Dacia Plant este compania braşoveană care a reuşit să demonstreze că sănătatea poate fi susţinută cu plante medicinale.

Compania Dacia Plant se află între primii 5 producători de suplimente alimentare din România şi a primit din partea braşovenilor aprecierea care a adus-o în top 10 cele mai cunoscute firme locale. Secretul succesului? Produsele de calitate şi un management inteligent şi flexibil!

Povestea companiei începe cu poveşti mult mai vechi, legate de tradiţia fitoterapică din ţara noastră şi de un pământ binecuvâtat cu sute de specii de plante. România este ţara cu una dintre cele mai bogate flore medicinale spontane din Europa, unde plantele medicinale au fost mereu apreciate, cercetate şi folosite. Tradiţia de vindecare cu ajutorul plantelor exista încă de pe vremea dacilor. Tradiţia a mers mai departe chiar şi în anii „socialismului ştiinţific”, când România a avut institute puternice de cercetare agricolă, unde existau secţii speciale de studiere a plantelor medicinale. Din păcate, după Revoluţie multe dintre acestea au intrat într-un con de umbră, iar culturile de cercetare au fost în mare parte distruse şi terenurile vândute.

Şi totuşi, în aceste condiţii dificile, în 2002, doi tineri de la Facultatea de Silvicultură şi Industria Lemnului din Braşov, Călin Ianța și Radu Ionescu, au decis să ajute la revitalizarea unei tradiţii fitoterapice româneşti de excepţie. Impulsionaţi de entuziasmul tinereţii, dar şi de poveştile de vindecare cu plante auzite de la bunici, cei doi au hotărât să realizeze pentru început câteva reţete de tincturi. Pentru realizarea acestora au bătut la pas dealurile şi munţii din jurul Braşovului şi au strâns saci peste saci de plante medicinale, pe care i-au folosit în primele lor reţete experimentale.

Au început cu o tinctură

Primul produs realizat de nou înfiinţata companie Dacia Plant a fost tinctura de Brânca Ursului, iar distribuţia sa a fost una timidă, locală, făcută cu ajutorul prietenilor şi a cunoştinţelor. Calitatea de excepţie a primelor tincturi a făcut ca succesul să vină imediat, iar Dacia Plant a înfiinţat prima sa secţie, cea de tincturi. Producţia a luat avânt, s-a stabilizat şi apoi a apărut o nouă provocare, o idee a unui produs destinat detoxifierii. A apărut Detoxicolon care a fost flagship-ul companiei o bună bucată de vreme şi a rămas şi acum unul dintre produsele premium ale companiei, aflat mereu în topul vânzărilor.

De atunci, lucrurile s-au accelerat şi Dacia Plant a crescut rapid într-una dintre cele mai importante companii producătoare de suplimente alimentare din România. În 2010, a deschis fabrica sa de la Bod, cu ajutorul unei investiţii de peste 2.000.000 de euro, o unitate de producţie construită după normele GMP impuse industriei farmaceutice. Practic, pentru a primi această certificare, toate spaţiile de producţie trebuie să fie riguros controlate pentru a elimina praful, umiditatea excesivă şi microorganismele. În fabrica de la Bod se produc astăzi peste 250 de produse împărţite în comprimate, tincturi, siropuri, pulberi şi ceaiuri.

Care este secretul Dacia Plant

Secretul succesului Dacia Plant a stat în câteva principii respectate cu sfinţenie atât de managementul companiei, cât şi de angajaţi. Absolut totul începe de la grija pentru sănătatea oamenilor şi de la dorinţa de a crea suplimente 100% naturale, eficiente şi sigure. Pentru împlinirea acestui deziderat au fost alese întotdeauna cele mai bune şi inovative soluţii. Au fost angajaţi farmacişti, medici, biologi, ingineri, o echipă profesionistă al cărui scop a fost să creeze şi să producă suplimente alimentare de top.

Produse din culturi bio

Şi cum totul începe de la plante, la Bod, în 2011, au fost înfiinţate 4 ha de culturi bio de plante medicinale, culturi în care nu se stropeşte cu nici un fel de substanţă chimică contra insectelor sau buruienilor. Plantele crescute aici sunt neatinse de pesticide şi insecticide şi sunt îngrijite atent de un doctor în ştiinţe horticole.

Tot acolo, Dacia Plant a demarat un proiect unic şi ambiţios pentru orice staţie de cercetare a plantelor medicinale, nemaivorbind de o companie cu interese comerciale: a realizat Colecţia de Plante Medicinale unde sunt aduse, aclimatizate şi cercetate peste 200 de soiuri româneşti de plante medicinale. A fost locul unde s-au salvat specii de plante medicinale aflate pe cale de dispariţie şi au fost puse în circuitul de culturi.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.