Este mânată în munca ei de verbul „a face”. Nu-i place să vorbească foarte mult despre ea, ci despre ceea ce reușete să realizele zi de zi împreună cu echipa ei de la Bistro de l’Arte. Eleganța, educarea bunului gust și combinația între gastronomie și cultură sunt așii din mâneca antreprenoarei când vine vorba de conducerea bistro-ului său.

Bistro de l’Arte este unul dintre cele mai căutate locuri din oraș, mai ales de către turiștii străini. Atmosfera caldă, boemă, locul ideal pentru cei care iubesc arta, mai ales că au loc aici concerte de muzică live, pot fi expuse lucrări de artă și se pot juca piese de teatru. Tot artă fac și bucătarii bistroului, care le smulg zâmbete clienților după ce gustă din preparatele de aici. Totul este făcut ca la carte și nimic nu este lăsat la voia îmtâmplării. Și acest lucru se datorează Oanei Coantă, care nu face niciodată rabat de calitate și se străduiește să aleagă cele mai bune produse din surse locale pe care să le folosească în bucătăria bistroului. „Mici producători au fluctuaţii în calitate şi asta poate crea dificultăţi. Dar eu niciodata nu am jucat pe teren stabil, deci nu mă deranjează să mă aflu faţă în faţă cu o provocare. Ce cred este că noi suntem o generaţie care trebuie să se sacrifice ca să putem merge mai departe. De exemplu, eu cumpăr ouă mai scumpe, de la o fermă locală. Vara sunt mai mari, iarna mai mici, când se schimbă hrana gainilor albuşul devine mai fluid. Dar prefer să fac un efort financiar, să mă adaptez acestor inconstanţe ca să pot sustine mai departe ferma aia. Numai aşa pot ei supravieţui iar eu o să pot mânca oua de la ei şi peste 10 ani. Dacă eşti leneş, zgârciţ şi cârcotaş îţi meriţi ouăle alea triste de la fermele-baterie”, crede Oana Coantă.

Educarea pieței de profil

În ultimii 16 ani, Bistro de I’Arte a dat tonul în piață privind bunul gust. Clienții care vin o dată aici, au aceleași așteptări și la alte cârciumi din oraș. Oana Contă face portretul clientului de bistro. „Este un client educabil, curios şi cu aşteptări. L-am învăţat ‘cu binele’, cum spun chiar ei. Am creat obiceiuri, gusturi şi ritmuri pe care acum le aşteaptă şi le caută şi în alte părţi. Asta este o metodă subtila de educaţie. Nu mă duc niciodată prin alte cârciumi şi mă apuc să îi hărţuiesc cu cereri. Dar îmi educ clienţii la bistro, astfel încât ei singuri se duc să ceară schimbări. Merge brici”, mărturisește Oana.

Mâncare cu legume din propria seră

Și pentru că s-a săturat să folosescă legume din import, Oana a investit de curând într-o seră proprie, în care să cultive verdețuri și legume necesare bucătăriei bistroului. Așteaptă cu nerăbdare primul fir de ceapă și regretă că nu i-a venit ideea să facă acest lucru mai devreme. „Mă agăţ foarte mult de ceea ce este la îndemână, chiar daca iarna, de exemplu, trebuie să fiu puţin mai creativă. Citesc destul de mult, ma uit în jur – mai ales în bucătaria locală, adaptez. S-a dovedit că bucătaria de bistro ar trebui să fie una simplă şi bună, cu gusturi cunoscute puse alături de ceva nou – piure de cartofi cu vanilie, de exemplu”, mai spune Oana. Oana Coantă s-a perfecționat în domeniul „bucătăritului” și învață în fiecare zi ceva nou. În acest moment, lecturile ei sunt orientate către chimia alimentara și tehnici de gătit. Conduce o echipă de oameni frumoși, iar toleranța este cuvântul care caractezizează stilul ei de leader. „Unii sunt mai iuţi – alţii mai înceţi, unii mai expansivi – alţi introvertiţi, unii mai grași – altii mai slabi. Dacă trecem dincolo de aceste detalii şi reuşim să privim omul așa cum este el, vom putea colabora bine. Pun mereu accentul pe modul de comunicare între noi, deşi chiar si eu am derapaje. În genul acesta de muncă suntem supuşi mereu presiunii, suntem contratimp şi o scânteie duce mai mereu la o explozie”.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.