În perioada 19-26 iunie, Brașovul va găzdui cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră și Arte vibrate!festival

Nu plecați din Brașov în perioada 19-26 iunie! Muzicieni consacrați pe marile scene ale Europei vă promit opt zile în care veți simți vibrația muzicii de înaltă ținută, într-o nouă poveste „vibrate!festival”.

Festival pentru cei sofisticați, dar și pentru entuziaști deopotrivă, vibrate!festival – o sărbătoare a muzicii clasice și a artelor – promovează totodată patrimoniul arhitectural al orașului, concertele având loc în spații alternative, neconvenționale, din centrul vechi al Brașovului. Un festival creat de tineri, cu invitați tineri – media de vârstă a artiștilor este cuprinsă între 30 și 35 de ani, „vibrate!festival!” se adresează în special liceenilor și tinerilor, dar și publicului iubitor de săli de concerte. O notă aparte a evenimentului este atenția pentru persoanele cu dizabilități, care vor avea ocazia să asculte muzica sufletului și totodată să ia parte activ la ateliere creative, susținute de artiștii invitați.

Spectacole de muzică clasică în spații atipice

Mesajul „vibrate!festival” este unul îndrăzneț și foarte clar: muzica clasică este accesibilă oricui și se poate cânta în multe alte spații decât cele obișnuite. Tocmai de aceea, publicul este invitat, în cele opt zile, la concerte în locuri precum Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Sinagogă, Colegiul Național Andrei Șaguna, Bastionul Țesătorilor. Ba chiar vă veți putea bucura de vibrația muzicii și la Ceainăria Tipografia sau în noua sală Kruhnen Musik Halle a Clubului Rockstadt. Nu vor lipsi însă, nici spațiile clasice, precum Sala Patria.

Deschiderea festivalului va avea loc la Aula Universității „Transilvania”, pe 19 iunie, unde studenții sunt principalii invitați, iar intrarea este gratuită. Vor fi concerte dedicate exclusiv liceenilor,  în vechea Sală Festivă a Colegiului „Andrei Șaguna”. În plus, înainte şi după unele concerte, între invitaţi şi muzicieni va exista un dialog prin care artiştii vor putea să evoce experienţa lor muzicală şi umană. Concertul de închidere va avea loc în fermecătorul Bastion al Țesătorilor, duminică, 26 iunie.

Vibrate festival (4)

Artiști cu un bogat palmares european

Concret, ediția a II-a a evenimentului vă propune 21 de evenimente muzicale și artistice: concerte de muzică clasică și cross-over, expoziții, ateliere, performance, masterclass-uri – un model de tratare modernă a artelor. 13 muzicieni premiați internațional, absolvenți ai unor academii muzicale de tradiție din Europa, venind din Marea Britanie, Spania, Germania, Italia, Olanda, Ucraina, Elveția şi România, vor urca pe scenă, în cele opt zile. 7 dintre artiștii invitați sunt absolvenţi ai Academiei Regale de Muzică din Londra. Trei dintre ei sunt câştigători ai Concursului George Enescu: compozitorul și violonistul Vlad Maistorovici, directorul  festivalului, pianista Diana Ionescu, directorul artistic, și violonistul Valeriy Sokolov (Ucraina/Germania). La Brașov o veți putea vedea și pe Dana Zemtsov (violă), declarată „Tânărul Artist al Anului” în Olanda sau pe pianiastul Antoine Francoise (Elveția), câștigător al prestigiosului premiu Tagore Gold Medal.  În festival, vor mai performa și Francesco Sica (Germania), Pau Codina (Spania), Shiry Rashkovsky (UK), Colin Alexander(UK), Harry Cameron Penny(UK), Robin Green(UK). Spectacole vor oferi cvartetul londonez, Mercury Quartet, cu un concert Queen Classics, printre altele,  și Francoise – Green Piano Duo, cu un concert pentru pian la patru mâini.

Leontina Văduva, 30 de ani de carieră la Brașov

În fiecare an, la vibrate!festival va exista și o seară speciaIă. Anul trecut au fost invitați copiii de la Cantus Mundi. Anul acesta invitată este soprana Leontina Văduva, una dintre cele mai iubite cântărețe de operă, cu un bogat palmares internațional, care va oferi o seară de excepție într-unul din locurile emblemă pentru Brașov – Biserica Neagră, în 25 iunie. Artista, care a cunoscut fastul de la Metropolitan, strălucirea Operei Garnier din Paris și celebritatea Scalei din Milano, își va aniversa la Brașov trei decenii de carieră.

Sinestezia din Piața Enescu

Ediția 2016 a Festivalului continuă întâlnirile dintre arte începute anul trecut sub denumirea „Sinestezia”. În Piaţa Enescu vor avea loc expoziţii, ateliere de Terapie prin Artă, seri de performance, la care sunt invitați elevi, copii de la centrele de plasament și iubitorii de arte. În centrul Pieței Enescu va fi amplasată pe toată durata festivalului “pianina vibrate!”, la care vor avea loc mici concerte, iar trecătorii vor fi invitați sa învețe să cânte.

La toate concertele Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte – Vibrate!festival, elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, împreună cu însoţitorii lor, vor avea intrarea gratuită.

Vibrate festival (2)

„vibrate!festival” ediția 2015, în cifre, a însemnat un public de peste 5.000 de participanți la concerte si evenimentele din Piața Enescu, 8 zile de festival, 15 muzicieni cu un bogat palmares european, 3 expoziții de grafică pictură, 2 ateliere dedicate copiilor cu dizabilități, 3 seri de „performance” ale Depoului de Artă Urbană.