Dinamica locuirii prin refuncționalizarea spațiului de interior în funcție de necesitățile locatarului trebuie să reprezinte un standard al oricărui proiect de locuințe.
Lângă noul sediu al filarmonicii brașovene se construiește un bloc executat după toate standardele europene de siguranță și funționalitate și proiectat după un concept unic în Brașov. Antreprenorul care a dat viață proiectului Arte by HVA, ne-a destăinuit că misiunea este de a crea un nou concept, unic, profund uman, care redefineste si imbogateste viata oamenilor, a prietenilor, familiei, a marii familii formata din cei care înțeleg și știu să aprecieze creativitatea și lucrurile de valoare.
„La început, a fost doar un fel de vis, o conversație, o idee utopică: cum am putea să ne ajutăm prietenii să le îmbunătățim calitatea locuințelor în care trăiesc, cum putem să îi ajutăm să evite diverse greșeli, cum am putea să găsim un mai bun sistem să își construiască propria viață, propiul cămin. În felul acesta a apărut conceptul Arte by HVA. Când discutăm despre conceptul Arte by HVA nu discutăm doar despre arhitectura clădirii – metal, beton, sticla, lemn, ci despre ce este esențial la o locuire, despre ce chiar avem nevoie, de a oferi mai mult suflet, spirit, viață, căldură, iubire în locul în care trăim zi de zi”, ne-a dezvăluit arhitectul Laviniu Vulcan.
Amplasarea terenului contează foarte mult
Când alegi o casă, care se dovedeste a fi una din cele mai mari investiții în viața unei persoane, îți asumi o mulțime de riscuri: este locația ideala, se vor construi alte construcții în proximitatea acesteia, are suprafață suficientă, are o arhitectura corectă, este bine executata, conform standardelor. „Este și motivul pentru care, deși am căutat mult, am ales să achiziționăm un teren central, la limita de protecție a orașului vechi, pentru a ne asigura că nu se mai construiesc alte clădiri în față. Trebuie spus aici că o mare parte din decizia de a achiziționa un apartament ține și de peisajul de la fereastra apartamentului și îmi pare incorect sa vinzi cuiva o locuință de acest fel, fără să o informezi despre posibilitatile viitoare de construire în zonă sau chiar să construiești tot tu în fața acestuia”, a subliniat Laviniu.
Cumperi suprafața dorită și alegi tipul de împărțire a apartamentului care te definește
După găsirea terenului ideal, arhitectii de la HVA au acordat o mare atenție planurilor funcționale.
„Acestea trebuie să fie foarte ergonomice, să țină cont de toate necesitățile de depozitare, foarte actuale, moderne, umane. Dar un plan care se potrivește cerințelor funcționale de astăzi este posibil să nu se mai potrivească peste 5, 10 sau 15 ani. De aceea am gândit împreună cu inginerii noștri o structură cu pereți perimetrali din beton, interiorul apartamentelor rămânând ca o coală imaculata, liber spre a se putea refuncționaliza fără limite de-a lungul locuirii aici, astfel reușind să corespundă criteriilor și necesităților mereu noi ce apar in viața unei familii. Mai mult, pentru fiecare apartament achiziționat, le oferim clienților noștri variante de împărțire a spațiului interior de la open space la 2, 3 sau 4 camere, astfel acestia având deja planurile pentru modificările ce pot interveni în amenajare. În acest fel, un spațiu de 70 mp sau 90 mp poate să fie amenajat open space, 2 sau 3 camere, iar unul de 125 de la open space la 4 camere sau chiar două apartamente separate”, ne-a explicat Laviuniu Vulcan conceptul primului ansamblu rezidențial de la poalele Tâmpei.
Zona artelor
Numele de „ARTE by HVA” vine de la zona în care se construiește – o zonă în care concertează Filarmonica Brașov, la intrare în Centrul Vechi al Brașovului, o zonă care expiră artă și cultură, în timp ce partea de „by HVA” face referire la garanția calității proiectelor pe care le-a făcut ca și arhitect. „Pentru mine “by HVA” reprezintă o promisiune, mai mult o obligație de a proiecta și executa acest imobil la standardele ce ne-au consacrat în ultimii 15 ani de proiectare”, a punctat Laviniu Vulcan, asociat partener la firma de arhitectură HVA.
Livingul de la parterul blocului
„În cazul actului de a locui, linia dintre artă și necesitate nu ar trebui să fie niciodată clară. A trăi frumos a devenit o obligație”. Este una dintre frazele care a condus la realizarea ansamblului rezidențial. Îi spunem ansamblu pentru că nu este un simplu bloc – el va include și o grădină privată, cu amenajare peisageră și iluminare arhitecturală, un loc de joacă, un pasaj-galerie, ce leagă intrarea principală de grădină, recepţie, sală de fitness, un living comun la parterul blocului (dotat cu bibliotecă, şemineu, canapele, masă 12-18 persoane, fotolii pentru lectură) unde cei care locuiesc în bloc își pot organiza diverse evenimente, o terasă cu acces la grădină (balansoar, canapele, încălzitor uv). La parter vor fi amenajate două spații comerciale.
Trei tipuri de design interior
Arhitecții de la HVA au gândit și trei tipuri de design interior pe care să îl prezinte clienților – minimal, clasic și natural.
„Minimal este adresat oamenilor foarte ocupati care petrec foarte mult timp la lucru, iar când vin acasă vor să se relaxeze. Sunt suprafețe lejere, albe, deschise, care îți oferă posibilitatea de a te relaxa și de a te simți intim.
Clasic, este un spațiu eclectic, misterios, șarmant cu materiale sofisticate, piele naturală, esențe închise de lemn, dând o linie generală de lux. Este specifică celor care călătoresc mult, care achiziționează diverse articole de amenajare din călătoriile lor care apreciază mobila clasică, dar vor să locuiască într-o amenajare contemporană și modernă.
Natural înseamnă mult mai luminos, fresh, se refera la culori pastel, de pământ, natura, la lemn, la piele, la nuanțe calde. Finalitatea este dată de stabilirea unui stil clar de decorare, cu soluții de amenajare personalizate care maximizează potențialul stilului de viață ales”, explică Laviniu.