Votul care ți-a schimbat viitorul!
România plătește rabat alegerilor proaste pe care le-a făcut la nivel politic. Sunt zile în care angajatorii se confruntă cu o criză cumplită de forță de muncă. Ani la rândul, numărul românilor apți de muncă care au luat calea străinătății a crescut.
Numai în ultimii zece ani, peste trei milioane de români au preferat să plece să lucreze dincolo, decât să rămână într-un loc în care nu sunt respectați, în care este încurajată nemunca și nu se pot dezvolta.
Românii sunt printre europenii cei mai puțin deschiși la ideea de recalificare. Pare oarecum normal pentru că în timp ce pe piața muncii, la Brașov, se caută electricieni, motostivuitoriști sau sculeri, Agenția de Ocupare și Formare în Muncă (AJOFM) organizează cursuri de cosmeticiene, coafeze și manichiuriste. O să ajungem o nație de pițipoance, care se vor uita la becuri ca la Mesia atunci când se vor arde, dar, hei, măcar vom avea unghiile făcute și părul ondulat.
Problema va fi destul de mare în momentul în care noua revoluție industrială va pătrunde în țara noastră, iar roboții vor înlocui meseriașii din multe segmente actuale. Având în vedere că, potrivit unui studiu recent al Băncii Mondiale, un adolescent român din trei se află sub nivelul de bază al cunoştinţelor necesare pentru citit şi pentru matematică, iar extinderea tehnologiei în tot mai multe domenii riscă să lase în urmă lucrătorii necalificaţi, ne așteaptă zile cumplite pe piața muncii.
Lipsa resursei umane a pus presiune pe salarii, iar firmele au început să se întreacă pentru atragerea muncitorilor. Vestea proastă este că de acum venirea unor investitori se va face, probabil, pe distrugerea unor fabrici deja existente. În următoarea perioadă, se va ajunge ca muncitorii să plece de la o firmă la alta pe salarii cu 100 de lei mai mari sau cu alte beneficii atrase, ceea ce va face ca întregul sistem construit de o firmă să poată fi dat peste cap, iar rata profitabilității să se reducă. În aceste condiții, nu ar mai fi mult până la plecarea firmelor din România, ceea ce va genera, probabil, un val imens de șomeri și o nouă scădere a pretențiilor salariale ale acestora sau, eventual, un nou exod în țările europene. Și asta, pentru că atunci când ați fost din patru în patru ani la vot, ați pus ștampila pe toți populiștii care nu au nimic în comun cu administrarea unei țări.