al doilea program, „Universitatea susține performanța”, se adresează elevilor din clasa a XII-a, care îndeplinesc cumulativ condițiile legate de medie, respectiv, media din clasele a IX-a și a XII-a să fie mai mare sau egală cu 8 și care au un venit net mic pe membru de familie stabilit anual înainte de admitere, în acest an fiind vorba despre un venit mai mic de 3.300 de lei brut. Beneficiarii programului, vorbim de maxim trei candidați de la fiecare facultate, vor primi pe durata anului I de studii cazare gratuită în căminul studențesc, masă gratuită la cantina Universității și rechizite în valoare de 400 de lei.
„În perioada 2019-2023, de exemplu, numărul șefilor de promoție care au devenit studenți ai universității noastre au fost de 62, cele mai multe aplicații fiind în 2019 și în 2021. De asemenea, în aceeași perioadă, 39 de absolvenți cu media 10 la Bacalaureat au devenit studenți ai Universității Transilvania, 33 provenind din alte județe și șase fiind din județul Brașov. În această perioadă, peste 5.000 de elevi de liceu cu media peste 9 la Bacalaureat au fost admiși la diverse programe de studii. Totodată, studenții Universității au ocazia de a beneficia de mobilități internaționale, doar în 2022, în cadrul procesului de internaționalizare, numărul instituțiilor partenere fiind de 672, din 84 de țări ale lumii, fiind realizate 363 de mobilități internaționale, dar evident, dacă ne gândim la întreaga perioadă, numărul este mult mai mare. Universitatea sprijină studenții prin proiecte precum «Fii în centru» și «Proiectul meu de diplomă», proiecte care au alocate sume considerabile în fiecare an. Iată doar câteva dintre argumentele pentru care îi invităm pe potențialii candidați să aleagă Universitatea Transilvania și să devină studenți în cadrul programelor de studii oferite de către noi”, a precizat prof. dr. med. Liliana Rogozea, prorector cu relații publice în cadrul Universitatea Transilvania Brașov.
La nivel național, după terminarea liceului, tot mai mulți adolescenți renunță la studii
Datele statistice arată că, din păcate, situația la nivel național nu este tocmai roz. După terminarea liceului, tot mai mulţi adolescenți români renunţă la studii. Ţara noastră înregistrează cel mai mare procent al tinerilor care renunţă la educaţie sau la pregătire profesională dintre ţările membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2023.
România este țara cu cei mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 18- 24 de ani care aleg să nu-și continue studiile, iar dacă anul trecut, media Uniunii Europene a fost de 9,5%, în România procentul înregistrat a fost de 16,6%, țara noastră fiind urmată de Spania, cu 13,7%, Germania, cu 12,8%, şi Ungaria, cu 11,6%.
La polul opus, țările cu cea mai mică rată de părăsire timpurie a sistemului educațional sunt Croația, Grecia, Polonia și Irlanda, unde ponderea este sub 5%.
La nivelul UE, rata tinerilor de 18-24 de ani care au decis să părăsească timpuriu sistemul educațional a scăzut constant în ultimii 10 ani. Totodată, România este statul cu cea mai mic procent al tinerilor de 25-34 de ani care au studii universitare, de doar 23%, față de media europeană de 43%, potrivit datelor Eurostat pe 2023.