În momentul în care ne gândim la artă, primele domenii care ne vin în minte sunt pictura, sculptura sau desenul. Puțini se duc cu gândul la cele mai străvechi meserii sau meșteșuguri. Pentru o tânără din Brașov care iubește să creeze haine, croitoria este o adevărată artă.
Autor: Bianca IVAȘCU
Beti Piscureanu s-a mutat din București în orașul de la poalele Tâmpei în urmă cu 6 ani, iar de atunci transformă țesăturile cu imprimeuri fabuloase în haine care au croiuri lejere și feminine realizate în serie mică.
„În 2016, am început singură să învăț să cos, să croiesc, să fac tipare urmărind diverse tutoriale de pe internet. Îmi amintesc că îmi cumpăram niște catastrofe de țesături din care, de fapt, nu puteam face haine, până să învăț care sunt materialele de calitate. Mi-am permis însă să greșesc de multe ori. M-am înscris și la câteva cursuri, însă singură, lucrând, am învățat cel mai mult. Pentru mine, partea aceasta de lucru cu mâinile este terapeutică. Când lucrez, sunt concentrată, sunt doar eu cu mine aici, în atelier”, ne mărturisește Beti.
Rochia de mireasă, prima haină pe care a realizat-o
Prima haină bună de purtat pe care a făcut-o a fost chiar rochia sa de mireasă, provocare despre care Beti spune că a fost dusă la bun sfârșit „dintr-un bâzdâc personal”.
„Nu am vrut o nuntă cu fast, îmi doream ceva simplu și nu reușeam să găsesc în magazine vreun model care să îmi placă sau care să mă avantajeze. Puteam să îmi fac rochia la comandă, însă pentru că începusem să învăț să croiesc, m-am gândit că pot să o realizez singură. A fost o provocare. Inițial, am cumpărat materiale care nu erau potrivite pentru o rochie de mireasă. Nici culoarea și nici textura nu erau ceea ce-mi doream, dar în final am reușit să realizez rochia perfectă pentru mine”, spune Beti.
Apoi, tânăra a început să facă haine pentru prietenele ei și copiii lor, iar, ușor-ușor, s-a extins paleta de oameni care au apelat și apelează în continuare la talentul acesteia în arta croitoriei.
„Produc serii mici, nu lucrez la comandă. Creez haine și pe măsuri personalizate, însă modele sunt cele din colecție. Fustele și eșarfele sunt cele mai căutate produse, iar clientele aleg să le achiziționeze atât pentru ele, cât și pentru prietenele lor. Eu le pregătesc vouchere, iar ele își aleg modelul și mărimea potrivită. Printre picături, în funcție de sezon, mai fac o linie de hanorace, bluze și rochii. Mă bucur că întotdeauna clienții revin și sunt nerăbdători să lansez modele noi”, afirmă Beti.
Imprimeurile inedite, amprenta Rosebonbon
Rosebonbon a apărut în 2017, când Beti a fost sigură de faptul că poate oferi un produs bine finisat și realizat din materiale de calitate.
„Numele atelierului a apărut, pur și simplu, spontan, de la expresia <<rozbombon în picățele>>. Am ales să îl scriu în franceză, pentru că țintesc si clientela din afara României. A fost instinctual, nu aveam experiență de marketing. Tot cu ajutorul internetului, am învățat ce înseamnă promovarea. Momentan un magazin online este în lucru și va fi lansat în acest an. Persoanele interesate mă pot găsi pe Facebook și pe Instagram, iar produsele mele sunt livrate oriunde în țară și în afara României”, susține Beti.
Produsele create de Beti se diferențiază de cele disponibile în lanțurile marilor magazine tocmai datorită imprimeurilor inedite, dar și a calității acestora.
„Întotdeauna, am căutat imprimeuri cât mai diferite, ce pot fi florale, abstracte, geometrice. Acestea sunt cel mai greu de găsit, întrucât, de cele mai multe ori, dau peste imprimeuri demodate, care nu sunt potrivite pentru ceea ce îmi doresc eu să creez. Hainele pe care le croiesc sunt feminine, lejere și te duc cu gândul un pic în zona anilor ’40-’60. Cel puțin așa vreau să mă recunoască lumea și cred că este un lucru care-mi reușește”, spune Beti.
Nimic nu se pierde, totul se „croiește”
Aceasta oferă o atenție deosebită și aspectelor care țin de sustenabilitate. Astfel, țesătura care rămâne după croirea unui produs vestimentar este transformată în borsetă, traistă, prinzătoare pentru păr și alte obiecte textile.
„Am fost întotdeauna interesată să produc cât mai puține deșeuri. În funcție de tipul de țesătură și dimensiunea acesteia, aleg ce anume să realizez. De exemplu, ultima oară am cusut multe resturi textile și am reușit să fac pături căptușite, pe care le-am donat unui adapost de animale”, afirmă Beti.
Întrucât își dorește să consume responsabil și cât mai sustenabil resursele pe care le are, Beti colaborează cu Croitoria de Cafea din Brașov, aceasta oferindu-le o nouă viață sacilor de iută în care este transportată cafeaua verde.
„Uneori, sunt imprimați colorat și au texte interesante sau au sigla producătorului de cafea, de exemplu. Din sacii respectivi fac traiste care sunt mai apoi vândute în cafenelele lor”, încheie Beti.