Problema infertilităţii este din ce în ce mai acută în zilele noastre, iar numărul cazurile de cupluri care trec pragurile clinicilor de reproducere umană asistată creşte în fiecare an.

Puţini ştiu  că și la Braşov există un centru specializat în acest domeniu. În cei 10 ani de activitate, Vivamed a reușit să aducă bucurie în inima mai multor familii prin cei 150 de copii care au venit pe lume prin fertilizare în vitro sau inseminare artificială. Pacienții Vivamed nu sunt doar brașoveni, ci vin din diferite părți ale țării și chiar de peste graniță.

 

Vivamed și-a început activitatea pe piața medicală în 2003, mai întâi ca o clinică de obstetrică -ginecologie. În 2007, dr. Gabriela Lupu, directorul medical al Vivamed şi fondatoarea centrului, a început demersurile pentru crearea centrului de reproducere umană asistată. Un an mai târziu, după zeci de acreditări, grile de îndeplinit şi 200 de criterii stabilite de Agenţia Naţională de Transplant, specialiştii de la Vivamed au realizat primele fertilizări in vitro. Centrul Vivamed este format din cabinete pentru tratarea şi diagnosticarea infertilităţii de cuplu, laborator de embriologie umană, bancă de ţesuturi umane şi ţesuturi reproductive şi cabinete de obstetrică-ginecologie. Centrul Vivamed dispune de dotări de ultimă oră, hi-tech, care însumează investiţii de sute de mii de euro şi care sunt acreditate de Societatea Europeană de Reproducere Umană Asistată, de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant. Centrul Vivamed nu lucrează sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece statul român nu consideră necesară alocarea unor bugete în vederea investigării și tratării infertilitătii. Centrul de Reproducere Umană Asistată de la Braşov a făcut parte din Programul Naţional de Fertilizare In Vitro finanţat de Ministerul Sănătăţii în perioada 2011 – 2013.

Numărul de infertilități creşte de la an la an în România. Creşte cu o viteză zguduitoare. De ce creşte? Un prim factor sunt condițiile noastre de viață zilnică, care nu se îmbunătățesc, ci dimpotrivă se înrăutățesc: mâncăm greșit, respirăm aer impur, lucrăm în condiții din ce în ce mai stresante și astfel toate aceste aspecte cumulate pot avea repercusiuni nu numai asupra infertilității, ci asupra întregului nostru sistem endocrin. Marea parte a cuplurilor care trec pragul centrului nostru pentru probleme de infertilitate sunt pacienți cu vârste între 35-39 ani, unde șansa de a concepe natural este foarte scăzută, dar raportul este păstrat și în cazul procedurilor de reproducere umană asistată. Trebuie înțeles că infertilitatea este o afecțiune medicală, ce necesită investigații și tratament medical. Abordată din timp, infertilitatea se poate trata, dar lipsa de informare națională face ca pacienții să vină în centru mult prea târziu, cu speranțe și să plece cu mari dezamăgiri, mai ales în situația femeilor cu vârstă mai mare de 40 ani“, a explicat dr. Gabriela Lupu, directorul medical al Vivamed Braşov.

Profilul pacientului infertil

La Vivamed vin pacienţi din toată ţara şi din străinătate, care au probleme în a aduce pe lume un copil pe cale naturală. Cei mai mulţi află despre serviciile clinicii mai degrabă prin internet, decât de la medicii specialişti care constată că au o problemă. „Avem foarte mulţi pacienţi din afara Brașovului. Cei mai mulți vin în centrul nostru accesând informații de pe internet, rețele de socializare, dar și prin recomandări directe ale altor cupluri care s-au tratat la noi. În ultima perioadă am construit punți de legătură cu colegi medici ginecologi, endocrinologi pentru a ajuta cuplurile cât mai mult posibil. O situație îngrijorătoare este că  în ultima perioadă, cuplurile trec pragul centrului nostru sunt oameni tineri, uneori și sub 30 ani, care au job-uri foarte stresante, cărora le alocă prea mult timp, fără a-și mai acorda momente de respiro. Există o categorie de femei care vin către Vivamed pentru a face un copil în calitate de părinte unic. Este vorba despre acele femei de carieră cărora le este greu să găsească un partener şi aleg să apeleze la serviciile unei bănci de donatori de spermă. Există şi posibilitatea conservării popriilor ovocite, iar din aceste ovocite, cu o spermă de donator aleasă de pacientă să-și facă și embrioni. Astfel, viitorul lor este în bancă, ca și un cont bancar “, a completat dr.Gabriela Lupu.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.