La începuturi, piatra era extrasă din pământ și prelucrată de om cu propria-i mână. Se făceau din ea diverse unelte domestice sau arme pentru vânătoare.

Carierele de piatră au existat încă din Egiptul antic. Egiptenii au fost primii care au folosit piatra naturală în construcții, pentru diferite monumente și sculpturi, dar mai ales pentru construcția piramidelor.

 În România, extracția pietrei naturale a început de la jumătatea secolului XIX cu exploatarea în carieră a marmurii de Rușchița, unde multe generații de mineri și-au dedicat viața pentru a scoate la lumină frumusețea deosebită a pietrei naturale. În țara noastră sunt astăzi 6 cariere de piatră, o carieră de marmură(Rușchița), 2 cariere de calcar (Baschioi, Podeni) 2 de travertin(Carpinis, Geoagiu) și o carieră de andezit (Pietroasa).

 Se spune că de la vechile sanctuare dacice și până la încăperile domestice, piatra l-a însoțit mereu pe român și acesta i-a dedicat ani frumoși din viața pentru a-i exploata frumusețea și a o transforma în adevărate opere de artă ce trec și acum testul timpului.

PIATRA NATURALĂ ASTĂZI – MONTAJ OPEN BOOK

Open Book 2

 Astăzi piatra naturală și mai ales produsele din piatră naturală au evoluat atât de mult încât au făcut deja saltul uriaș de la esență la aparență. Și astfel este cel mai căutat material pentru decorarea atât a spațiilor interioare cât și a spațiilor exterioare. Din piatră naturală se fac astăzi, piese unicat de mobilier, placări de pereți, ancadramente, fațade, sisteme de scări, panouri retroiluminate, etc.

 Montajul Open Book sau Carte deschisă este o inovație în placările de lux din piatră naturală.

Este o soluție care poate părea banală, dar în esență ea poate transforma spațiul ambiental într-unul cu adevărat spectaculos. Prin montajul Open Book se păstrează venaturile și se pune în evidență spectacolul creat de natură în piatră naturală. Produsul finit schimbă întreg spațiul, îl face mai elegant, mai mare și poate semăna cu un fluture, aripi de înger sau alte forme fanteziste de o rară frumusețe.

 Open Book este un montaj special prin care două suprafețe de piatră sunt perfect reproduse pe pereți sau podele astfel încât acestea să se oglindească dând impresia unei Cărți deschise.

Se obține prin polișarea a două lastre alăturate sau dacă se face din mai multe plăci, acestea sunt numerotate și montate de la un capăt la celălalt, modelul continuând de la o planșă la alta. 

Pentru maximizarea efectului WOW, la Agricin recomandăm utilizarea acestui tip de montaj pentru piese unicat amenajate în spații largi , săli de evenimente, recepții, hoteluri sau săli de ședințe. De evitat ar fi spațiile cu colțuri sau întrerupte de mobilier.

Produsele realizate în Fabrica Agricin de pe Calea Făgărașului nr. 46 din Ghimbav sunt bazate pe soluții complete și adaptate, cu execuție în cele mai mici detalii prin folosirea unor tehnologii de ultimă oră, aliniate la trendurile mondiale din industrie. Creativitatea se manifestă la cote maxime și imposibilul devine posibil! Orice idee este pusă în valoare, orice idee este personalizată alături de consultanți specializați, iar piatra naturală este transformată în produse desăvârșite de cea mai înaltă calitate.