Andreea Ciucu @ Handle it Designs
Amenajarea unui spațiu devine un puzzle cu piese de tip funcționalitate, dorințe, estetică și buget. Fiecare proiect are în spate o poveste, ce combinată cu rolul de a ușura și îmbunătăți viața celor care vor ocupa acel spațiu, la care dacă adăugăm și o notă de frumos, obținem „acasă”.
„Sunt Andreea și super puterea mea este de a transforma o proprietate într-un spațiu funcțional, cu note estetice.”
După absolvirea Facultății de Design de Mobilier și Ingineria Lemnului din Brașov, am lucrat ca proiectant de mobilier, profesie ce mi-a provocat gândirea tehnică în fel și chip: de la feronerie la materiale uzuale din care se realizează mobilierul și sisteme de îmbinare. În această perioadă m-am lovit de multe situații în care cerințele erau nerealizabile tehnic sau implicau costuri exagerate, iar dezamăgirea clienților m-a determinat să îmi doresc mai mult. Primele proiecte au fost ale celor apropiați, unde am primit sprijin și oportunitatea de a-mi testa gândirea și de a-mi pune ideile în practică, apoi am demarat oficial, cu acte în regulă, un mic business, dar cu cea mai mare inimă posibilă.
Fiecare entitate ce activează în acest domeniu își formează un stil, o caracteristică ce îl diferențiază pe piață, ca o semnătură. Stilul pe care l-am dezvoltat, după experiența personală, pot spune că este funcționalitatea. Armonia dintre tehnic și estetic.
În general, locuințele din clădirile vechi aveau o logică ce nu mai este de actualitate. Construcțiile noi sunt gândite, în principal, cost-effective, iar spațiile rezultate vin cu o propunere generală de amenajare, care de cele mai multe ori nu este suficientă pentru viața de zi cu zi a utilizatorilor. Ambele variante au nevoie de mediere între nevoi și prezent. Acest mediator este designerul de interior.
Direcția în amenajare: spațiu personal sau airbnb?
Prima informație ce dictează modul de amenajare a locuinței este destinația acesteia: regim airbnb sau locuință personală. Cele două destinații reclamă moduri total diferite de abordare. Prima necesită o abordare de tip business, ce implică o recuperare a investiției într-o anumită perioadă, cu un spațiu amenajat care să aducă cu sine un grad de ocupare cât mai aproape de 100%, iar cealaltă implică o analiză și o adaptare la nevoile zilnice ale locuitorilor, astfel că abordarea modului de amenajare este mult mai personală.
Scenariul ideal este de a avea un concept de amenajare interioară înainte de a demara lucrările pe partea de instalații și circuite electrice.
Dacă este solicitată amenajarea interioară într-un spațiu deja finisat, avem două variante de a aborda lucrurile: fie construim pe ce este deja existent, fie îmbunătățim. Varianta o alegem în funcție de bugetul clienților și disponibilitatea lor de „a tolera” un șantier.
Ce dorințe și nevoi îndeplinește mobilierul?
Până aici, totul este simplu și clar: spargem sau nu prin casă. De aici se activează „super puterea” la cote maxime: funcționalitatea spațiului. Ținând cont că piesele de mobilier sunt cele care duc greul într-o locuință, începem cu acestea. Pentru această etapă, discuția inițială cu clientul este foarte importantă: ce nevoi și dorințe trebuie să bifeze mobilierul (depozitare, lucrul remote, adunări cu prietenii la un rummy, prezența unui animal de casă, bucătărie gândită pentru pasionați de gătit, zone de display etc.). Pe baza acestor detalii „începe dansul” cu corpurile de mobilier prin proiectul 3D.
Prin amplasarea corpurilor de mobilier determinăm circulația într-o locuință, delimităm zone, ascundem fire și cabluri, aducem prizele la îndemână, dăm senzația de placare, organizăm obiectele personale ale utilizatorilor, aducem claritate.
Expertiza tehnică preia frâiele și obținem o propunere realistă, realizabilă. Cu feroneria adecvată, cu soluții viabile și folosirea materialelor la potențialul lor maxim, rezultatul final va fi exemplificat în prezentarea făcută clientului.
În momentul în care avem varianta finală a amplasării mobilierului, creativitatea își intră în rol. Accentele au o funcție importantă.Creearea punctelor de focus ajută la descoperirea spațiului treptat, ca o cărare vizuală.
Este momentul când detaliile fac diferența. O pernă decorativă într-o anumită culoare, un tapet, un fotoliu, un abajur, un tablou sau rame foto, culorile din covor, plantele întregesc tot ansamblul.
De la perdele și draperii, până la corpurile de iluminat, firul poveștii trebuie „să curgă”. Echilibrul pe care îl urmărim în amenajare se va transpune în starea de spirit ce se va simți în viața de zi cu zi a celor ce locuiesc în spațiul respectiv.
„Dosarul tehnic” – esențial în procesul de amenajare
Pentru a furniza uneltele necesare astfel ca propunerea de amenajare să fie conformă, dosarul tehnic livrat către furnizori și clienți este necesar să fie clar, informațiile tehnice furnizate fiind esențiale. Astfel, obținerea unor oferte de preț rapide și fără surprize devine realizabilă.
Acest dosar tehnic este important din mai multe perspective: cea a clientului, care poate urmări întreaga listă de produse propuse, și cea a furnizorului, care primește informații corecte, clare, informații pe care în mod normal le-ar obține în urma a unor discuții îndelungate. Reprezintă o dovadă de respect față de ambele părți implicate în procesul de amenajare.
Estetic sau funcțional?
Deși estetica și funcționalitatea pot părea uneori ca fiind obiective contradictorii, ele pot fi integrate într-o manieră armonioasă pentru a crea spații care nu doar arată bine, dar sunt și funcționale. Un design de succes nu este doar despre aspectul plăcut, ci și despre facilitarea activităților zilnice și îmbunătățirea calității vieții utilizatorilor.
Prin abordarea unei perspective integrate în amenajarea spațiilor, designerii de interior pot să creeze medii care să fie atât frumoase, prietenoase, cât și funcționale. O astfel de abordare reprezintă adevărata artă a designului de interior, în care estetica și funcționalitatea se îmbină pentru a avea la final spații care să ne încânte, dar care ne satisfac și nevoile practice.