„Când vorbim de problemele de mediu din orașul nostru, vorbim de sănătatea brașovenilor”, spune primarul în exercițiu Allen Coliban, și tocmai de aceea un pas important l-a reprezentat închiderea unor mari poluatori. Acestei măsuri i se adaugă o serie de proiecte de mobilitate sau de gestionare a deșeurilor, în curs de implementare.
Brașovul continuă să evolueze în privința mobilității, ecologiei și a sustenabilității propunându-și să devină un model de oraș verde pentru România, care să poată concura cu alte capitale verzi ale Europei.
Primarul în exercițiu Allen Coliban a subliniat faptul că toate „proiectele verzi” aflate în derulare în Brașov sunt importante, fiind implementate cu scopul de a crește calitatea vieții locuitorilor, astfel că, implicit, au nevoie de continuitate. „Când vorbim de problemele de mediu din orașul nostru, vorbim de sănătatea brașovenilor. Nu avem voie să ne jucăm cu așa ceva. Am făcut pașii corecți pentru a rezolva toate problemele de mediu, însă acestea nu sunt de rezolvat într-un mandat; e important să înțelegem cu toții cât de mult înseamnă aerul curat, un parc în apropierea casei, un transport sigur și ecologic și să ne implicăm pentru ca politicile corecte de mediu să continue, să nu fie întrerupte de viziunea îngustă a vreunui conducător vremelnic”, a explicat primarul.
Acesta a exemplificat faptul că închiderea unor mari poluatori, care funcționau în zone locuite din municipiu pe baza unor autorizații din trecut, a fost extrem de importantă pentru sănătatea oamenilor, pe care nu îi prea îi ascultase nimeni cu ani în urmă. Îmbunătățirea transportului public, care tinde să fie 100% ecologic, abonamentele lunare cele mai ieftine din țară și extinderea transportului școlar contribuie și acestea la reducerea poluării în oraș, tocmai pentru că oamenii aleg, într-o măsură tot mai mare, să-și lase mașinile acasă și să circule cu autobuzele, atât la deplasările în municipiu, cât și în zona metropolitană, după cum a mai punctat Allen Coliban.

Avem nevoie de parcuri și de piste sigure pentru ciclism
„Parcurile, spațiile verzi și arborii urbani ne dau o stare de bine și constituie un motiv să ieșim din case, să socializăm sau să facem activități sportive, indiferent de vârstă sau condiție fizică. În zilele caniculare, fac orașul mai plăcut și aerul mai respirabil. Parcul fotovoltaic e important, la rândul său, pentru că va genera energie verde și ieftină pentru instituțiile și serviciile din subordinea primăriei, iar banii economisiți pot fi folosiți pentru alte proiecte importante ale Brașovului”, a adăugat primarul Brașovului.
Acesta este conștient și de faptul că avem nevoie de piste de biciclete sigure, dar este de părere că nu s-a lucrat profesionist până acum, unele proiecte fiind întocmite „pe genunchi” și rezultând doar niște „desene” pe carosabil, nesigure pentru cicliști. „Avem acum un masterplan velo prin care Brașovul își propune să aibă 80 de kilometri de piste de biciclete sigure și plăcute, cu trasee coerente, acoperind aproape toate zonele orașului”, a menționat edilul.
Un alt proiect verde derulat în mandatul lui Allen Coliban a fost cel de gestionare și management al deșeurilor. „Vom avea platforme pentru colectarea selectivă a gunoiului în tot orașul (74 sunt deja în funcțiune, plus 368 pentru care a fost obținută finanțarea prin PNRR), iar Forumul Orașelor Verzi și PETrică și-au îndeplinit rolul de educare a populației pentru reciclare”, a punctat Allen Coliban.
Zone care pot fi transformate în spații verzi
Cel mai important proiect verde pentru Brașov la acest moment, în opinia lui Allen Coliban, ar fi amenajarea unui parc în locul fostelor platforme Lemexim – IUS – Lubrifin, respectiv o oază de verdeață în mijlocul unei zone de blocuri. „Am făcut toate demersurile pentru ca acest proiect să devină realitate și doar un vot favorabil în Consiliul Local împiedică acest lucru”, a spus primarul.
Acesta a adăugat faptul că în ciuda dării în folosință a două parcuri în ultimii patru ani, Brașovul e departe de ținta de 50 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor, cât recomandă Comisia Europeană. „Aici e important de știut că Muntele Tâmpa nu e inclus în calcul, din motive obiective. Am realizat strategia de înverzire a Brașovului, în care identificăm zonele pe care le putem transforma în spații verzi și parcuri, și e important să fie implementată în continuare. De ce? Pentru că investind în spații verzi și în mediu, la modul general, investim în sănătatea oamenilor și în starea lor de bine”, a punctat primarul Brașovului.
Nu există soluții „magice” pentru înverzire
Brașovul a făcut progrese importante în ultimii patru ani la toate capitolele de mediu. Pe lângă câteva măsuri cu rezultate imediate, cum a fost închiderea poluatorilor care funcționau în zone rezidențiale, municipalitatea a investit și în creșterea flotei de autobuze prietenoase cu mediul, în surse de energie cât mai curate și în colectare selectivă, după cum a precizat primarul. „Avem proiecte pe toate componentele de mediu, putem face din Brașov o adevărată capitală verde a României, dar trebuie continuat în aceeași direcție. Problemele de mediu nu se corectează în patru ani sau într-un mandat, nu există soluții magice. E nevoie ca politicile de mediu să fie continuate, indiferent de numele conducătorilor vremelnici. Avem proiecte și strategii care ar trebui să dea rezultate în 10 ani sau chiar în 20 de ani, de aici și nevoia de continuitate”, a mai enumerat Allen Coliban.
Acesta a adăugat faptul că noul Plan Urbanistic General, aflat în elaborare, trebuie să conțină condiții stricte privind zonele verzi, în noile proiecte imobiliare. „De asemenea, trebuie urmată strategia de infrastructură verde, realizată împreună cu specialiști, care definește politicile publice, regulamentele necesare, programele și proiectele pe care municipalitatea trebuie să le implementeze în următorii 20 de ani. Nu în ultimul rând, un capitol unde am fi vrut să facem mai mult este crearea pistelor de biciclete. Important este să le facem cum trebuie, sigure și plăcute, să constituie rețele coerente și să lege toate zonele Brașovului”, a mai spus edilul.
Astfel, Brașovul trebuie să continue să investească în proiectele care îl transformă într-un oraș sustenabil, prietenos cu mediul.

Avem strategii, dar este important să le și implementăm
Totodată, este pentru al doilea an consecutiv în care Brașovul a fost selectat în competiția „Capitală Verde Europeană”, fiind singurul din România care a ajuns la acest nivel în ultimii ani. Acest titlu se acordă în fiecare an unui oraș lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi. Scopul acestei inițiative este de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor.
„După cum spuneam și anul trecut, avem mult de lucru, dar deja avem rezultate concrete, astfel încât am reușit să trecem de prima etapă de selecție, în compania unor orașe importante din Europa, ceea ce ne onorează. Această competiție nu este atât lupta pentru un titlu, ci un drum pe care ne-am propus să îl parcurgem în cel mai scurt timp, astfel încât orașul nostru să aibă o calitate crescută a vieții și să fie un deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi, un oraș cu adevărat verde, prietenos cu mediul, atent la valorosul patrimoniu natural. Am făcut o serie de progrese și avem strategii pentru fiecare componentă de mediu, realizate împreună cu specialiști. Când am venit în primărie, în 2020, Brașovul era în top trei orașe cu probleme de calitatea aerului, iar prin măsurile luate, azi suntem în top 10 național în ceea ce privește calitatea aerului. Modul în care depunem și colectăm deșeurile s-a schimbat și continuă să se schimbe în bine. În ceea ce privește transportul public, ne apropiem de ținta de 100% transport prietenos cu mediul. Am dat în folosință două parcuri, La Iepure și în cartierul Astra, dar avem nevoie de mai multe parcuri și spații verzi în oraș. Avem strategii, dar este important ca ele să fie acum implementate. Avem proiecte și este foarte important ca ele să fie continuate. Evident că titlul de Capitală Verde Europeană ne-ar fi bucurat și onorat, la fel și includerea printre orașele finaliste. Cum una dintre principalele mize ale competiției o constituie componenta de multiplicare a bunelor practici, continuăm să învățăm de la orașele cu un parcurs mai lung în direcția protejării mediului”, a conchis Allen Coliban.