O mare parte dintre companiile din România, de la microîntreprinderi la mari corporații, se pregătesc să treacă printr-un extins proces de restructurare a afacerilor în anul viitor, în fața provocărilor crescute legate de taxe și incertitudinile din ce în ce mai mari privind evoluția economică. Aceasta este concluzia unui barometru de opinie realizat de Sierra Quadrant, conform Economedia.ro.
Barometrul privind perspectivele economiei a fost comandat de Frames și dezvoltat de Sierra Quadrant. Potrivit rezultatelor cercetării derulate în perioada 15-26 noiembrie 2023, la care au participat 1067 de antreprenori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din diverse domenii economice, 3 din 5 respondenți (62%) și-au propus ca principal obiectiv pentru 2024 restructurarea și optimizarea operațiunilor financiare.
Motivațiile antreprenorilor pentru această decizie sunt legate, în primul rând, de creșterea taxelor, menționată de 67% dintre aceștia, scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) și creșterea costurilor operaționale (38%).
Majoritatea investitorilor (78%) văd anul 2024 ca fiind dificil din punct de vedere economic, în timp ce doar 13% consideră că va fi un an favorabil pentru afaceri.
Întrebați despre cea mai mare provocare a anului 2024, cei mai mulți respondenți (71%) au indicat inflația și efectele sale, cum ar fi creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor.
Pe lista provocărilor se află și efectele creșterii taxelor, menționate de 59% dintre antreprenori, criza forței de muncă (53%), scăderea puterii de cumpărare a populației (46%), problemele de finanțare inclusiv scăderea creditului furnizor (41%) și creșterea costurilor cu energia, gazele și carburanții (37%).
Alte provocări incluse în sondaj sunt evoluția cursului valutar, menționată de 25% dintre intervievați, și accentuarea blocajului financiar (19%).
Concluziile cercetării indică că anul 2024 se anunță a fi unul plin de incertitudini, iar mulți investitori vor aborda cu prudență planurile de investiții. Creșterea taxelor, inflația persistentă și problemele de vânzări vor determina amânarea multor investiții, până la obținerea unor răspunsuri clare, în special cu privire la politica fiscală a noului guvern rezultat în urma alegerilor.
Analiștii de la Sierra Quadrant aduc însă o veste optimistă în această perioadă de incertitudine, subliniind că managerii au luat măsuri preventive pentru a face față posibilelor probleme, având în vedere că peste 80% dintre firmele din România sunt vulnerabile la probleme financiare semnificative.
Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant, evidențiază că anul 2024 este provocator, dar și plin de oportunități pentru cei pregătiți și curajoși. El subliniază că investitorii care au lichidități, curaj și linii de finanțare pot profita de perioada de creștere economică pentru a intra în afaceri și a atrage cote de piață neașteptate.
Cercetarea a dezvăluit și măsurile pe care managerii intenționează să le adopte în 2024 pentru a-și optimiza activitatea economică. Limitarea cheltuielilor neesențiale pentru core-business (53%), restructurarea portofoliului de servicii/produse (49%) și vânzarea activelor neesențiale pentru business (31%) sunt printre prioritățile investitorilor. Un procent surprinzător de mare (26%) intenționează să mizeze pe digitalizarea afacerilor pentru a reduce costurile operaționale.
Referitor la soluțiile de restructurare financiară în 2024, se remarcă interesul crescut pentru acordul de restructurare și concordatul preventiv. Estimările indică un număr de cel puțin 120.000 de firme cu probleme în 2024, în special în rândul microîntreprinderilor, afectate de creșterea impozitului pe cifra de afaceri.
Ovidiu Neacșu subliniază importanța acordului de restructurare și concordatului preventiv ca soluții pentru firmele aflate în dificultate în 2024. Aceste instrumente oferă perspective de redresare a business-ului fără a afecta relațiile cu partenerii comerciali și oferă creditorilor posibilitatea de a-și recupera creanțele într-o procedură controlată.
Managerii, întrebați despre măsurile pe care le vor lua în 2024, evidențiază limitarea cheltuielilor, restructurarea portofoliului și vânzarea activelor neesențiale. Un procent semnificativ (26%) intenționează să mizeze pe digitalizare pentru a reduce costurile operaționale.
În privința previziunilor pentru revenirea la o creștere economică solidă, 47% dintre investitori estimează că acest lucru se va întâmpla în 2026, în timp ce 32% speră să vadă o îmbunătățire în 2025. Doar 11% cred că va avea loc încă din 2024, în timp ce 10% nu au putut face o estimare clară.
Cercetarea, realizată online pe bază de chestionar, a avut ca respondenți 63% bărbați și 37% femei, cu o vârstă medie de 47 de ani, majoritatea având studii superioare.