În câteva zile începe One World România la Braşov, singurul festivalul de film documentar şi drepturile omului în România. În perioada 13-15 mai vom putea vedea 7 filme documentare de excepţie ce tratează probleme acute ale Europei şi Orientului Apropiat – criza refugiaţilor, in/justiţia şi violenţa domestică.
Un loc important în cadrul festivalului îl au refugiaţii, care au marcat ultimul an. În încercarea lor de a scăpa de război şi sărăcie, sute de mii de refugiaţi au ajuns la graniţele Europei. Majoritatea vin din Siria, Irak şi Afganistan şi speră să ajungă în ţările vestice.
„Traseul refugiaţilor” este o expoziţie de fotografie inedită care îşi deschide graniţele la Braşov marţi, 10 mai. Expoziţia documentează întreaga rută europeană a emigranţilor de toamna trecută. Fotografii Thomas Câmpean, Andrei Pungovschi și Mircea Reștea sunt printre puţinii care au surprins întregul traseu al refugiaţilor din Grecia, prin Macedonia, Serbia, Ungaria, Croaţia, Austria şi până în Germania. Ei au surprins momente cheie pline de umanitate, sau lipsa acesteia: ajutor din partea anumitor țări ca Germania, sau sârmă ghimpată, garduri şi gaze lacrimogene din partea altor ţări europene.
Madalina Roşca şi Paul Arne Wagner, curatorii expoziţiei vor fi prezenţi la vernisaj. Acesta va avea loc marţi, 10 mai, la ora 17:00, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, pe Bulevardul Eroilor nr. 29.
Tot pe această temă este şi filmul de deschidere al festivalului: „Lampedusa în iarnă”. Lampedusa e prima escală pentru emigranţii africani care încearcă să ajungă în Europa. Acum, în plină iarnă, turiştii s-au întors acasă, refugiaţii rămaşi şi-ar dori să fie duşi pe uscat iar vaporul care face legătura dintre insula şi Italia a luat foc. Primarul încearcă să menţină calmul comunităţii. Mica comunitate de la marginea Europei e angajată într-o luptă disperată pentru demnitate şi pentru solidaritate cu cei pe care mulţi îi consideră drept principala cauză a crizei în desfăşurare: africanii emigranţi.
„Lampedusa în iarnă” va fi proiectat în deschiderea OWR vineri, ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta.
Toate filmele din festival sunt urmate de discuţii cu experţi, care vor sta de vorbă cu publicul şi vor răspunde întrebărilor acestuia pe tema filmului.
Prin fiecare eveniment al festivalului e încurajată implicarea și dezbaterea socială, scopul pe termen lung fiind implicarea activă în societate a cât mai multor persoane.
Conceptul festivalului One World România la Braşov este ca prin filmele pe care le proiectează și prin evenimentele organizate în jurul acestor proiecții să prezinte subiectul drepturilor omului într-o manieră accesibilă pentru un public cât mai numeros.
One World România la Braşov are ca scop facilitarea accesului şi creşterea interesului publicului braşovean pentru film documentar şi contribuția la informarea și educarea unei comunități implicate cultural și social. De asemenea se urmărește crearea unei societăţi civile active şi puternice.
Intrarea la filme şi evenimente este gratuită, în limita locurilor. Programul complet şi informaţii suplimentare găsiţi pe pagina de facebook „One World România la Braşov” şi pe pagina de facebook a organizatorului local, asociaţia „Artburg”.